Трима опитали да нанесат щети на Камъка на съдбата

Те направили това като протест срещу бедността
Обновена: 16 ное 2023 13:32 | 16 ное 2023 13:27, Елка Василева
13
Трима опитали да нанесат щети на Камъка на съдбата
Снимка: архив, БГНЕС

Трима души бяха арестувани в Единбург по подозрения, че са направили опит да нанесат щети на Камъка на съдбата като протест срещу бедността, съобщи АФП, позовавайки се на полицията.

Повредено е защитното стъкло на витрината, но не и самата реликва в Единбургския замък, която се използва за коронацията на британския монарх.

Полицията е задържала 20-годишна жена и двама мъже на 20 и 24 години "за причиняване на щети по предпазното стъкло". Във вандалския акт са участвали активисти на екологичното движение This is Rigged, които се противопоставят на нови проекти за разработване на петролни и газови находища.

Правоъгълният блок от пясъчник с тегло 152 кг, върху който са били короновани шотландските монарси в продължение на векове, е бил взет от абатството Скун през 1296 г. от войските на английския крал Едуард Първи (1239-1307) като военен трофей. През следващите седем века той е бил използван в церемонията по коронясването на владетелите на Англия, а след това и на Великобритания.

Камъкът се поставя под дървения трон, съхраняван в Уестминстърското абатство, на който седи монархът по време на коронацията. Реликвата е върната в Шотландия през 1996 г. - в очакване на създаването на шотландския парламент и правителство, на които Лондон делегира значителна част от собствените си правомощия. Сега Камъкът от Скун се съхранява в Единбургския замък, главната туристическа атракция на града.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Толкова са скучни с техните крале и коронясвана, вече е 21 век и хората не се вълнуват от такива щуротии, е англичаните са сбъркани. Ще храниш и издържаш някакви да ти се правят на крале. Малко като нашата субсидия за партиите. Те нищо не работят, но парата си върви. Който ги харесва и им се връзва да си плаща членски внос, а не от всички.
7
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
тия-"Камика на Съдбата",ония-"Свещенне камик Кааба"...За пред "масите"-КАМИЦИ,за трезорите-ЗЛАТО и скъпоценности...Един от фалшивите похвати на слугите на "Падналите"
6
0
 
2
 
! Отговори
леле преди 6 месеца
не ги е срам :) а каква ше е съдбата им разбрали ли са ?
5
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
Въпросният камък национална юдейска светиня, според една легенда, бил изнесен в V в.пр.Хр., на някакви северни острови, вероятно в древна Ирландия и там станал известен като камъка The Lia Fail. Според предание инагурационният или вещият камък издавал силен вик, когато върху него заставал истинския (одобрен от Небето) владетел. Известно е, че свещеният камък на Израил наистина е съществувал и е участвал в изграждането на царството сред юдеите. Великобритания и САЩ са ционистки държави...
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Камакът на съдбата, Арката на величието.... диемаджииски исто(е)рии. А и Джони Инглиш.
3
2
 
5
 
! Отговори
бе да питам преди 6 месеца
а в Индия починала ли е някоя крава от старост ?
2
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
Ха!...Дисни имат един епизод от анимационния сериал за Аладин,в който се говори за "Камъка на Съдбата"...Мислех,че е пълна измишльотина,а то се оказва,че фантазията на фантазиращите "ВЕЛИЧИЯ" си е съвсем реална и най-вече-МАТЕРИАЛНА..
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От заглавието ме заболя главата...