Заради коронавируса: Fiat спира производството в Сърбия

Има недостиг на части от Китай заради търговски ограничения
16 фев 2020 16:42, Анисия Иванова
20
Заради коронавируса: Fiat спира производството в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) спира операциите си в завода за монтаж в Сърбия поради недостиг на части от Китай вследствие на търговски ограничения, свързани с коронавируса, съобщава Бизнес Нюз.

Това е първият автомобилен производител в Европа, който спира операциите в завод вследствие на коронавируса, но се очаква да последват и други, тъй като глобалните вериги за доставки са прекъснати.

Fiat ще спре производството на Fiat 500L в завода си в Крагуевац, тъй като му липсват аудиосистеми и други електронни части, внасяни от Китай, според съобщения в медиите. Компанията се надява да възстанови работата си по-късно през февруари.

FCA Srbija, съвместна структура на Fiat и сръбското правителство, е най-големият износител в страната откакто новият му завод, струващ 1 млрд. евро, стартира производството в Крагуевац през август 2012 г., след три години интензивна подготовка. Той се превърна в едно от най-модерните съоръжения на италианския производител в света и произвежда модела Fiat 500L, който влезе в продажба в края на 2012 г.

Докато FCA е първият, който обяви спиране на производството в Европа, Hyundai вече спря производството в Южна Корея, а Nissan затвори един от заводите си в Япония за два дни, също поради недостиг на части от Китай. Провинция Хубей, в центъра на огнището на коронавируса, е основен производител на части за превозни средства.

ING прогнозира по-рано този месец, че световната икономика може да претърпи провал тази година в резултат на усилията за контрол на коронавируса.

"Прекъсването на веригите за доставки може да има ефект на домино, ако запасите от основни електронни компоненти от Китай бъдат изчерпани“, се казва в коментар на анализаторите на ING.

„И това не е непременно временно забавяне. Коронавирусът може потенциално да повлияе на годишното ниво на световната търговия през 2020 г., тъй като не е сигурно, че фабриките и логистиката ще могат да наваксат и напълно да компенсират по-ранните забавяния, предвид ограничения капацитет. Ако не успеят да се възстановят напълно, растежът на световната търговия през 2020 г. ще пострада“, се казва в изявление. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** хората дето мрът. важна е търговията и икономиката. може да са на зад с автомобилите , но фармацевтичните компании им се качват акциите главоломно.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко си глупав да инвестираш в азия на ме е българия
15
1
 
14
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Така става като сложиш всички яйца в една кошница. Всички фалират едновременно. Затова индустрията трябва да се развива у дома. Ако някой се изкуши да изнася производството - у дома - двойно мито.
14
2
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 години
до 5 . тия всичките упоменати просто 7,62 сега и на момента и нещата се решават от раз .няма ес няма сащ.а и гешеф ще остане безработен.А В БГвсички ще живеем добре.по дребните риб да се надяват на на роден съд
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един милиард за Сърбия, а при нас само балони.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефа на света сира производството на американска фирма в бомбардирана провинция. Логика.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много точно е изчислено къде да бъде пуснат вируса. Максимални щети за Китай и Европа.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Югославия винаги е произееждала автомобили. От репарациите след ВСВойна. Италияним даеа Фиат,Германия Фолксваген. На България е забранено да произвежда.Сега Сърбия е чака също лишаеане от по сериозно производство в индустрията
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спре ли китайското производство за 1 месец и целия свят спира.
8
0
 
28
 
! Отговори
Да преди 4 години
До Къде сме ние?Ние купуваме автомобили.Нов внос, втора ръка.
7
2
 
35
 
! Отговори
Къде сме ние? преди 4 години
Турция произвежда автомобили.Румъния произвежда автомобили.Сърбия произвежда автомобили.
6
11
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
По добро от всичко "произведено" в България!
5
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сърбия имало завод за 1млрд.евро за производство на леки коли!!!През 2012год.,Ние гордите членове на НАТО и ЕС и очаквахме,да бъдем заляти от инвестиции,поне така говореха евроатлантиците,които ни лъжеха за предимствата на евроатлантизма! Нека Паси,Плевнелиев,Поптодорова,Ал.Йорданов и другите, да обяснят тази аномалия на какво се дължи!
4
29
 
26
 
! Отговори
Му ха ха преди 4 години
FIAT произведен в Сърбия с части от Китай !?!?! Бем ти качеството....
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От китайците няма полза, това ли се резбира сега?
2
8
 
22
 
! Отговори
препърс преди 4 години
Тоз вирус не е опасен ,опасността идва че се изпробва страхът на хората,в моя край изчезнаха маските от аптеките ,ако дойде подобен вирус тук незнам каква паника ще настъпи.
1
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези компоненти можеха да бъдат произвеждани в България.И то с високо качество.Време е тези хора да се позамислят.