Лавров хвали Джей Ди Ванс, че иска да се спре оръжието за Украйна

Руският външен министър говори в централата на ООН в Ню Йорк
18 юли 2024 18:00, Петър Бойчев
80
Лавров хвали Джей Ди Ванс, че иска да се спре оръжието за Украйна
Снимка БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров похвали кандидата за вицепрезидент на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом заради позицията му за започнатата преди повече от две години от Москва война в Украйна, предаде ДПА.

Ванс, сенатор от Охайо, подкрепя мира и прекратяването на военната помощ за Украйна, каза Лавров в Ню Йорк вчера в централата на ООН, цитиран от ТАСС.

"Можем само да приветстваме този факт, защото е нужно точно това - да се престане да се помпа Украйна с оръжие. И войната ще приключи. И ще можем да потърсим решение", отбеляза руският външен министър.

САЩ са страната, която предоставя най-големите обеми военна помощ на Украйна за отблъскване на руските войски, които предприеха пълномащабно нахлуване в съседната страна на 24 февруари 2022 г.

Но съюзниците на Вашингтон в НАТО се опасяват, че американската подкрепа може да отслабне значително, в случай че изходът от президентските избори през ноември се окаже завръщане на Тръмп в Белия дом, защото се съмняват в готовността му да подкрепя военните усилия на Киев.

Лавров заяви, че е чул, че Ванс е за прекратяването на оръжейните доставки за Украйна и че е отдаден на намирането на мирно решение на войната.

Ванс, който някога беше ярък критик на Тръмп, сега подкрепя напълно кандидатурата на милиардера за Белия дом и е смятан за изгряващата звезда в лагера на Републиканската партия.

Той често се обявява срещу предоставяната от САЩ помощ на Киев, като през април гласува против одобрения от Сената законодателен пакет в подкрепа на Украйна в размер на 61 милиарда долара. Само дни преди да избухне войната, Ванс заяви: "Всъщност, не ме интересува какво ще се случи с Украйна по един или друг начин".

Тръмп, който в понеделник официално беше номиниран за кандидата на Републиканската партия за президентските избори, многократно е казвал, че ще успее да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа, без обаче да уточнява как ще постигне тази цел, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Въпрос за рософилите преди 1 месец
Руснаците нали искат мир? Защо тогава като някой роснак в Росия каже, че е за мир, го съдят като престъпник? Руско лицемерие от руския мир.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В руското предложение за мир се говори само къде и как украинците трябвало да се оттеглят. А защо не се споменава за оттегляне на руските войски от Крим? Руско лицемерие от руския мир.
56
2
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Роснака похвалил хамериканеца...това звучи като виц от времето на желязната завеса. А руснаците с какво могат да се похвалят?
55
2
 
2
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
,ащо да взема половин Украйна? В момента е взела една пета от територията, остава още малко от ДНР и ЛНР. Якой ако си мисли, че Путин ще остави на Запада няколко милиона руснаци в украински територии, естоконсе лъже. А и за Зеленски е по-добре всички, с чувства към Русия, да си ходят в Русия. Не знам за какви територии претендира Зе, като хората там са казали, ние сме руснаци, искаме в Русия. За какво му е на Зе тоя таралеж? И а си достатъчно други територии, които да раздава на Блек Рок.
54
4
 
3
 
! Отговори
offf преди 1 месец
И какво решение търси русия, да вземе половин украйна... Това не е решение а рекет
53
2
 
4
 
! Отговори
Рамбо преди 1 месец
Ха ха ха Татарина си мисли, че рязаното ухо няма да помага. Те Жужето вярваше в първия му мандат но татарина ще разбера скоро с ***, че ще има повече оръжия за Зеленски.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой?
51
2
 
7
 
! Отговори
Упс преди 1 месец
Всъщност Не ме интересува какво ще се случи с човека, когото пребиват до смърт от другата страна на улицата. Не ми пука!! ТИПИЧЕН НАРЦИС. Такива ги интересуват само Парите!
50
1
 
3
 
! Отговори
а пералните? преди 1 месец
До Графинята Нямали чипове за ракетите? Добре де, нали сваляли чиповете от пералните машини? Пак са му намерили колая. Дори се говореше, че задигали пералните от украинските домове. Възможно е и заради чиповете.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли ще доживее до изборите
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това конската мутра да те хвали не е на добре
47
3
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Иван Бакалов: Съветският унищожител винаги трябва да е унищожил два пъти повече
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците смятат, че колкото са по-зле в САЩ, толкова е по-добре за Русия. В сътворяването на хаоса в Щатите, участват много руснаци които живеят там.
45
11
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 месец
вече я намразих тая дума "пълномащабно нахлуване"......а не беше ли пълномащабно изтреблението на руснаците в донбас? - ей за това българите ще обичат винаги РУСИЯ, и няма да я изтриете от тяхната памет!
44
4
 
5
 
! Отговори
Барон Шмиргел преди 1 месец
Не се шашкайте! Путин умря преди 2 години!
43
7
 
5
 
! Отговори
Графинята преди 1 месец
Споко хора! Руснаците немат чипове за ракетите. Ай наздраве!
42
8
 
10
 
! Отговори
До Лавров преди 1 месец
Абе павиан, а вие защо взимате оръжия от Китай, Иран, Северна Корея?
41
6
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 1 месец
Абе Льольо , Еми чий го крепиш в България, ходи да ядеш консерви в Русия
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въоръжението е спряно и без това. Западът изнемогва с тази помощ. Поддържат няколко войни едновременно. Надцениха се.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49 за райзлика от тебе аз съм пътувал,като отидеш в на запад и в русия ще разбереш цените какви са