Новата американска военна база в Полша е в действие от 15 декември

Редзиково е на 250 км от Калининград
11 дек 2023 20:45, Петър Бойчев
39
Новата американска военна база в Полша е в действие от 15 декември
Снимка: БГНЕС

Американската ракетна база, изградена в Северна Полша, ще бъде "оперативна" от 15 декември, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки пред депутатите.

"Американците току-що ни информираха, че на 15 декември, след няколко дни, ще бъде достигната оперативната способност на противоракетния щит в Редзиково", каза Моравецки за съоръжението, разположено на 250 км от руския ексклав Калининград.

Над 10 000 американски военнослужещи понастоящем са разположени в Полша, която е член на НАТО на източния фланг на алианса и един от най-твърдите поддръжници на съседна Украйна.

Според официални представители на САЩ и НАТО, системата в Редзиково е изградена, за да противодейства на заплахата от балистични ракети с малък и среден обсег. Базата в Редзиково, чиито планове бяха обявени за първи път през 2009 г., трябваше да включва 24 наземно базирани ракети SM-3, както и противовъздушни системи.

Подобно американско съоръжение - официално наречено Aegis Ashore - вече е изградено и функционира в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Армагедон преди 5 месеца
Ха,настина става интересно!
34
0
 
2
 
! Отговори
1212 преди 5 месеца
Абе какво се радвате бе, няква база са построили, чудо голямо, това значи война, никой не иска война, само някакви умопобъркани които имат някой лев и си мислят че са някой. Започне ли 3 СВ няма тоя няма оня всички на фронта ако въобще има фронт де. Ще бъдете като украинците и руснаците в окопите.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това заглавие с ИИ-то ли го писахте, или сте с естествения си интелект? Или вече няма правила даже в българския език? " ... е в действие..." с бъдеща дата.
32
1
 
1
 
! Отговори
ТАЙНАТА Война ?????? преди 5 месеца
РУМЕН РАЛЧЕВ Червеният Мултак Шеф на Тамплиери за България цитат:"Казвам Ви че масоните са Шотландия (Католици) а Англия(протестанти) са абсолютно никой"............... Цитат от ТВ Алфа на Волен Сидеров:"Кога ние в съюз с Римокатолицизма най-после изцяло ще унищожихме протестанството".......Ние сме Червените ПОЛЯЦИ на Христо Стоичков,Александър Йорданов,Константин Тренчев ....БЪЛГАРИ НЯМА............ДАНЦИГ са БЯЛО-ЧЕРНИ католически АРАБОФОБИ от Йерусалим преименувани на ПРОТЕСТАНТИ
31
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Финладия и Швеция в НАТО.Нова US база в близост до Калининград.Примката около врата на Мечката се затяга.КГБ Жужето е "велик стратег".Може би най-бездарния ръководител в руската история.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нова цел за руските ракети. Честито на Пановете!
29
12
 
9
 
! Отговори
БОЙ БОЙ БОЙ преди 5 месеца
По тъпите рашки.
28
5
 
5
 
! Отговори
fgs преди 5 месеца
До Семки HooliganТака е... цялото НАТО си изсипа каквото имаше за "победата" на Украйна... и връщането на границите и към 1991...ако останат с излаз на Черно море ще викат ура
27
9
 
7
 
! Отговори
( :О_О: ) преди 5 месеца
Другари русофили, що така нещо посърнахте? Стана време за лягане, нали?
26
7
 
11
 
! Отговори
Иде война стягай се! преди 5 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА !
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путиланско царство се отлага!
24
7
 
9
 
! Отговори
СВО преди 5 месеца
Путин получи от всичко, повече!
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бензинустанцията с ракети си вкара голям автогол. Сега да не стане само така, че Финландия, Полша и Украйна да я ИЗЛУЗЯТ изодзадзе?
22
2
 
10
 
! Отговори
Притеснен преди 5 месеца
А България как се подготвя за потенциална "военна операция" от Русия?
21
6
 
4
 
! Отговори
г-л Румен Радев НАТО преди 5 месеца
На нос Шабла ще изкопаем силузи за балистични ракети с ядрени бойни глави. Пък после да ни напада който иска.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Северна и Южна Америка няма руски войници! Само шпиони!
19
3
 
13
 
! Отговори
НА МЯСТОТО НА ЛУКОЙЛ преди 5 месеца
ЩЕ НАПРАВИМ ВЕЛИКОЛЕПНА ВОЕННА БАЗА НА НАТО - С ЧУДЕСЕН ИЗГЛЕД НА ИЗТОК, ОТКЪДЕТО ПОСТОЯННО ИДВАТ ЗАПЛАХИТЕ ЗА ДРЕВНА БЪЛГАРИЯ....
18
9
 
17
 
! Отговори
Семки Hooligan преди 5 месеца
Аз това, което успях да видя е, че Финландците и Поляците са настръхнали от военната агресия на Русия в Украйна и се въоръжават до зъби. Финландците са практически готови за много сериозна война и са напълно подготвени. Също и Поляците. А те клетите руснаци с една малка Украйна не можаха да се справят, какво остава за цяло НАТО, дето се въоръжава до зъби и е в бойна готовност. Нема шанс бате. Русия единственото, което може е да бомби ядра, за друго просто няма шанс.
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин е събирателен образ на Хуни, Араби, Вандали, Монголи, Османлии! Пропуснах ли някой?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами с такива приятни съседи какво да правят хората?То е като при нас да имаш беден роднина или семейство ромей за комшии!