КНДР плаши с война, ако свалят ракетите ѝ по време на тест

Северна Корея обвини САЩ в "умишлено" засилване на напрежението
7 мар 2023 14:02, Йоана Цонева
25
КНДР плаши с война, ако свалят ракетите ѝ по време на тест
Снимка: БГНЕС

Северна Корея предупреди, че ще бъде "ясно обявяване на война", ако нейните ракети бъдат свалени по време на тестовите им изстрелвания над Тихия океан, съобщава "Франс прес".

Съединените щати и Южна Корея засилиха сътрудничеството в областта на отбраната, включително чрез съвместни учения, заради нарастващите заплахи от въоръжения с ядрени оръжия Пхенян, който през последните месеци проведе поредица от тестове на забранени оръжия.

От своя страна Северна Корея твърди, че нейните ядрени оръжия и ракетни програми са за самоотбрана. Тя се разгневи от военните учения на САЩ и Южна Корея, които счита за репетиции за нахлуване.

"Ще се разглежда като ясно обявяване на война срещу КНДР, в случай че такъв военен отговор като прехващане се осъществи срещу нашите тестове на стратегически оръжия", предупреди Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тя подчерта, че Тихият океан не принадлежи на господството на САЩ или Япония.

Северна Корея е "в готовност да предприеме подходящи, бързи и всеобхватни действия по всяко време", допълва се в нейното изявление, публикувано от официалната Корейска централна новинарска агенция.

Този месец американските и южнокорейските военни ще проведат най-мащабните си съвместни учения от пет години насам, като те ще продължат най-малко 10 дни, считано от 13 март.

Тази седмица съюзниците проведоха и въздушни учения с участието на американски тежък бомбардировач B-52, способен да носи ядрено оръжие.

В отделно изявление днес външното министерство на Северна Корея обвини Съединените щати в "умишлено" засилване на напрежението.

"Неотдавнашните съвместни въздушни учения ясно показват, че схемата на САЩ за използване на ядрени оръжия срещу КНДР се развива на ниво истинска война. Изразяваме дълбоко съжаление за безотговорното и тревожно показване на мускули от страна на САЩ и Южна Корея", посочват от ведомството.

Миналата година Пхенян се обяви за "необратима" ядрена сила и изстреля рекордно голям брой ракети.

Наскоро Ким Чен-ун призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително на тактически ядрени оръжия.

Още по темата
Северна Корея определи своите ракетни тестове и военни учения като оправдани контрамерки след ученията на САЩ и Южна Корея.

Миналата седмица тя призова ООН да настоява за спиране на тези учения и повтори, че нейните ядрени оръжия гарантират баланса на силите в региона.

През февруари учение на САЩ и Южна Корея в Пентагона се фокусира върху отговорите на ядрена атака от страна на Северна Корея.

Пхенян отвърна на това учение с изстрелване на крилати ракети и предупреди, че засилените учения на Вашингтон и Сеул "могат да се разглеждат като обявяване на война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще трябва да построят доста салове след това да доплуват с тях до сащ за десант.
22
3
 
5
 
! Отговори
Дедовия преди 1 година
До Анонимен 22В сев.корея може и да са определили подобни цени (макар че приличат на съчинени от теб), но дали по магазините има тия храни е друг въпрос. Или пък каквито и да е хранителни продукти. Умpели от глад голтаци заплашват света с ядрено оръжие. Грешка на Запада е, че от алчност позволи на китай да поеме толкова производство и да забогатее толкова. Иначе сега нямаше да се зъбят нито ***, нито Китайците, а най-малко пък смешното дебело джудже Кимчо-ракетата.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7......Ти у мираш от глад а не севернокорейците. В корея един хляб е 30 стотнки прясно мляко 30 стотиники кашкавал сирене 3 лева. Домати 40 стотинки. А ти ше ми ядеш дедовия. Имаш интернет бе влез в корейски сайт и чети само че преди това научи корейски.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаре, верно ли е, че индийски миг21 е свалял пакистански ф16? Верно е другаре, верно е...
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ДАДЕМ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ НА УКРАЙНА! НАЛИ РУБЛО? ЩОМ КНДР МОЖЕ, ЗАЩО УКРАЙНА ДА НЕ МОЖЕ?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЙДЕ ДЕ, КОВО ПЛАШИТЕ САМО ***! КУЧЕ ДЕТО ЛАЕ , НЕ ХАПЕ!
17
3
 
6
 
! Отговори
BG преди 1 година
Задава се нов конфликт. Украина затихва леко по-леко и е нужен друг.
16
7
 
5
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Те сами се свалят хаха. Грухчо си мисли че САЩ му свалят ракетите :)
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето -ракета не може да излезе от филма :))
14
4
 
4
 
! Отговори
до кимчо преди 1 година
Сега и тоя .....Два-три дни не са писали за него и ето го на. Ех, балоне, балоне! малкото балонче няма ли и то да вземе думата?
13
8
 
9
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
САЩ ВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ИЗГУБИХА ЕДНА ВОЙНА ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ, ВТОРИ ПЪТ НЕ ИМ СЕ ИСКА ДА ЯДАТ ЛАБУТ
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тези ще ....на Америка 100%
11
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава, чието най-модерно оръжие е МиГ-21, а ракетите й са по съветски модел от 50те, седнала да се перчи на САЩ и съседите си... Абе, Ким, ще те отнесат за около 3 минути. И ракетите ще ти свалят още преди най-високата им точка. Кофтито е, че планетата загива заради експлозията, която ще се случи. Затова и голташка Русия я бавят. Да не направи беля в атмосферата с ядрените си заряди от 70 години.
10
7
 
5
 
! Отговори
до 11 Ганди преди 1 година
Има кой да ги утрепе. Но тези които могат да свършат тази работа, са наясо, че това са безопасни игли и са под контрол. Защо да ги трепят?! Особено пък Сев. Корея. Те одавна са разузнати и ако посмеят нещо реално, това ще им бъде. И никой дори няма да стъпи на територията им.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да взима пример от корейския си колега и да си пази червените линии. Досега предаде поне 5 такива.
8
7
 
8
 
! Отговори
ХаааХа преди 1 година
Японците и южнокорейците обуват п.а.м.персите отново. Тези са във вечна оаника хаа ха Кимчо им е.. май.. на смешниците. А американците ги рекетират за защита. От година на година по скъпо им излиза
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Ким наистина се държи на косъм. Хората му умират от глад, той се хванал с някакви смешни ядрени бомби. Ясно е, че с тях се стреми да изнудва, но е страшен ***. Ако наистина нападне Южна Корея е ясно, че това ще е краят му. Този път никой няма да го подкрепи. Русия си има други грижи, а Китай в никакъв случай няма да си развали бизнес рахатлъка със запада точно заради него.
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая краварите ще си намерят майстора. И ще ядът мазната опашка!
5
10
 
12
 
! Отговори
ХаааХа преди 1 година
Ей мекокитковци, Ким не е Путин ! Няма да си играе на шикалки с вас
4
8
 
11
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Кимчо е велик !