Орбан: Европа отива към забрава, новият световен ред е ориентиран към Азия

Настъпва промяна невиждана от 500 години
27 юли 2024 21:00, Стела Стоянова
492
Орбан: Европа отива към забрава, новият световен ред е ориентиран към Азия
Снимка БГНЕС, архив

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз се плъзга към забрава, в обширна антизападна реч, в която предупреди за нов, ориентиран към Азия "световен ред".

Орбан същевременно изрази подкрепата си за кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, предаде АФП.

„Европа се е отказала да защитава собствените си интереси“, каза Орбан в Бейли Тушнад, град с преобладаващо унгарско население в Централна Румъния. „Единственото, което Европа прави днес, е да следва безусловно външната политика на САЩ ... дори с цената на самоунищожение“.

„Настъпва промяна, която не е виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, всъщност е промяна на световния ред“, добави той и посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като превръщащи се в „доминиращ център“ на света.

Орбан също така твърди, че САЩ стоят зад експлозиите през 2022 г., които повредиха газопроводите „Северен поток“, изградени за пренос на газ от Русия до Германия, като ги нарече „терористичен акт, извършен по очевидното указание на американците“. Той не предложи никакви доказателства в подкрепа на твърдението.

Забележките на крайнодесния лидер идват на фона на нарастващите критики от страна на европейските му партньори, след като по-рано този месец той предприе пътувания с „мирни мисии“ до Москва и Пекин, целящи да постигнат прекратяване на войната в Украйна. Широко разпространено е мнението, че Орбан е в най-топли отношения с Кремъл сред всички лидери на ЕС.

По отношение на Украйна Орбан изрази съмнение, че разкъсваната от войната страна ще стане член на НАТО или на ЕС. „Ние, европейците, не разполагаме с пари за това. Украйна ще се върне към позицията на буферна държава“, каза той и добави, че международните гаранции за сигурност „ще бъдат записани в споразумение между САЩ и Русия“.

По време на пълномащабната война на Русия в Украйна Орбан скъса с други лидери на ЕС, като отказа да предостави на Киев оръжия за защита от руските сили и редовно забавяше, размиваше или блокираше усилията за изпращане на финансова помощ на Киев и за налагане на санкции на Москва.

Понастоящем Унгария е ротационен председател на ЕС, а Орбан даде "клетва" да „направи Европа отново велика“ и открито подкрепи кандидатурата на Тръмп на тазгодишните президентски избори в САЩ. Орбан посети Тръмп два пъти тази година в крайбрежния комплекс на бившия президент в Мар-а-Лаго.

Днес Орбан заяви, че кандидатурата на Тръмп за преизбиране има за цел „да върне американския народ от постнационалната либерална държава към националната държава“ и повтори множество консервативни тези, че Тръмп е наказан несправедливо, за да се предотврати избирането му.

„Ето защо те искат да го вкарат в затвора. Ето защо искат да му отнемат активите. И ако това не проработи, искат да го убият“, каза Орбан, визирайки опита за убийство на Тръмп на митинг в Пенсилвания този месец.

През 2014 г. Орбан за първи път обяви намеренията си да изгради „нелиберална държава“ в Унгария, а през 2022 г. предизвика международно възмущение, след като се обяви срещу превръщането на Европа в общество на „смесени раси“. Днес той потвърди отдавнашната си антиимиграционна позиция, като заяви, че тя не е отговор на застаряващото население на страната му.

„Не може да става дума за намаляване на населението, допълвано от миграция“, каза той в съботното си обръщение. „Опитът на Запада показва, че ако гостите са повече от собствениците, тогава домът вече не е дом. Това е риск, който не бива да се поема.“

Унгарският премиер се превърна в икона за някои консервативни популисти заради твърдата си опозиция на имиграцията и правата на ЛГБТ+. Той също така е обвиняван в репресиране на пресата и съдебната система в Унгария, нарушаване на стандартите за правова държава и демокрация. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
3
 
13
 
! Отговори
До гледна точка преди 1 месец
Всички емигранти са се втурнали към Европа а не към Русия понеже в Европа е анархия и правят каквото си искат ,хранят ги крадат изнасилват и убиват.В Русия могат да ядат единствено бой и пак бой ,затова ги няма там отворко.
324
8
 
17
 
! Отговори
путеноидите преди 1 месец
хем не харесват ЕС хем се чудят как да се задържат там и да не ги изгонят в Азия.Ето такива като Волгин що не се откажат от европейските заплати и да си живеят само с рублите?
323
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз едно време правеше някакви програми за увеличаване на раждаемостта и тука нашите копейки го хвалеха яко. Даваха го за пример. В момента обаче са с най-ниската раждаемост в Европа май. И даже да не е най-ниската е под средното, което е супер зле.
322
4
 
10
 
! Отговори
Славянофил преди 1 месец
Благодаря на Орбан. Благодарение на него България вече не е страната с най-нисък стандарт на живот в ЕС.
321
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя най-скоростно върви към Азия. Направи Унгария страна наблюдателка на "Организацията на тюркските народи", кани монголски гвардейци на традиционни празници на Унгария и се вживява, че някакъв пенсионер с ботокс е все едно новия Чингиз Хан.
320
5
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Понеже ще има нов световен ред, трябва да сложим ПВО отбранителни системи около новата детска болница в София, да се пазим от руските ценности на руския мир.
319
11
 
17
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
Най-великия европейски политик в наше време! Всичко останало е смрад. Като церемонията на олимпийските игри..
318
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой му слуша брътвежите на тоя кукуригу.Изхвэрлете го от ЕС и НАТО тоя никаквец,та да се наслади на руЗкий мир и на Евразия.
317
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платените прошляци във форума им изчезва и последната мозъчна клетка когато чуят как говори един истински неподкупен народен лидер !
316
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давай Орбане в Евразийский мир- там ви е мястото- ще намерите бързо начини да пестите от всичко- например като се возите по покриви, врати и прозорци като в Индия и Китай,...
315
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро Орбан ще го изритат от ЕС- те тогава да видим като остане без Евросубсидии какво ще правят- дунава ще донесе много отпадъци а върху тях ще си стоят иновативни къщи като в Индия- Орбане мястото ви е в Евразия- давайте!
314
14
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
И защо тогава всички мигранти от Африка и Азия са се юрнали към Европа, а не към "новия световен ред" в Азия? Защо бе, трътлест путинист?
313
12
 
12
 
! Отговори
Dimitar Yordanov преди 1 месец
Купен с бандитските руски пари. Не му харесва Европа? Да ходи в Азия.
312
9
 
13
 
! Отговори
емо преди 1 месец
качество на великите политици, какъвто е безспорно Орбан и каквито в европа просто липсват, е без заобикаляне и политически сметки да казват истината - и за европа, и за америка, и за войната в украйна, за разлика на част от нашите политици от управляващата ни евро-атлантическа сбирщина.
311
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук коментарите са като на футболни запалянковци. Логиката обаче е, че силата е там, където е парата. А парата реално е там, където се създава добавена стойност. Или има нещо ценно под земята. Със сигурност силата не е там, където идеите на комунизма или демокрацията са най-голямото богатство. И там трябват ресурси и производство. Ало, ЕС?
310
8
 
5
 
! Отговори
До 358 преди 1 месец
Май ти бъркаш Урколадия с ЕС
309
9
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Най на сметка се превзема държава, като и купиш лидерите . Унгарците ще страдат.
308
6
 
6
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Бъркаш ЕС с Кремъл.
307
7
 
9
 
! Отговори
До 365 преди 1 месец
Аз пък питам украинските копейки,как решиха ,че са в ЕС и ЕС е някаква диктатура и никой няма право на думата освен Урсула и компания.Е не е и всяка държава си има право на мнение
306
6
 
12
 
! Отговори
До 361 преди 1 месец
Казва истината истината и някой,които още лятят в облаците е време да се приземят ,защото цялото производство на, каквото и да било идва от Азия,а с тия санкции дето сам си ги налага ЕС ще става още по-зависим от Азия