До 2026 г.: Пада тайната на заплатите във фирмата

Дотогава трябва да въведем директивата на Брюксел
23 апр 2024 21:20, Петър Бойчев
25
До 2026 г.: Пада тайната на заплатите във фирмата
Снимка БГНЕС

Брюксел е спуснал директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители.

Страната ни има срок до 7 юни 2026 да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на принципа на равно заплащане на жените и мъжете, равен труд, или труд с равна стойност чрез прозрачност в заплащането, съобщи пред БНР Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

По думите му няма никакъв проблем персоналните заплати да бъдат огласявани, като това, което следва да бъде въведено в българското законодателство е, че при поискване работещите имат право да знаят критериите, по които е определено тяхното възнаграждение, както и това на работещите на подобна длъжност във фирмата.

Също така работодателят трябва да докаже липса на разлика в заплащането на мъжете и жените. Капитанов посочи, че досега когато човек започва работа договарянето на заплатата става на база пазарене, но след въвеждането на директивата трябва да има точни и ясни критерии, по които сумата ще бъде определяна.

"Спрямо директивата работодателите нямат право да питат и да се информират предварително каква е била заплатата на предходната работа, за да могат да решават дали да дават по-ниска, или по-висока такава. Изцяло целта на всички тези действия е да се направи начин, по който по обективни критерии да се определя цената на труда, а не на субективни, както е в повечето случаи в България", разкри Капитанов.

Той допълни, че разликата в заплатите се отразява и в пенсиите, като при жените те са средно със 138 лв. по-ниски от тези на мъжете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Моби дик преди 1 седмица
Вчера имаше протест металургичен завод в Пловдив КЦМ директорът изглеждаше стъписан като мишок да не говорим за другите мишоци на въпроса колко процента от печалбата е за заплати мълчеше като пълен да не казвам ще му стане лошо ако трябва да си показва заплатата и тогава наистина ще се види кой колко взима
19
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
Усещам как много кадърни хора ще разберат заплатите на некадърниците, връзкари и любовници и ще стане мноооого интересно,
18
0
 
13
 
! Отговори
Шефа преди 1 седмица
Бонусите на шефа ще ги видите през мек разварен крив макарон.
17
4
 
13
 
! Отговори
20г стаж преди 1 седмица
Като млад и зелен никога не съм си помислял, че може да имам доносници за колеги. Сега като се замисля, 20г по-късно, и сменени 6 работи, може би само в една да нямаше колеги ушенца. Гнусна работа, гледаш го, работите заедно, а той все при началниците се навира. Накрая нова количка, скъп часовник, зимата в Алпите на ски, лятото по островите на море и се питаш - добре де, работим заедно, на една длъжност, вършим еднакво работа, как така за него има, а за мен не.
16
2
 
10
 
! Отговори
Държавата няма преди 1 седмица
Да се оправи оттук нататък по лошо ще става това вече е ясно мафията е овладяла всичко а овцете са про сти
15
2
 
7
 
! Отговори
Евала преди 1 седмица
Сега тукашните ДС робовладелци които наричат себе си бизнесмени ще нададат един вой че от ЕС ги ОСВЕТЛЯВАТ и ще почне едно мислене как отново да заобиколим едно от малкото хубави неща идващи от Содом разбирай Брюксел !! Всички заплати трябва да са видими за всички и да се знае кой колко взима . Така и доносниците във фирмите ще отпаднат и реалните заплати ще лъснат и комунистите няма да укриват под масата плащанията
14
1
 
15
 
! Отговори
White slavery преди 1 седмица
БеГе робството е по лошо от османското присъствие
13
2
 
24
 
! Отговори
Пфф преди 1 седмица
Нормален човек никога не би кандидатствал по обява без обявена заплата. Всичко останало е губене на време. Като цяло работа търсят работещи хора, а не безработни и търсят за 20-30% отгоре над досегашната им заплата. Казано по друг начин, няма как човек работещ за 6000 бруто да кандидатства по обява където не е обявена заплата. Както и същият човек няма да кандидатства по обява с обявена заплата от 5000 лева, но ще кандидатства по такава където са обявили 8000 лева заплата.
12
9
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 седмица
Въобще не трябва да се плащат заплати и тогава никаква тайна няма да е нужна. Като се плащат заплати, работниците започват да мислят само за заплатите си. А като не се плащат заплати, мислят за работата си.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
това няма да стане никога . работих в една фирма и шефа ми ( не е собственик ) взимаше 14000 ( 10 год.) . аз взимах 1200 . беше си заключил папките в компютъра, но му знаех паролата и редовно си преглеждах в тях
10
10
 
3
 
! Отговори
хари потър преди 1 седмица
Тотална глупост. Трябва ми човек който да започне след седмица, да не се разправя за глупости и да е технически грамотен. Много ясно, че ще съм склонен да му дам 30-50% повече от на някой мърморко, който ще отговори дали иска да започне след месец и ще започне след 3 месеца, че да си направи почивка между работите и иска масаж в офиса и да си работи от къщи като вали и ....
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тое ЕС направо прецака маститите корпораций
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то в тоя ЕС малко на социализъм отиват нещата.Аз имах преди бизнес с 10 служители. 3 - *** на една и съща длъжност. Двама от тях работят горе-долу - плащам им по 1500лв, а на третия му плащат 2500лв, защото беше много ефективен работник. Заплатите бяха тайна, за да няма сърдити.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като станат малки заплатите, почва да ставна важно как те се разпределят.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А тайната на пенциите - Рундю колко заплата и пенция влачи :)))
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Се тая, като се подават пликове под масата. А то се подават навсякъде.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А заплатите на шефовете ще са видими ли ще са? А премиите на всички ще се обявяват ли?
3
5
 
13
 
! Отговори
Обратно в соца преди 1 седмица
Нека Гинка да завижда на Минка и Пешо да завижда на Гошо, защото работят за 200 лева повече
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А тайната на рушветите по високите етажи на властта?Та даже и на по-ниските?
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
някой жена миньор и ньгьр скиор виждал ли е :)))