Доктори присадиха свински бъбрек на жена

Операцията е спасила състоянието на сърцето ѝ
25 апр 2024 09:57, Петър Бойчев
4
Доктори присадиха свински бъбрек на жена
Снимка БГНЕС

Доктори в Ню Джърси трансплантираха свински бъбрек на жена от Ню Джърси, която е била на прага на смъртта, предаде Асошиейтед прес. Операцията стабилизира състоянието на сърцето ѝ, съобщи БТА.

Лиза Пизано е имала комбинация от сърдечна и бъбречна недостатъчност. Тя е била твърде твърде болна, за да се класира за традиционна трансплантация. Тогава лекарите от медицинския център „Лондон Хелт“ в Ню Йорк (NYU Langone Health) са разработили новаторски метод - имплантирали са механична помпа, която да поддържа сърцето на пациентката, а дни по-късно са трансплантирали бъбрек от генетично модифицирано прасе.

Пизано се възстановява добре. Тя е вторият пациент, получил свински бъбрек. Първият беше пациент, получил трансплантация в Централна болница „Масачузетс“ миналия месец.

„Бях на края на силите си“, каза Пизано пред Асошиейтед прес. „Просто се възползвах от шанса. И знаете ли, в най-лошия случай, ако не се получи при мен, може би щеше да се получи при някой друг.“

„Беше много вълнуващо“, каза д-р Робърт Монтгомъри директор на Института за трансплантации на Нюйоркския университет „Лангон“, след като органът веднага е започнал да произвежда урина.

„С тази операция ще видя жена си отново да се усмихва“, каза съпругът на Пизано.

Повече от 100 000 души са в списъка на чакащите за трансплантация в САЩ, повечето от които се нуждаят от бъбрек, а хиляди умират в очакване. С надеждата да запълнят недостига на донорски органи няколко биотехнологични компании генетично модифицират прасета, така че органите им да са по-подобни на човешките.

Изследователски екипи временно трансплантират свински бъбреци и сърца в хора изпаднали в мозъчна смърт, като резултатите са обещаващи.

Трансплантацията на свински бъбрек в Централна болница „Масачузетс“ миналия месец породи нови надежди. Ричард „Рик“ Слейман се възстановява добре пет седмици след операцията и вече се върна в дома си. Неотдавнашната биопсия не показва други проблеми.

Пизано е първата жена, която получава орган от прасе. Преди това тя се подлага на ксенотрансплантация, но сърцето и бъбреците ѝ отказват. Пациентката получава сърдечен арест и е реанимирана преди експерименталните операции. „Бях нещастна“, каза Лиза.

„Все едно си в лабиринт и не можеш да намериш изход“, обяснява Монтгомъри. Въпреки това хирурзите решават да свържат сърдечна помпа със свински бъбрек.

Със спешно разрешение от Управлението по храните и лекарствата, Монтгомъри избира орган от прасе, така че клетките му да не произведат определена захар, която е чужда на човешкия организъм и да предизвика незабавно отхвърляне на органа.

В допълнение е добавена тимусната жлеза на донорското прасе, която играе важна функция за имунната система. Тя е прикрепена към дарения бъбрек с надеждата, че ще помогне на организма на Пизано да понесе новия орган.

„Няма как да се предскаже дългосрочният резултат, но засега няма признаци на отхвърляне на органа“, каза Монтгомъри. Настройването на вентрикуларно помощно устройство, наречено LVAD,  работи с новия й бъбрек и дава на лекарите повече сведения. Те могат да помогнат на бъдещите пациенти, които имат подобен проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Страната
Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи за изминалата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
А останалата част от свинята какво са я направили :)))
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А през това време копейките призовават хората да не се ваксинират..
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
дайте на цезар онуй дето е цезарово :)))