40% от българите са затлъстели

49% от българите страдат от наднормено тегло повече от пет години
18 юни 2024 20:17, Нели Христова
62
40% от българите са затлъстели
Снимка: БГНЕС

Около 40% от българите са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния, а общо 36% страдат от затлъстяване първа степен. От затлъстяване първа степен са засегнати 25% от населението на България, от втора степен - 9%, а от трета степен страдат 2%. Това сочат данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд". Резултатите бяха представени днес на пресконференция на тема „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план", съобщиха организаторите от Алианса срещу затлъстяването.

Изследването е проведено от Изследователски център "Тренд" в периода 7 до 19 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 600 души на възраст над 18 години. Изследването има за цел да проследи до каква степен затлъстяването повлиява на обществения живот и икономическата сфера у нас.

Според изследването 49% от българите страдат от наднормено тегло повече от пет години, а 12% - повече от 20 г. С наднормено тегли или затлъстяване между 10 и 20 години са засегнати 14% от респондентите.

Данните сочат, че 48% от респондентите са правили опит да отслабнат, а 42% са направили повече от четири опита за намаляване на теглото. От „Тренд" посочват, че шест от десет души са пробвали най-разпространените методи за отслабване – хранителен режим или диета. Четири от десет души са отслабнали с физическа активност, а 23% с продукти за отслабване без лекарско предписание. А 6% от респондентите са използвали лекарство конкретно за наднормено тегло.

Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни. Високо кръвно налягане са посочили 46% от респондентите, 23% - висок холестерол, а 21% се оплакват от здравословни състояния свързани със ставите. От висока кръвна захар се оплакват 14%, а от сънна апнея страдат 11%.

Нашето социологическо проучване сочи, че 2 200 000 пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния, каза Димитър Ганев, политолог и съосновател на „Тренд". Теглото освен здравословен проблем, оказва влияние и върху икономиката на домакинството, посочи Ганев. По думите му 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, допълни той.

Аркади Шарков, здравен икономист, говори за икономическото въздействие на затлъстяването. По думите му лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо, тъй като то се свързва с най-разпространените хронични заболявания, както и с най-честите причини за смъртност.

По данни на Global Obesity Observatory, цитирани от Шарков, към 2019 г. за България икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването се оценява на 5.23 млрд. лв. или 747 лв. на глава от населението и 4,3% от БВП. Преките и непреките разходи съставляват съответно 12,6% и 87,4% от общите разходи, посочи той.

Затлъстяването "тежи" с близо 500 млн. лева на здравния бюджет у нас по предварителни оценки, каза здравният икономист. Разходите за болнични и извънболнични дейности са 103 млн. лв. За 2019 г. 240 млн. лв. са общите разходи на НЗОК за четири групи заболявания, а 137 млн. лв. - за лекарствени продукти в две от групите заболявания, каза още Шарков.

Разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства, както сред възрастните, така и сред децата, ако не бъде предприет комплексен подход от страна на здравните власти, предупредиха специалистите. По думите им Националната здравна стратегия 2030 е посочила затлъстяването като един от основните приоритети пред страната ни и изисква спешно стартиране на Национална програма за борба със затлъстяването.

Затлъстяването е хроничен, рецидивиращ, прогресиращ болестен процес. То не е избор на начин на живот в резултат на повишен апетит, а заболяване, причинено от сложно взаимодействие на генетични и фактори на средата, както и някои други заболявания. Това обясни д-р Явор Асьов, ендокринолог в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска". По думите му са идентифицирани мутации в над 200 гена, които водят до предразположение към наднормено тегло и затлъстяване. Според д-р Асьов причините за това са комплексни и генетиката носи до 70% риск за появата на проблем с килограмите.

В момента по света повече от 124 млн. деца на възраст между 5 и 19 години страдат от затлъстяване, а 4 от 5 деца с наднормено тегло ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зряла възраст, посочи проф. д-р Виолета Йотова, детски ендокринолог и ръководител на Катедрата по педиатрия в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. По думите ѝ България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването в резултат на стремглавото покачване на децата, които страдат от заболяването. Наднормено тегло от 6,4% се наблюдава при момичетата и 9,6 % при момчетата, посочи тя, цитирана от БТА.

Затлъстяването при тийнейджъри и млади хора крие риск от инсулт в напреднала възраст, показа проучване, цитирано от ЮПИ. Изследователите предлагат на здравните специалисти да обърнат внимание на наднорменото тегло при младите хора и да насърчават здравословното хранене и физическата активност от ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Повиквателна за мола преди 3 месеца
Качеството на храната е най - малкия проблем! Обездвижените офисни бройлери , които си накупиха автомобили станаха прекалено много.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свършиха качествените храни от социализма и народа затлъстя от лошите храни при капитализма.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошото качество на храната води до затлъстяване.
55
2
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 3 месеца
Модерно е слаби мъже с супер затлъстели жени в стил - глътнала съм хладилника. Освен дето жените са мега мазни ами се разголват с къси панталонки, потници и телесата се вят навсякъде - на където и да погледна и все ми се повдига. Плющи се от сутрин до вечер сладко.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хем най бедни, хем кръчмите пълни само със записване :)))
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От планов социализъм към див капитализъм. По-рано хората просто нямаше какво толкова да ядат, а сега е малко по-различно - има какво да се купи, но дали става за ядене. Дори едно кисело мляко, което имахме, сега само от някой местен производител може да намериш близко подобие. Една боза, се прави със подсладители и сгъстители! Разни използват заблудените овце и им пробутват с разни трикове каквото успеят. Да сте видели храна да се разваля!? Не, тя вече се прави за продаване, а не за ядене!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко западно атлантическо. Гоним ФАЩ, там са 80% и цялото население е тлъсто и болно.
51
1
 
2
 
! Отговори
Бай Байдън преди 3 месеца
Питали са 600 човека което означава че 250 от тя затлъстяли а не 40% от българите както е в заглавието
50
1
 
8
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 месеца
Дано не направят проучване при децата, че ще е страшно число.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хормони в пилешкото,мас в мляко,сирене и кашкавал,хлебчета с 10 пъти повече сол, ликвидация на зеленчукопроизводството като национален отрасъл,липса на стадиони,детски площадки,ранно започване на полов живот,и липса на контрол от бащите,които в повечето случаи са в бебешки акъл,но с календарна възраст 55+,напуснали семейството заради ,,страх и фб статус ,,необвързан",сякаш някой ще ги моли да ,,кажат заветното да"да си поемат задълженията на родител,май пак трябва ергенски данък
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как да е вярно, защото от коментарите под голяма част от статиите и новините ми става ясно, че народът измира от глад и работи по 12 часа на ден, плюс уикенди, за по 50лв и килограм ориз на месец.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 46 А другите 70% жени затлъстели от алчност, мързел и простащина. Като тебе.
46
0
 
3
 
! Отговори
До Червен бряг 41 преди 3 месеца
Взимаш ли някакви хранителни добавки, пиеш ли кафе, енергийни напитки или нещо друго, което може да ускорява метаболизма?
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голяма част са затлъстели от нищоправене
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и 30 процента от тях мъже, затлъстели от алчност, мързел и простащина
43
5
 
0
 
! Отговори
До Червен бряг преди 3 месеца
Ти си джудже. Докторите не са искали да те обидят. Ако си момиче, си среден ръст, но за мъж ами първокласничките са по-високи от теб джуджак хахахаххаха
42
0
 
5
 
! Отговори
От Испания преди 3 месеца
Един познат го приеха в болница за операция - ами за два месеца смъкна 10 кг. Уж добре ги хранят, не играят хоро цял ден, ама ей на!
41
0
 
12
 
! Отговори
Червен бряг преди 3 месеца
Аз имам обратния проблем. Висок съм 170 см и тежа 56 кг. На 28 години. Докторите казват, че такъв метаболизъм не са срещали. За да кача, трябва да се тъпча до пръсване. Навремето тренирах бокс, сега карам на лостове и високоинтензивни тренировки. Не съм фен на фитнесите. Никакъв алкохол или цигари. Рядко ям сладко и много малко хляб.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лактобациликус Булгарикус определено оправя метаболизма, и произвежда тлъстини:)
39
2
 
4
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
На 47 съм с перфектно мускулесто тяло и 8 pack. Черна гъста коса.