Украйна вече има F-16

Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети
4 авг 2024 21:40, Нели Христова
472
Украйна вече има F-16
Снимка: БГНЕС

В Деня на украинските военновъздушни сили са представени първите изтребители F-16, доставени от западните партньори. Президентът на Украйна Володимир Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети, но благоради на украинските пилоти и западните партньори:

"От началото на тази война говорим с нашите партньори за необходимостта да затворим небето си за руски ракети и самолети. Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация, на нашата противовъздушна отбрана, на нашите отбранителни сили. Често чувахме в отговор "Това е невъзможно", но ние направихме възможно това, което беше наша цел, наша отбранителна потребност. Сега то е реалност в нашето небе.

F-16 на въоръжение в Украйна. Ние го направихме", посочи украинският президент в обръщението си за Деня на украинските военновъздушни сили.

"Гордея се с всички наши момчета, които усвояват тези самолети и вече започнаха да ги използват за нашата страна", допълни той.

"Благодаря на нашия екип за този важен резултат. Благодаря на партньорите, които реално помагат с F-16, и на първите държави, които приеха нашето искане за самолети - Дания, Нидерландия, САЩ - и на всички наши партньори - ценим вашата подкрепа!"

На 31 юли източници на Bloomberg съобщиха, че първата партида F-16 е пристигнала в Украйна.

На 4 август The Economist съобщи, че Украйна е получила първите десет от възможните 79 F-16 в последния ден на юли, година след като САЩ дадоха зелена светлина на по-нетърпеливите си европейски съюзници да ги изпратят. До края на 2024 г. Украйна трябва да получи 20 от самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
4
 
8
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Изходът от войната не се решава на бойното поле, а десетилетия преди това. САЩ и ЕС водеха погрешна политика на съкращаване на армиите и бойната техника, предприятията от ВПК. Стратегическа грешка, основана на политическо късогледство. Западът надценяваше силата си, особено разчитайки на високи технологии - сега за НАТО е пълна изненада, че гаубиците решават победата. Русия също, но по-умерено - те запазиха военната повинност. Най-правилна бе политиката на комунистическите партии на КНР и КНДР.
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оправиха си живота украйнците
259
9
 
10
 
! Отговори
Тричам русофоби преди 1 месец
То пък голяма гордост да се хвалят с тия хвърчащи прахосмукачки, ще окапят като круши за 1 седмица братушките ще ги отстрелят като патици
258
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
ей, ги на, нашите самолетчета, ний ги платихме, укрофашистите ще ги направят на скрап! и пак ще пием по една студена вода!
257
5
 
10
 
! Отговори
Всичко на "Карт преди 1 месец
Нашите Ф 16 са по хубави!! Нашите са Ф 16 блок 70 Вайпър -- каската на пилота има вътре слънчеви очила и му дава голямо предимство във въздушният бой-- и нашите бойни Страйкове издържат на всякакви дронове- и двата бойни катера които се строят са невидими във водата защото плават по дъното -мда и тотал всичко ни е само едни 6-7 милиарда лева
256
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До А бе,А ти мислиш ли, че ако руснаците си поставят за цел да потопят натовски кораби или военни кораби на други държави, не могат да го направят, както те го напраиха? Разбира се, че могат, стига да поискат!
255
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
и за какво му са тия фърчила! тъй и тъй, братушките ще ги изпотрошат....
254
2
 
8
 
! Отговори
Щеше да е смешно, но преди 1 месец
F-16 на въоръжение в Украйна. Ние го направихме" Не ние, а вие - поправка.
253
17
 
5
 
! Отговори
А бе, преди 1 месец
...то и Черноморския флот беше непобедим, пък отиде за скрап! Лека полека Украинската армия става най-боеспособната армия в НАТО, а копейките нека си верват!
252
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Украйнска СкрапАбе тя тази скраб, остава в руската територия, гледах ги, как влачат разбитата техника, а един украинец, директно продаде един танк на руснаците, без да си играе да го носи до пункта за желязо, а и вероятно е работещ!
251
0
 
15
 
! Отговори
Украйнска Скрап преди 1 месец
След войната който се вреди да изкупува скрап в Украйна -ще стане милионер за 1 ден
250
5
 
13
 
! Отговори
Юлиян до преди 1 месец
евроатлантическите лузъри:И Ф-16 ще отиде при"Пейтриътите" и"Абрамсите"- за отпадъци.Както и налудничавите ви мечти за някаква въображаема,бленувана "перемога".Сигурно е"кофти"да разбереш,че мечтата ти си остава само мечта.А вероятно още по-тежко да го видиш.Да-а.Как казвахте в такъв случай?Сори!
249
2
 
12
 
! Отговори
БГ медии преди 1 месец
Зеленской сега ще обяви война на Русия и след час ще превземе Масква
248
5
 
15
 
! Отговори
Справка преди 1 месец
F-16 Fighting Falcon (боен сокол) е американски боен самолет, разработен от General Dynamics през 70-те години на 20 век. Можеше и Германия да им изпрати "Messerschmitt" Bf 10 основен изтребител на Луфтвафе по време на Втората световна война. не знам защо сделката се провали.
247
5
 
17
 
! Отговори
абе преди 1 месец
тоя зелен плъх не можа да разбере, че извънземните да му дадат оръжие, сибирската мечка ще го прегази!
246
5
 
18
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
До седмица няма да има един Ф16--- когато Украйна реши да се отдели от Русия Западният Свят ги накара да си нарежат Ту 160 -имаха 20 такива --да не говорим за стотици изтребители-- Подобна е ситуацията в България- от 300 изтребителя и стотици бойни пилоти-сега сме въздушна Трагедия-
245
5
 
10
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Ей,тоя "евролунатикът" се побърка!До такава степен да изгуби самообладание и дар слово,че да почне да бълва ругатни.Това си е направо поражение!Чиста загуба,с туш!Ех,сиромаха!Чак жал ми става.Ама аз какво съм виновен,че е на губещата страна.Сега остава да му резне и дедко Сорос"стипендията"за"юноши в неравностойно положение"заради загубата и ругатните и край.Губим го като клиент.А и както е тръгнало и Украйна губи войната.Ще трябва да минава на успокоителни.
244
4
 
17
 
! Отговори
Разминаване преди 1 месец
Самолети има, летци няма. Както и войници. За две години и половина 500-600 000 убити, лесно се проверява по спътникови снимки на огромните разширяващи се гробища. Над един милион инвалиди, 12 милиона бежанци. Комунистическа УССР бе 52 милиона,демократическа Украйна - под 25 милиона. Трагедия! А Зеленски се радва на чудо оръжието ф-16 и на потопена руска подводница. Шизофрения.
243
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обичаме Русия и както казват руснаците: Наше дело правое, победа будет за нами! Скоро!
242
4
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Отново до анонимния ...:Не се правя.Поне повечето,които ме познават, ме мислят за умен.За теб едва ли някой би казал подобно нещо.Щом губиш споровете с един "таксиджия"и"пазач".А и как да не ги загубиш като никога не излагаш аргументи и доказателства,а само някакви твои безумни блянове,на които е съдено никога да не се сбъднат.Продължавай в същия дух.Приятно е за всеки пишещ коментари да има"постоянен клиент"като теб.Като не е на кеф,да си го изкара на теб и да си оправи настроението.