Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти

Те не се нуждаят от визи и има директни полети до Москва
5 май 2024 12:30, Петър Бойчев
215
Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти
Снимка БНР

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си.

През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm, съобщи БНР.

Данни са получени, според сайта, чрез хакване на имейлите на руски военен служител в Тула, южно от Москва. Проучване на Facebook показа, че 31 от имената, споменати в изтичането на информация в Украйна, съвпадат с акаунти, чиито собственици изглежда са в Русия или са свързани с руската армия.

Някои например са публикували свои снимки, облечени в руска военна униформа, или на места с улични табели на руски език или с руски номера.

Други посочват Русия като текущо място на пребиваване. Набирането на чужденци, които да запълнят големите загуби в жива сила, също помага на Кремъл да избегне рисковете, свързани с опитите за насилствена мобилизация на руснаци, коментира Би Би Си.

Когато Русия обяви частична мобилизация през 2022 г., стотици хиляди мъже напуснаха страната. Довеждането на кубинци в Русия е сравнително лесно. Двете страни са съюзници от времето на Студената война, кубинците не се нуждаят от виза, за да пътуват до Русия, а директните полети до Москва улесняват пътуването.

Междувременно изгодните военни договори, предлагани от Русия, привличат кубинските мъже, които отчаяно се опитват да избягат от влошаващата се икономическа криза на санкционирания от САЩ остров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: кризавойнаКубаРусия
Още от Свободно време.
Как да не изглеждате отчаяни в любовта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
10
 
19
 
! Отговори
до 54 преди 3 седмици
...мдааа в Залива на прасетата още се разказват легенди за янкистанците и наемниците разменени за консерви и медикаменти ама които оживяха...Що САЩ не нападат куба ей ги на *** 110 километра....щото ядоха пердах и щото по лесно е икономически за 60 години да настроиш хората един срещу друг с безмислени санкции и блокада....Ама бой ядоха янките голям - Байя де лос кочинос....и е било мелачка и местните каймани (крокодили) също са били доволно сити и това малко след дебаркирането
88
3
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 3 седмици
И публичния дом на САЩ.
87
10
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
2022 година руснаците напускаха Русия. 2024 се връщат. Факт.
86
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не са само кубинци, има азиатци, африканци, американци, българи... всички които са яли калая на чичо сам.
85
8
 
8
 
! Отговори
Никос преди 3 седмици
Поляци, англичани и всякакви други се бият на страната на Украйна.
84
14
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
От свръх секретният отдел на ЦРУ сме длъжни да заявим, че вече са активирани няколко терористични клетки на ислямски радикали, които трябва да всеят страх, паника и възмущение!Под прицел са големите руски градове!Сега започва мъката за масовите убийци!Идва Аллах Спасителят и той ще спаси украинския народ от кремълските сатанисти!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
83
1
 
1
 
! Отговори
въшка до гнида 65 преди 3 седмици
нямаш си на идея колко си прав....Експеримент 1 беше 1947....Ама леле колко колко си прав
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нека господата българи да не философстват много а само да се молят ердоган да е благосклонен към тях та да не осъмнат с турски танкове на жълтите павета!!!
81
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия да се оплаче от хакерски украински атаки. Така де, няма само евеогйове да
80
16
 
14
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Путин е един от най-слабите лидери на Русия в най-новата й история и срещу неговото име ще бъде записано, това е човека при когото се отцепи Украйна най-голямата страна в Европа , бивша ССР най-верен съюзник на РСФР, която пое по пътя на ЕС и НАТО!Когато правиш един народ заложник на един губернатор като Янукович, а нищо не му даваш само взимаш от този народ, съвсем естествено, че първо ще изгони губернатора и второ ще ти обърне гръб!Агент Касей Донован!ЦРУ!!!
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Куба е перлата на Карибско Море.
78
7
 
11
 
! Отговори
от германия преди 3 седмици
руснаците с които съм говорил тук си обичат президента ,стига с тая пропаганда
77
6
 
9
 
! Отговори
то и нии преди 3 седмици
вкупом бачкаме и пращаме милиарди на страната на зеления шмър,кач ама кой ни пита ония поне изкарват кинти а нии даваме кинти разликата е от земятА до небето
76
16
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Дано Господ да помага на братския,славянски народ на Украйна в борбата срещу вероломният и жесток завоевател и неговите сатанински орди ,вербувани из цял свят!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Балканът изглежда шарен - светло зелено и тъмно зелено, което изглежда сиво където облаците хвърлят сянка.
74
5
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
До малко математика. И как го сметна това бе, съветски шушляк?Макрон го сметна.
73
10
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Великата кубинско-руска армия стигна ли до Берлин или още час-два само?
72
11
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
В момента колкото и да не ни звучи вероятно, но най-големият враг на Путин и на кремълските бандюги, са гражданите на Русия и роднините на загиналите руснаци във войната!Поради тази причина се хвърлят милиони и милиарди чужди граждани да умират за имперските интереси на Русия, така както американците пратиха емигранти чакащи за гражданство в Афганистан и Ирак, нищо ново под слънцето!В тази война Русия е поставила всичко на карта и води войната тактически грамотно и сатанинско!Агент!Даян Гибс!ЦРУ
71
9
 
5
 
! Отговори
Zеленски преди 3 седмици
До малко математика. И как го сметна това бе, съветски шушляк?
70
8
 
9
 
! Отговори
Мотикаря преди 3 седмици
Майка ми като млада има 5 Години стаж в Съвета.За това сега получава около 50 лева пенсия.В Бг има 40 години стаж и я е срам да каже колко пенсия взима.Вие си плюйте по руснаците