"Олимпиакос" позлатява Везенков, отказва ли се българинът от НБА?

Предстои Торонто официално да го освободи - решението се очаква до 24 часа
5 юли 2024 08:28, Петър Бойчев
33
"Олимпиакос" позлатява Везенков, отказва ли се българинът от НБА?
Снимка бТВ

Александър Везенков взе голямото и най-вероятно - съдбоносното решение. Българската баскетболна звезда напуска НБА след сезон, донесъл му само горчилка и се завръща там, където го боготворят - в Олимпиакос. Новината съобщават гръцките медии, които са в абсолютен екстаз от развръзката, съобщи bTV.

Саша е приел предложението на бившия си клуб и подписва 5-годишен договор. Така той официално предпочете да не продължи кариерата си в Торонто Раптърс, където беше пратен след само сезон с екипа на Сакраменто Кингс.

Какви са параметрите по сделката между Везенков и Олимпиакос? Новият договор на Александър Везенков с Олимпиакос е окачествяван като "легендарен" от гръцката преса. По информация на sportal.gr, първите три години от контракта на крилото в Пирея са затворени, за каквито и да е опити от други клубове да го привлекат. На сезон, Везенков ще получава по 3,5 млн. евро при "червените", които се бореха като лъвове, за да си го върнат обратно.

Какво се случва след изтичането на тези първи три години? След края на тези първи три години от договора на Везенков с Олимпиакос, договорът ще бъде удължен с още две години, което ще донесе 17,5 млн. евро общо за пет сезона в Пирея в сметката на сина на легендата на Балкан Сашо Везенков. Пак според Sportal.gr, с бонусите, Везенков ще закръгли сумата на 20 млн. евро като постъпления за себе си.

Тези 20 млн. евро са абсолютен рекорд в 93-годишната история на Олимпиакос и на гръцкия баскетбол, а освен това, Везенков ще се превърне и в най-скъпоплатения играч в цяла Европа.
 
А какво се случи с офертата на ПАО? MVP на Евролигата за сезон 2023 Саша Везенков отклони и примамлива оферта на върлия враг на Олимпиакос в Гърция - Панатинайкос. Собственикът на "зелените" от Атина, които са и настоящи шампиони в Евролигата - Димитрис Янакопулос даде всичко от себе си да отмъкне Везенков под носа на Олимпиакос. Милиардерът беше готов да даде на крилото 4-годишен договор на обща стойност 17 млн. евро.

В крайна сметка обаче Саша Везенков засвидетелства лоялност към бившия си клуб Олимпиакос, с който пожъна най-големите успехи в кариерата си преди да отлети да преследва американската мечта.

А феновете вече празнуват в социалните мрежи в очакване Саша този път да ги изведе на върха в Европа. В същото време, тези финансови условия със сигурност ще превърнат Везенков в един от най-скъпоплатените баскетболисти в Европа. Ключово за избора на Саша Везенков да загърби НБА се е оказало посещението на вицепрезидента Йоргос Скиндилиас и спортния директор Христос Бафес, които пристигнаха в София на крака при него и семейството му за финални преговори.

Според гръцкия журналист Никос Зервас, Александър Везенков вече е уведомил ръководството на Торонто, че желае да се завърне в Европа. Зервас съобщи новината в ефира на радио bwinSPORTFM 94.6.

Сега предстои Торонто официално да освободи баскетболиста - решение, което се очаква до 48 часа. В следващите 48 часа обаче ако се появи друг тим от НБА, който поиска да вземе Везенков, то българинът ще трябва да остане в Лигата отвъд океана, гласят публикациите в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е, дойде му акъла на Везе... Поздравления. Да е нямал, имал е.
27
1
 
3
 
! Отговори
Глушков преди 2 дни
Не е търкал пейката защото основната му роля е била да пази играчи като Карийм Абдул Джабар , първия източноевропеец играл в НБА. Не се махнал той защото по онова време и пари не са му давали - всичките му заплати и пари са прибирани то държавата. Той се оплаква че няма пари за кафе Финикс му казват - ами то ние плащаме по 250 000 . Имал е мачове в които вкарва по 20 точки срещу Джабар и цялата зала е скандирала. Недейте да го подценявате. Доста по добре са го приели от Сашо.
26
0
 
2
 
! Отговори
Испанеца преди 2 дни
Още миналата година ви казах че нищо няма да стане . След три години в Испания - област Мадрид , аз лично реших че е по добре в България - София да си с по малко пари но на по висока длъжност .
25
4
 
6
 
! Отговори
Георги Глушков преди 2 дни
И аз на времето се провалих в НБА, защото бях слаб психически и физически. Търках пейката една година и с нетърпение чаках да ми изтече договора и да си се прибера на село. Като се върнах в България ме посрещнаха като герой и ме направиха шеф на федерацията, където също се провалих...това го чака и мишокът Везенков !
24
5
 
5
 
! Отговори
Везенко Кинг преди 2 дни
Везенков, както и другата шушумига Георги Глушков се провалиха в НБА. И двамата така и не разбраха къде се намират и не можаха да се адаптипрат към бързия, силов и атрактивен баскетбол който се играе в НБА.Затова пък са първи на село-герой в България и Гърция.
23
5
 
5
 
! Отговори
Майк Браун преди 2 дни
Казвах Ви аз, че нищо не става от Саша, ама Вие не ми вярвахте...
22
8
 
5
 
! Отговори
ЗаГлушков преди 2 дни
Голяма шушумига се оказа Везенко. Няма топки за НБА, като Дончич и Йокич ! Друго си е в Гърция, таверни, плажове, грозновати възбудени гъркини скандират името ти по време на мачове...пък и си е близо до мама и тати...Разбирам го нашия мижитур.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тотьо, тук изборът е между 10 и 14 милиона. С тия пари можеш да се прибереш.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 17 много сте прав. В нашата страна най-важни са спортистите и артистите.
19
4
 
5
 
! Отговори
тоти преди 2 дни
Американската мечта вече НЕ Е ТАЯ ХРАНИЛКА ,по добро от Европата няма !!!половината наши гастербайтери нямат пари да се при ерат до близкките ,които си отиват от тоя свят...за кво говорим
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Джокович е по-добър от Везенков.
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
СТИГА ВЕЧЕ С ТОЯ ВЕЗЕНКОВ БЕ, СПРЕТЕ СЕ. ВИДЯ СЕ ЧЕ НЯМА НИВО ЗА НБА, ТОЧКА. ОБИКНОВЕН БАЛКАНСКИ ПОСРЕДСТВЕНИК. НЯМА СМИСЪЛ ДА ПОСТАВЯТЕ НА ПЪРВА СТРАНИЦА НЯКАКЪВ СПОРТИСТ...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мачовете в Евролигата са на много високи тактическо ниво и затова европейските играчи имат страхотна тактическа подготовка. Играе се умно и сложно. В НБА залагат на физиката и са по-зрелищни, спор няма, но все пак да се гледа европейски баскетбол в момента е много по-интересно и е като интелектуално приключение, все едно гледаш шах и тактическо надлъгване наред с класните изпълнения.
15
3
 
5
 
! Отговори
petko преди 2 дни
Петьоо, кой е този Саша ? със сигурност майка му не го нарича така! И ти ли учи жърналистика в руското училище хаха
14
1
 
7
 
! Отговори
до 3-ти преди 2 дни
Точно обратното е и това показва, че въобще не си гледал Сакраменто и Везенков.Нашия е комплексен играч, а те искаха в атака да ирае само за тройки. Това го правеше предвидим. Той е много подвижен играч, постоянно играе с пресечки, много добър в заслоните и т.н. В НБА си бяха изградили шаблон за него като тропйкаджия и след някой пропуск го пращаха на пейката. Липсва им тактическата грамотност в НБА, макар да са физически перфектни. Нашия освен това се раздаваше много в защита, въобще е класа.
13
8
 
5
 
! Отговори
Ники преди 2 дни
не е за нба...слаба работа,а и спрете с прекалената реклама...няма смисъл...
12
3
 
5
 
! Отговори
Koko преди 2 дни
Договора му в НБА е за по 10 000 000 долара на сезон. Сега ще ги взме три години тези пари. Не виждам как го позлатяват. Надявам се нашето момче да не се отказва да се бори да намери своето място сред най- големите в този спорт. Ще е жалко, защото е role model за много подрастващи българчета, които мечтаят за магията на НБА.
11
4
 
12
 
! Отговори
Кънчо преди 2 дни
по-добре да се маха от тия палячовци НБА. Отдавна НБА не е това, което беше, а една комерсиална машина за пари и шоу. Там правилата на играта са различни и крачки изобщо не се свирят, както и носена топка. Да не говорим и че топ играчи като Лука Дончич признават, че в Европейската лига е по-трудно отколкото в НБА и не веднъж европейски отбори бият такива от НБА.. последно Реал Мадрид отупаха Лейкърс. Така че..правилно решение за Саша.. Успех.
10
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 2 дни
а ти кой си, Анонимен?
9
6
 
5
 
! Отговори
афроамериканец преди 2 дни
Има хора, които извън България/Балканите стават други, спичат се. Един познат, с доста пари, мрази турове по екзотики и прочие, най-вече защото там не го знаят кой е, какъв е, и го смятат за *** турист, та и на това момче баскетболистче проблемът му е повече психологически да се разгърне, отколкото спортно-технически.