Украйна вече има F-16

Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети
4 авг 2024 21:40, Нели Христова
472
Украйна вече има F-16
Снимка: БГНЕС

В Деня на украинските военновъздушни сили са представени първите изтребители F-16, доставени от западните партньори. Президентът на Украйна Володимир Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети, но благоради на украинските пилоти и западните партньори:

"От началото на тази война говорим с нашите партньори за необходимостта да затворим небето си за руски ракети и самолети. Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация, на нашата противовъздушна отбрана, на нашите отбранителни сили. Често чувахме в отговор "Това е невъзможно", но ние направихме възможно това, което беше наша цел, наша отбранителна потребност. Сега то е реалност в нашето небе.

F-16 на въоръжение в Украйна. Ние го направихме", посочи украинският президент в обръщението си за Деня на украинските военновъздушни сили.

"Гордея се с всички наши момчета, които усвояват тези самолети и вече започнаха да ги използват за нашата страна", допълни той.

"Благодаря на нашия екип за този важен резултат. Благодаря на партньорите, които реално помагат с F-16, и на първите държави, които приеха нашето искане за самолети - Дания, Нидерландия, САЩ - и на всички наши партньори - ценим вашата подкрепа!"

На 31 юли източници на Bloomberg съобщиха, че първата партида F-16 е пристигнала в Украйна.

На 4 август The Economist съобщи, че Украйна е получила първите десет от възможните 79 F-16 в последния ден на юли, година след като САЩ дадоха зелена светлина на по-нетърпеливите си европейски съюзници да ги изпратят. До края на 2024 г. Украйна трябва да получи 20 от самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
5
 
2
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Разбира се и бисера с 152 мм минохвъргачка нещо което го няма никъде другаде освен в празната глава на путиниата - 160-mm минохвъргачка модел 1943 (заводски индекс MT-13, индекс GRAU 52-M-852, също M-43) - съветска 160 mm минохвъргачка, най-мощната минохвъргачка на Червената армия по време на Великата отечествена война. Крупнокалибрени миномети е имало не само ВСВ, но и столетие преди това. Но вестник "Демокрация" не пишеше за това, журналистите8мисирките не обичаха да четат.
280
5
 
5
 
! Отговори
Зевзек преди 1 месец
До правилната политика........ Ам оди в Северна Корея да те направя 10 години войник, после бачкатор във военен завод на хляб, трици и вода.... Мноооого правилна политика!
279
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След капитулацията и разпада на русия буопланктона с z може спокойно да емигрира в Северна Корея да видят рай и дори храна веднъж седмично
278
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОВЕЧЕ УБИТИ ХОРА
277
7
 
3
 
! Отговори
Правилна политика преди 1 месец
В допълнение, много цивилни фабрики могат да бъдат преобразувани с минимални разходи за производство на военни продукти. Над 180 отбранителни завода са изградени под земята в планинските райони. Като добавим и производството на балистични ракети и ядрени заряди, КНДР е държава със самостоятелна независима политика и напълно осигурена от външен враг. Ядрените сили на КНДР са сухопътни и морски - в силози, на железопътни и платформи и самоходни установки, на подводници /КНДР разполага с над 60/
276
5
 
4
 
! Отговори
Правилна политика - преди 1 месец
Идеята чучхе - опора на собствените сили, а не просия по цял свят, както прави украинското ръководство. Това осигурява сигурност и независимост. КНДР е изградила 17 завода за производство на огнестрелни оръжия и артилерия, 35 завода за производство на боеприпаси, 5 завода за производство на танкове и бронирани превозни средства, 8 завода за самолети, 5 завода за производство на военни кораби, 5 завода за производство на управляеми ракети, 5 завода за производство на комуникационно оборудване, 8 завода за химически и биологични оръжия. В допълнение, много цивилни фабрики могат да бъдат преобраз
275
6
 
6
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Дори няма да ги пуснат във въздуха. Варианта, който получиха укрите са трета ръка блок 15 със MLU - което ще рече, че нямат шанс срещу руснаците. А в момента в който падне първия, всички ВВС-та извън НАТО подлъгали се да купят прахосмукачки на старо ще се усетят колко са били прекарани.
274
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без съмнение северо корейците са по добри войници от руснаците но то пък кой не е по добър от тях просто руснаците държът дъното
273
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ти и примера същите тия глупости ги има и в поляната двукратно гвардеска Кантимировска дивизия на руската пишмян армия и ... Разбира се и бисера с 152 мм минохвъргачка нещо което го няма никъде другаде освен в празната глава на путиниата ))
272
12
 
4
 
! Отговори
Давам пример преди 1 месец
Пехотната дивизия на КНДР се състои от 3 пехотни полка, артилерийски полк (3 батальона от 122 мм ракетни установки и 1 батальон от 152 мм минохвъргачки), танков батальон от 31 танка, противотанков батальон, батальон за противовъздушна отбрана, инженерен батальон, свързочен батальон и химически батальон за защита. Наборната служба е от 5 до 12 години. Може да си представите какво би станало при сблъсък с джендър дивизия на НАТО.
271
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да смяташ, че може да победиш мечока на бойното поле е чиста диагноза. И как ще стане това и кой досега го е направил. Така са си мислели някога франсето и мустакатият. Сега вече рашките ще се стреснат и ще се върнат обратно.
270
3
 
12
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Президентът на Украйна Володимир Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети. Първо той е бивш президент, второ - задачата е ясна, ще защитават небето над Украйна. Защото земята вече е незащитима - една четвърт е руска територия, останалата е с наполовина разрушени сгради и инфраструктура, дълг от 250 милиарда $ и под строгото ръководство на САЩ.
269
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя клоун още не проумява, че половината му територия и население замина. Къде ли ще се опита да се скрие след някой друг месец. И тия хвърчила кой ще ги подкара и докъде ще стигне с тях. Скрап като леопардите и пантерите. Нищо няма да постигне с тях освен удължаване на агонията си.
268
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и Ейбрамс имаха......
267
5
 
8
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Ръководителите на комунистическите партии в КНР и КНДР водеха правилна политика на развитие и модернизиране на въоръжените сили. Защото бяха марксисти, а Маркс е писал доста отдавна, че кризите при капитализма /демокрацията демек/ се решават с войни , за сметка на победената страна - виж Първата и Втората световни войни. Ето защо малка КНДР произвежда 3 000 000 артилерийски снаряда 152 мм, а огромно НАТО три пъти по-малко. Сравнете Ким ИР Сен и Син ДЗИПИН с дядо Байдън, Макрон, индиеца от Лондон
266
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 374 Ха ха ха, абе заблудения - тук властта е точно толкова тиранична, колкото и в Украйна, защото посолството ни "крои шапка" точно по шаблоните, които прилага в Украйна.
265
7
 
13
 
! Отговори
Украйна има мишени? преди 1 месец
Какви мисии щели да изпълняват таралясниците F-16? Ами много просто - ще изпълняват мисиите си на въздушни мишени. Разузнаването докладва, че самолетите са в Румъния излитат от там, кацат за малко в Украйна и веднага ги връщат обратно в Румъния. Точно така се е случило с този, който презентираха зад гърба на Зеленски. Руснаците заявиха, че след като започнат да изпълняват бойни задачи, ще ги свалят наред и освен това ще нанесат удар на военната база в Румъния, където ги държат.
264
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, хубав ден!
263
8
 
15
 
! Отговори
Старо е преди 1 месец
"Новината е от вчера. а днешната е Украйна вече няма F-16
262
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пиши на българскиАко искам и на патагонски ще пиша, не сме в Украйна, където забраняват използване на чужди езици, защото властта там е тиранична! И това е цитат, ако си забелязал.