Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Той е продал данни на високопоставени служители
30 мар 2024 21:26, Александър Попов
235
Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Егисто От, бивш служител на австрийското разузнаване, който е шпионирал разследващия журналист Христо Грозев, беше арестуван след публикуването на съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel.

Според доклад на австрийския вестник Der Standard От е заподозрян, че е продал данни от смартфоните на трима високопоставени австрийски служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Данните са били извлечени, докато телефоните са били ремонтирани след повреда от вода.

От, тогава служител на австрийската Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT), е предал данните, извлечени от смартфоните, на ФСБ през лятото на 2022 г. Информацията първоначално се е появила от Обединеното кралство в рамките на продължаващото британско разследване на Ян Марсалек, укриващия се бивш главен оперативен директор на германската фирма за разплащания Wirecard.

Прокурорите смятат, че От е използвал позицията си в службите, за да получи достъп до поверителната информация и след това да я продаде на друг бивш служител на австрийското контраразузнаване - Мартин Вайс, който на свой ред е работил за Ян Марсалек. Прокуратурата във Виена уточни, че в рамките на същия случай са арестувани двама души, но не назова публично името на втория заподозрян.

Откраднатите смартфони са принадлежали на: Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил началник на кабинета на австрийското министерство на вътрешните работи; директора на федералната полиция Михаел Такач и Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище (BFA). Телефоните са били повредени в резултат на инцидент през 2017 г.: докато пътували по работа в Министерството на вътрешните работи, лодката, с която пътували служителите, се преобърнала и смартфоните им се озовали във водата. Техникът на BVT, натоварен със задачата да поправи устройствата от повредите, причинени от водата, след това копирал данните от устройствата и ги предал на От. Понастоящем срещу специалиста също се води разследване.

Частната кореспонденция от смартфона на Клойбмюлер по-късно се оказва във владение на пресата, което води до антикорупционно разследване срещу служителя. Данните от смартфоните на Такач и Майер не са публикувани. Както отбелязва Der Standard, От и неговите съучастници очевидно не са били в състояние да ги хакнат, което може би е причината да решат да ги предадат на ФСБ.

Бившият главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек изчезна през юни 2020 г. заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът е избягал в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с ФСБ.

На 1 март тази година съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel разкри подробности за начина, по който Марсалек е бил вербуван. Изданията споделиха и подробности за това как Марсалек е сътрудничил активно на Wagner Group, предавал е на Русия данните, които е получавал от работещите за него европейски разузнавачи, и е помогнал за организирането на наблюдението на Христо Грозев./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ФСБагентХристо Грозев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грозев е слуга на ЦРУ
142
9
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
сигурно името му е било румен бояджиев, той си пада по фсб
141
5
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
един със комбат ***, светлосин пуловер и яке с надпис ФСБ, знам го тоя.
140
9
 
11
 
! Отговори
Slowhand преди 2 месеца
До Рано или късноБългарин да напише нещо подобно за друг българин...И да се кефи, как някакви сатрапи щяли да му видят сметката. Не зная троловете ли са толкова много в този сайт или наистина немалка част от населението на тази територия е изгубило всякакво чувство за нормалност и човешки облик.
139
16
 
15
 
! Отговори
До 197 преди 2 месеца
Няма такива, защото любимия ти запад затри местните заводи за телевизори, хладилници, печки, перални и т.н.
138
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 183 ... и защо трябва да влагат ресурси в нещо, което могат да си купят съвсем евтино...
137
2
 
10
 
! Отговори
баси преди 2 месеца
Представям си ако закрият форумите кво ще правите?!Всички ще сте на опашката в Карлуково,кой по-напред да влезе!!За народа загуба велика!:))
136
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 193.Прав си няма руски телевизор,телефон и печка...Да не би да са английски-не китайски са.
135
7
 
24
 
! Отговори
Дани преди 2 месеца
Седмица след началото на войната Христо Грозев, в ефир изрази компетентентното мнение че на Русия са й останали ракети и боеприпаси само за още 2 дни.Той е известен с това, че постоянно някой го гони и следи.Толкова за него.
134
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 193 .... а ти защо не си купиш чисто български телефон, телевизор, хладилник, печка, климатик, кола и т.н. уреди в домакинството... аа, има само чушкопеци, ама със китайски части..
133
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малии, Христо Грозев бил разследващ журналист??? Това някаква първоаприлска шега ще да е. Поредния Кирияк Стефчов - полуинтелигент, безродник, продажник, малодушник, послушко-евроатлантическа амеба ....
132
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофилите драскат във форума. Но, защо нямат руски телефон, телевизор, хладилник, печка, климатик, кола и т.н. уреди в домакинството?? Единственото 100% руско, което може да ги удари по празните глави, копейки, е някоя руска ракета
131
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аман от ненормалници...Мислите ли,че руските служби ще се занимават с този драскач. Мине не мине време и започва да напомня на публиката за себе си...Историите му за" жестокостта "на руските служби са достойни за един нов сериал "Ало ало"!
130
10
 
14
 
! Отговори
до бонго бонго преди 2 месеца
Закво да ходим в Русия, тя ще дойде тук бе !
129
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И мен също ме следят руски агенти...На кого му пука за този?Подхвърлете му някой друг лев,че да миряса!
128
9
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Този псевдожурналист сънува нощем как руски агенти го преследват ,след което представя преживяванията си в писания с измислени герои само за да си получи хонорара от британските служби.
127
14
 
8
 
! Отговори
ФСБ преди 2 месеца
Големият български разследващ журналист и борец срещу азиатската тирания,ще помага на страната ни чрез близките си отнощения със следващата власт в Русия в лицето на новият ръководител на РФ Юлия Навални!
126
2
 
3
 
! Отговори
Ееееее преди 2 месеца
Аре ве, арееееее
125
15
 
17
 
! Отговори
Пи444каВиМутрофанова преди 2 месеца
РашисткиБоклуцииииии
124
13
 
15
 
! Отговори
ID7 преди 2 месеца
БеГе Службашите са руски шпиони които скоро ще бъдат изловени и предадени на правосъдието!За национална измяна и редица други тежки престъпления!