Принуден ли е Западът да се обърне към Латинска Америка?

САЩ традиционно неглижират региона
27 сеп 2024 19:06, Инна Ангелова
10
Принуден ли е Западът да се обърне към Латинска Америка?
Снимка: Pixabay

Виждаме едно експоненциално нарастване на китайските интереси. За 20 години от 18 млрд. стокообмен между Китай и Латинска Америка и Карибите, преди 2 години той достигна 450 млрд. Китай разви доста от своите програми в телекомуникациите, в традиционната инфраструктура, но и в модерна инфраструктура. Западът трябва да предложи по-добри условия без да се противопоставя на Китай. Това каза Стоил Цицелков, политически анализатор и наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водещ Росен Стойчев по Bloomberg TV Bulgaria.

Китай установява все по-засилено влияние в региона с големи финансови програми и различни дипломатически сътрудничества със страни от Латинска Америка. На фона на китайската инвазия Цицелков смята, че САЩ и Западът са неглижирали региона твърде дълго.

"Това, което в момента виждаме, е че САЩ традиционно неглижират региона. За мен е куриозно, защото това е много важен стратегически регион за тях. Щатите правят грешката да вземат приятелството и добрите търговски отношение за даденост, защото за момента независимо от политическите си пристрастия лидерите на Латинска Америка търсят по-добрите опции и понякога именно Китай ги предлага. Това са сериозни геополитически стъпки и САЩ би трябвало да са малко по-внимателни", заяви той.

В условията на американско отстъпление активната китайска дипломация запълва оставения вакуум. Анализаторът каза, че президентът Си Дзинпин е направил 13 посещения в Латинска Америка за последните 12 години, докато визитите на американски президент са само 3 в последните 9 години и то при различни администрации.

Китай настъпва и на икономическия фронт, като има преимуществото във високите технологии с огромни сателитни и телекомуникационни компании, които предлагат много конкурентна цена на страните в региона. Китай все повече влиза в ролята на спасителен пояс за държавите, изпаднали в икономическа криза. Според политическия анализатор китайските инвестиции крият рискове от дългова зависимост поради условията, които са в полза на Китай.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Образование
Дигитализация в клас е нужна, но генерира и мозъчен мързел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 час
В Латинска Америка Китай замени Испания!
7
1
 
6
 
! Отговори
Мъка преди 1 час
Как им бърка в **** на западните безделници Китай и не могат да крадът от други народи .
6
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
"китайските инвестиции крият рискове от дългова зависимост поради условията, които са в полза на Китай." - а натовските?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
САЩ от ден на ден изпадат във все по голяма изолация и за това им трябва война иначе са загубени
4
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А нас нормалните хора какво ни интересува това? Освен това не съм чул за напани на латиноси да улетат у Китай, все USA им е в главата!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
сачма ли, гюле ли съм
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
на едно кълбо с тях си...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако кажете какво общо ние имаме със запада, Китай и Латинска Америка...