Няколко дни преди да бъде убит Нотариуса бил в SS Клуб

Все още не са ясни имената на членовете му
Обновена: 13 фев 2024 14:48 | 13 фев 2024 14:29, Нели Христова
32
Няколко дни преди да бъде убит Нотариуса бил в SS Клуб
Снимка: БГНЕС

Мартин Божанов е ползвал клуба няколко дни преди да бъде застрелян. Той е продължил да го използва като място за срещи, но много по-внимателно. Това каза Николай Стайков от Антикорупционния фонд на изслушването във ВСС. Кадровиците обсъждат Нотариуса, неговия частен  клуб "SS" и зависимостите.

Стайков обясни, че през годините много журналисти са се опитвали да проверят какво правят толкова много полицейски коли пред клуба. Според него те осигурявали охрана на клуба и затова призова СДВР да направят проверка за присътвието  на полицейски автомобили там.

"Имаме информация, че Божанов е ползвал син буркан и е влизал най-спокойно на паркинга на спецпркуратурата и спецсъда. Трябва да се провери дали е бил със статус на доверено лице или информатор, той е парадирал с такъв статус", добави Стайков.        

Нито едно име не е излязло публично, засега нямаме нищо освен, че е имало клуб и ние имаме интерес да се разнищи докрай, каза Николай Стайков. Той поясни, че имали много информации за клуба, но били решени, че от тях списъци с имена нямало да излизат, защото не било коректно и нямали да бъдат ползвани като пощенска кутия.

Стайков обясни, че и в ДАНС имало информация за Божанов и трябвало и те да бъдат питани.

Шефката на ВКС Галина Захарова го попита за участието на съдии в неформални кръгове на влияние, но и за възможността в публичното подхвърляне на имена да бъдат замесени и хора, които не са свързани с нерегламентирана дейност. Затова тя поиска да сподели повече за разследването.

Николай Стайков първо описа предисторията. Той започна с "Осемте джуджета", за което знаел, че до момента има установени нередности при връщането на доказателства, злато, но не и за другата престъпна дейност.

Разследването по казуса Божанов започнал след среща на Стайков с Ивайла Бакалова и няколко адвокати, които били притеснени от задържането на Веселин Денков, защото се търсела връзка с неговото задържане и протестите през 2020-а. Веднага се появила информация, че започнали да се явяват посредници за промяна на неговата мярка за неотклонение. Обсъдили няколко пъти и решили, че е най-добре това да бъде документирано, иначе било дума срещу дума.

Той и Андрей Янкулов изслушали десетки часове записи с посредници, които не публикували, защото им станало ясно, че става дума за измами.

Когато Ивайла Бакалова донесла записа с адвокат Емил Писков и Мартин Божанов разбрали, че става дума за "изключителни професионалисти".  "Тогава решихме, че това са истинските професионалисти в този бизнес. Заехме се да проучим кои са тези хора. Оказаха се професионалисти и затова решихме да осветим записите, за да  предизвикаме това, което сега имаме като ефект.

Стайков първо разказа за Емил Писков - бивш служител в ГДБОП, бивш служител в ДАНС, даже работил по магистрати. Той имал декларирано имущество с Маргарита Немска, бивш прокурор, сега съдия.

Стайков бил поканен в офиса на "колегите", както се наричали Писков и Божанов, който се намирал на ул. "Парчевич". След излъчване на видеото в Антикорупционния фонд не получили заплахи, а даже закачки да станат приятели, но заплахи започнала да получава Ивайла Бакалова.

Някои от информациите, които достигали до тях, не могли да проверят, излезли след убийството на Божанов - като например за смененото ЕГН, за близки отношения с полицаи.

На Стайков му направила впечатление за двата иззети телефона и попита къде са отишли другите. По негова информация Божанов имал четири-пет.  Самият Стайков разполагал с три.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Мафията преди 3 месеца
Го е пърачала за да не ги изтропа!!ЕСЕС КЛУБ МОЖЕ ДА ВИ ГОВОРИ САМО ЕДНО;ФАШИСТКИЯТ ЗАПАД Е НЕ ПО-МАЛКО ВИНОВЕН ЗА МАФИЯТА НИ НУК!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
Алито от София преди 3 месеца
Не мога да разбера защо си търкаме само езиците като нищо няма да излезе на бял свят, просто тук са навързани тези заради които ЕС ни казва най корумпираната държава, а те са от правосъдието, министри, парламент, горе е гърмяло от корупция и рекет, измами и кражби, а никой нищо не знае, даже никой не познава Мартин нотариуса, но страхът е голям да не се появи осветител, що чак тогава става страшно за нашата система
24
0
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Добре че Бакалова е записала този нотариус как се е сетила а нотариуса нищо не разбрал уж бил голям играч 20 год а нашите разследващи разчитат на Ивайла на записите ти да видиш
23
0
 
1
 
! Отговори
М. Йовов преди 3 месеца
Никакви имена няма да се публикуват.Всичко е мижи да те лъжем...А и какво ли ще им направят на недосегаемите.?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е нужно да си експерт, за да стигнеш до извода, че в България правосъдната система не просто е свързана с мафията, а тя е самата мафия. Да се приеме закон, че всеки прокурор/съдия веднъж годишно трябва да минава на детектор на лъжата и да отговаря на един въпрос. Взимали ли сте подкуп свързан със служебната ви дейност? (Въпросът може да се доосъвършенства, защото вероятно понякога търгуват по друг начин.) Ако излъжат им забраняват за 10 години да практикуват и назначават млади юристи там.
21
0
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 месеца
Всички. От. Мвр. Данс...прокурори. да. Бъдат. Изритани. Немедлено...
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Огреният от слънцето генерал няма ли да разпространи списъка на членовете на елитния клуб?
19
0
 
8
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
Е нали Атанасов ги знаел и имал готов списъка на Атанасов! Или сега го дописват? Вчера нали полицията се похвали че го поискали да им го занесат за да го унищожат.Мафията направо е възхитена от врътките на Бг правосъдната ни система.Това направо си е за патент.
18
2
 
3
 
! Отговори
всичко показва власт преди 3 месеца
удобство , кръгове с власт и връзки . Божанов е следен за ОПГ . 19г . Обаче има връзки и приятели . На жената на брадата предлага Оправдателна присъда . Един варянт . На друг може да влияе като директно го осъдят по-тежко . Днес Сарафов отрече да е вкарван съдя в СС . Само с прокурори е действано . 3 страни . Други 2 може по късно да са включени при необходимост . За толкова години без свидетели да си гадаят глуповато .
17
2
 
4
 
! Отговори
вече е трудно да се преди 3 месеца
гадае . телефони има , оператори , данни . отпечатъци, следи , потенцялни заинтересовани или извършители . той има приятели от сигурността . ниво Петров е бил . Обаче неоткриха убииците .
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
SS е нацистки клуб за организиране репресии срещу обикновени хора!
15
3
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
имзислена "държава " с много про***ст народец ! жалко
14
2
 
7
 
! Отговори
Умник прави извод преди 3 месеца
Не били ясни имената на членовете на SS-клуба. Щом като е SS-клуб, значи са есесовци!
13
1
 
17
 
! Отговори
tot преди 3 месеца
Цяла София ги вижда всяка вечер ,а те още не ги наели...ТАКЪВ СМЯХ !!!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Полицаите си заработват на частно, то стикери, то охрана и кордон, то лампи всичко дават. Иначе Ибайла дето се жалва мъжа и е в затвора за лихварство, такива като него както и казината са съсипали стотици хиляди животи много повече от този Нотариус!
11
4
 
4
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
Нещо доказа ли се от твърденията нс Бакалова , че да се опирате на нехноъе признания ! Явно възлюбеният и също не цвете за мирисане , за едни може , за сруги не!
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стайков не казва защо съпругата на убития се е обадила 50 минути след убийството. Стайков защо не я попита - как така?.... За толкова време доста улики са се изчистили..... Защо бе Стайков, защо не питаш..?
9
1
 
7
 
! Отговори
Heinrich Himmler преди 3 месеца
Искам и аз в SS клуба.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фашистчетата са го надушили че е българин.. ядосали се че се е присъединил към гей дружинката им.
7
3
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 месеца
КАК ПЪК САМО С ОТРЕПКИТЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ НАПИШЕТЕ ЗА ДЕЦАТА НИ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ ОЛИМПИАДИ ЗА ХОРА НАПРАВИЛИ ДОБРО ВТРЪСНАХТЕ С ПРОСТОТИИТЕ КОИТО ПИШЕТЕ