Турция затвори небето си за руски самолети към Сирия

Това е най-мащабният "отговор" на Турция към Русия
23 апр 2022 21:32, Александър Попов
117
Турция затвори небето си за руски самолети към Сирия
Снимка: БГНЕС

Турция затвори въздушното си пространство за руски цивилни и военни самолети, летящи за Сирия. Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, предаде АФП.

Това е най-мащабният "отговор" на Турция към Русия заради инвазията й в Украйна. Анкара иначе поддържа тесни връзки с Москва, въпреки че е член на отбранителния алианс на НАТО.

"Затворихме въздушното пространство за руските военни самолети - и дори цивилни - летящи за Сирия. Мярката бе наложена през март и отложена до април", каза Чавушоглу, цитиран от турски медии.

Чавушоглу е съобщил решението на турските власти на руския си колега Сергей Лавров, който да го предаде на президента Владимир Путин.

„Един или два дни по-късно Русия върна отговор, че Путин е издал заповед и руски самолети няма да летят повече над турското въздушно пространство“, каза Чавушоглу пред турски репортери на борда на самолета си за Уругвай.

Забраната ще остане в сила за три месеца.

Русия не коментира мярката на Турция. Русия, заедно с Иран, беше решаващ поддръжник на сирийския президент Башар ал Асад по време на гражданската война в Сирия. Турция подкрепи сирийските бунтовници по време на конфликта.

Отношенията на Анкара с Москва за кратко се влошиха, след като Турция свали руски боен самолет близо до турско-сирийската граница през 2015 г.

Към момента Турция се опитва да посредничи за прекратяване на огъня в Украйна. Сега Анкара се опитва да организира среща на върха в Истанбул между Путин и украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че Чавушоглу призна, че перспективите за подобни преговори в този момент остават неясни./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще им спре руските туристи през лятото.
23
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Осеща ли се? Май рушистанските гейчета-путинофили много добре го усещате и ходите да тоалетните да гледате шпекови салами, защото имате имате малки моливчета. Хахахахаха" .....неграмотно краварче със *** по устето!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е заради Украйна. Турците и Руснаците си мерят п.шките в Сирия затова. Не са докарани ядрени оръжия в Турция. В Турция има ядрени оръжия отдавна. Но "ключът" за активирането им е в Американците.
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо има топки, не е като щаше дечковци..
20
3
 
4
 
! Отговори
Вуйчо преди 2 години
Русия да върне ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
19
3
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Русия не помага на Турция с армия а със злато и оръжия. Гърците са до Анкара но държавата Гърция е много далеч а от Анадола постоянно идват нови попълнения в полза на турците (демографията си казва думата) и накрая гръцките войници са принудени да скачат в морето за да избягат. Помощта на младата Съветска Държава е много важна в онзи период и решаваща съдбата на днешна Турция.
18
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осеща се имама от Чечня ще трябва да ходи и в Анкара и там ще благославя .За наш президент В В Путин ахмат сила за наш командир Рамазан Кадиров ахмат сила .Слава Русия ахмат сила зачистено
17
1
 
3
 
! Отговори
договорено преди 2 години
Спираме руската газ и южен паток всичко идва от Сирия с бежанците без Асад нефт и газ.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23Гърция превзема цяла Западна Турция. Франция напада Турция от югоизток - Палестина. Англия е в Истанбул. Италия помага на Гърция. Турските войници нямат дрехи камо ли оръжия. Шумът на гръцките оръдия се чува в Анкара. И тогава от Север през Черно Море идват десетки кораби натоварени с храна, платове за дрехи, злато, оръжия и муниции в пристанището на Самсун. Русия не иска Запада да превземе Анадола под носа й. И всичко се обръща наопаки.
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажните неолиберални плъхове си мислят, че това е отговор на Турция срещу инвазията в Украйна, но реалността е, че това няма нищо общо с Украйна, а с турските интереси в Сирия. Разбира се, тези продажни форумни плъхове имат знания точно толкова, колкото "журналистите" в този псевдоновинарски сайт. Каквото им спуснат отгоре, това повтарят и такива знамена на профилите си слагат.
14
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руснаците ще почиват в Сибир следващите 100 години.Солнечной берегу и Залатие песоки на картинки, Анталия и Бодрум тоже."______Тях не ги мисли. Вече имат избор от дестинации по крайбрежията на Черно и Азовско море.
13
22
 
21
 
! Отговори
до CHORLU,TURKEY преди 2 години
Ще помогнете на Украйна най-вече ако затворите наркоканала, от които Зеленски и компания гребат с пълни шепи.
12
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ще почиват в Сибир следващите 100 години.Солнечной берегу и Залатие песоки на картинки, Анталия и Бодрум тоже.
11
18
 
29
 
! Отговори
CHORLU,TURKEY преди 2 години
И ние отсвирихме руските фашисти. Честит Великден на комшиите в България и на героите на Украйна. Украйна ще победи. За целта ще помогнем с още оръжие на смелите украинци.
10
4
 
13
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
И кво, тоя филм сме го гледали през ВСВ. Две диктатури се борят за власт и се правят на приятели за всички теми, които им изнася. Турция се опитва да легализира контрола над доста земя в Ирак и Сирия, ако може и да смачка Армения.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето, министър-председателя на Турция - Сюлейман Демирел беше много близък с Тодор Живков. Даже Живков искаше да прави Единен институт за турски език, литература и култура.
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е най важната врата на Русия към Запада. В момента пътят на Русия към Запада преминава през Босфора. Друга врата е Сърбия но тя е малка незначителна държава. За Путин е важно да е в добри отношения с Турция. Ердоган пък може би днес нямаше да бъде на власт ако не беше Путин благодарение на когото беше осуетен опита за преврат. Ако се върнем по назад в историята ако не беше помощта на Ленин и Болшевишка Русия днес Истанбул щеше да бъде Константинопол.
7
13
 
19
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
До 4 Питай Азербайджан и Иран какво мислят за руснаците. Ще прелитат препечени руснаци, още малко им остава.
6
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да замажат очите на Вашингтон все някак с минимални щети, а и на Ердо едва ли му се ходи пак до Кремъл да моли за прошка след онзи инцидент със сваления самолет. Последния път се наложи да засвидетелства подкрепата за Русия на втората по големина армия в НАТО и да купува руски оръжия хахха. Зеления ще трябва да прояви огромно въображение какво да даде когато застане пред Путин.
5
25
 
18
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Турците знаят, че Русия ще нападне Турция, това дори децата в Африка го знаят. Ако се справят с Украйна (което няма как да стане) ще разиграят България или Румъния на ези-тура, кой да бъде следващия окупиран за да нападнат Турция. Джуджето иска да седне на трона в Цариград, но от наместника не може да стане цар.