Еднополовите бракове вече са законни в Латвия

Хомосексуалността продължава да бъде спорна тема в страната
58
Еднополовите бракове вече са законни в Латвия
Снимка: Pixabay

Парламентът на Латвия одобри днес законопроект, разрешаващ на еднополовите двойки да сключват граждански съюзи, като им осигури признаване пред закона, макар и с по-малко права от тези на женените двойки, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Хомосексуалността продължава да бъде спорна тема в Латвия, където през 2005 г. депутатите приеха промяна в конституцията, дефинираща брака като съюз само между мъж и жена. Новото законодателство, което се очаква да влезе в сила в средата на следващата година, позволява на еднополовите двойки да регистрират партньорството си при нотариус. То ще даде на партньорите в такъв съюз правото да се посещават един друг в болница, както и да ползват някои данъчни и социалноосигурителни облекчения, отбелязва Ройтерс.

Каспарс Залитис, активист за правата на хомосексуалистите, обаче заяви, че еднополовите двойки все още няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми, свързани с наследяването.

"Това е едно чудесно начало. Латвия (вече) не е сред шестте страни от ЕС, които не признават еднополовите двойки", каза Залитис.

През май латвийският парламент избра президента Едгарс Ринкевичс за първия открито хомосексуален държавен глава в Европейския съюз, въпреки че 45% от латвийците заявиха в проучване на Евробарометър от 2019 г., че не биха се чувствали комфортно, ако високопоставен представител на страната е хомосексуален или бисексуален.

Според анкетата 54 % от латвийците се чувстват неудобно да имат хомосексуални или бисексуални колеги, а според изследване на Глобсек от тази година само 40 % от жителите на страната подкрепят еднополовите двойки да получат право на брак.

Министърката на правосъдието Инесе Либиня Егнере заяви, че парламентът не възнамерява да предостави на партньорите в граждански съюз права, равни с тези на семейните двойки.

"Признаваме, че има семейства, които не са сключили брак, и това е начинът, по който те могат да регистрират връзката си", каза тя пред Ройтерс. "Политическата воля е да има наистина специфичен вид регистрирано партньорство", допълни Егнере.

През 2020 г. най-висшият латвийски съд постанови, че страната трябва да признае семействата, които не са сключили брак, и 46 еднополови двойки успешно подадоха молби до съда да бъдат признати на практика за семейства, съобщи обществената телевизия Ел Ес Ем.

Съседна Естония узакони еднополовите бракове през юни, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Латвия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на тях скоро и у нас!
46
1
 
2
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До само питам: Нашата мис от украино-израелски произход го е учила този предмет в украйна и виждате ли сега какъв секс бизнес върти по света!
45
1
 
2
 
! Отговори
само питам преди 6 месеца
А третокласничките ще учат ли в училище предмета "Как се прави секс бизнес"?
44
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 6 месеца
Либера3ти,сър! Евроатлантически ценности (каквото и да значи т'ва)...
43
0
 
1
 
! Отговори
Антон преди 6 месеца
До Милюка. Аз пък ако съм събираме се няколко и ти чупим главата. И да видиш колко смешно ще ти стане.
42
2
 
4
 
! Отговори
Ходжа Ястреб Ефенди преди 6 месеца
Единственият път за спасението на рода адамов е да поеме по праведния път на исляма. Иначе синът ви ще ви доведе зет и дъщеря ви снаха, и вие ще дондуркате кученца вместо внуци.
41
2
 
5
 
! Отговори
джо престъпникът преди 6 месеца
Тези цивилизовани Западни сви..нищо друго не са дали то това наложиха и принудиха да приемат закон тъй като в Парламента им както във всички Европейски страни са на власт лицемерите предатели назначени от Задокеанският господар окупаторът на Европа.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
а деца ще взимат от Африка или или Индия и ще умира нацията бавно но със сигурност! Или ПРИБАЛТИИЦИТЕ СТНАХА нация благодарение на СССР КОЙТО ИМ ПОСТОРОЙ виши учебни заведения за да се сложи края на неграмотноста
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро и България ще бъде принудена от ЕС да узакони правата на обратните, както направиха задължителна валидността на ИК за всички страни в Европа. Колкото и да се правят на скандализирани фалшивите пуритани.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен35Няма начин да ги объркам с жена! Гледайте така наречената "адамова" ябълка. Това няма начин да се скрие, освен с някакво шалче може би. Също така и сигурен признак е окосмяването на главата. Ние, мъжете имаме 2 дъги от двете страни към слепоочията навътре. Ако видите дама с шалче и перука, която гласът и е като на полски алкохолик - 1 между очите, и... Надалеч!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 39Възможно е :)))
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Балтийските джуджета не стига че имат демографска криза, ами и успешно я задълбочават. Тези народи предстои да изчезнат от лицето на земята. И така е справедливо.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 35. То и затова я няма Римската империя ха ха ха ха ха ха
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До пример 36. Бреййй отде ги знайш тия раоти ? Много са интересуваш начи от руските певци...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ураааааааа....пубедааааааааа
32
8
 
7
 
! Отговори
пример преди 6 месеца
Руския "певец" Шаман който нашумя напоследък защото е лансиран от путин да пее на митингите му и да натиска червени бутони е всеизвестен обратен но понеже е поддържан от путин спокойно си живее живота и си печели парите. Даже си композира и пее песен наречена "Мой бой" която двусмислено възпява неговия любовник и в същото време руската война.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има транссексуални, дето направо може да ги объркаш с жена, обаче мъж с мъж, нещо не върви работата, говоря за гейовете :))) Никого не съдя, то хомосексуализма си съществува отдавна, те даже в Римската империя са го считали за нормално нещо...хахахахаха :)))
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
***, гейове и ***, това е болестно състояние на душата. Като и педофилията, дето се опитват да наложат като новото нормално. Осъзнато състояние...от човека...болестно състояние. Имаго и при животните, но не е осъзнато.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това Нас нормалните хора не ни интересува!
28
2
 
10
 
! Отговори
Забрана осиновяване! преди 6 месеца
От както свят светува има различни сексуално ориентирани хора Никой не ги съди затова Но да живееш извратено мама 1 мама 2 да объркваш детското съзнание умишлено е голям грях