Почина известният германски политик Волфганг Шойбле

Той бе бивш председател на Бундестага и бивш министър
Обновена: 27 дек 2023 11:29 | 27 дек 2023 11:28, Красимир Ангелов
32
Почина известният германски политик Волфганг Шойбле
Снимка: БГНЕС

На 81 години почина известният германски политик Волфганг Шойбле.

Eмблематичната фигура на Християндемократическия съюз (ХДС) е издъхнал в съня си, съобщава вестник "Билд".

Шойбле е виден държавник и една от най-важните фигури в германския политически живот през последните 30 години, като председател на Бундестага, както и министър при канцлерите Хелмут Кол и Ангела Меркел. Шойбле изигра ключова роля за обединението на Германия през 1990 г.

Шойбле, който беше част от Бундестага повече от 50 години, има четири деца и четирима внуци.

Политическата му кариера започва още през 1969 г., а три години по-късно е избран в Бундестага, като печели място в избирателния район в Офенбург.

Министерската му кариера започва през 1984 г., когато канцлерът Хелмут Кол го назначава за министър по специалните въпроси. През 1989 г. Шойбле е назначен за министър на вътрешните работи и ръководи преговорите за обединение от името на Федерална република Германия.

По време на мандата си като министър на вътрешните работи, Шойбле е един от най-популярните политици в Германия и редовно е споменаван като възможен бъдещ канцлер.

През 2005 г. Шойбле отново става министър на вътрешните работи в кабинета на канцлера Ангела Меркел, а през 2009 г. - министър на финансите, позиция, която заема почти осем години.

Мнозина го смятат за най-влиятелната фигура в Германия след Меркел по това време.

Шойбле ще бъде запомнен с твърдата позиция, която зае спрямо южноевропейските страни по време на кризата в еврозоната, и с това, че отхвърли призивите на Международния валутен фонд да даде на Гърция повече време да овладее дефицита си, отбелязва БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 4 месеца
Мамкаму някога политиците живееха по 800г. тоя е младеж. Да му мислят тия де ще му харчат парите.
25
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Бил приятел на България? Пълни глупости. С нищо не е доказал, че е приятел на България. Някой хора пишат тук, без да мислят...
24
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Страхотен злобар. Душата му е изписана на лицето му. Някои креатури подскачат от възторг, но Шойбле заминава направо за ада. Нито бе голям политик, нито бе голям човек. Партиен натегач!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям политик и човек . Комунисти през деветдесетте го направиха инвалид . Стреляха по него. Оцеля, но и той ги набута на кучето в
22
5
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
От 1972 г. седеше в парламента. Бил ми е винаги адски несимпатичен натегач. Сега отива в забрава, на място злачно и упокойно, Господ да му прости греховете.
21
6
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Никога не успя да стане номер 1 в партията си... Бързо ще бъде забравен. Стоя до последно в парламента, в инвалиден стол. Беше жаден за власт. Да почива в мир.
20
12
 
6
 
! Отговори
Счетоводител преди 4 месеца
До Анонимен 15....Написал си глупост.Точно този политик най - многго диети спазваше.Така го е научила баба му и *** майка му. Чети повече ,комунист недоразвит, та да не пишеш червени простотии.Да почива в мир. Беше отличен специалист във финансовите кръгове.
19
1
 
5
 
! Отговори
aaaa преди 4 месеца
Да не е бил по Българско преди години???? С Доган си приличат доста,кат баща и син!
18
3
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 4 месеца
С какво е известен? Да не би да е внесъл милиони инженери и специалисти от Африка и Азия?
17
14
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 4 месеца
Незнам защо занимавате българското простолюдие със такива теми!! На *** му е важно да се напие и да си купи кола на 500 Хил км размазана от Европа!!
16
9
 
8
 
! Отговори
Поклон преди 4 месеца
Ще ги търсят Меркел и Шойбле новите немци ама не!! Следващите 10 години положението ще достигне много тежки граници!! Целта им е да разсипят това което се постигна при обединена Европа! Ако имате имоти сега е време да продавате!!
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
волфганг шойбле-борец за справедливост на държавната софра
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първоначално прочетох само известният германски, и се уплаших, да не би Шуми да се е споминал.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
много шнапс е пиел,цирозата не прощава
12
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повечето писали по долу - личи си че интересите ви стигат само до местната кръчма. Ианче Шойбле бе един от малко читави министри през последните 15-ина години. Определено политик с тежест за разлика от безгласната буква Шолц.
11
6
 
19
 
! Отговори
О преди 4 месеца
Толкова ли нямате новини,че ни занимавате с това?Кой го интересува някакъв немски политик?Няма ли някъде катастрофа с поне две жертви,любима новина на българската журналистика?
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Уточнение, хахах, най-смешния коментар дето съм чел от месеци насам! "Анексиране" било, те за това източно - германците рискуваха живота си, за да избягат от "комунистическия рай" в ГДР, и за това хиляди се юрнаха към стената веднага след като се разбра че ще бъде отворена!?! Лошото е ако наистина го вярваш това което пишеш - тогава проблема ти е психиатричен
9
13
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 4 месеца
Полезна статия. Не споменава кой е водил преговорите от името на ГДР (Източна Германия). По всичко изглежда, авторът на материала е решил, че това няма значение. Това подкрепя тезата, че не става дума за доброволно обединение на равноправни партньори, а за анексиране на ГДР от тогавашната Западна Германия. Впрочем, публична тайна е, че оситата (жителите на бившата ГДР), макар и неформално, станаха граждани - втора категория на Обединена Германия. Нещо като християните в Османската империя.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хи хи - Пишем на български, а не на "Български"!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейки, а с Мендель какво става? Щото отдавна не е излизал да бълва пиянските си брътвежи, и да размахва хартиени сармати каот вас??? Или са му казали най-после да си затваря устата, или цирозата е започнала да се влошава, и вече не му е до това?