МОН обмисля гратисен период за предучилищната за 4-годишни

Вълчев призна: Не очаквам 100% обхват догодина
18 дек 2019 12:57, Анисия Иванова
25
МОН обмисля гратисен период за предучилищната за 4-годишни
Архив: Булфото

От следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца. Решението на просветното министерство обаче беше посрещнато с недоволство от родители в социалните мрежи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи пред БНР днес, че по предложените текстовете все още се работи.

"Ще търсим разумни изключения, може да има 2 години гратисен период, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не говорим за задължително повсеместно идната учебна година“, обясни той.

Още по темата

Министърът призна, че не очаква 100% обхват догодина. "Такъв нямаме и при 5 и 6-годишните. Имаме ангажимента да достигнем 95% обхват за възрастовата група 4-7 години. Това са някъде около 15 000 деца, които допълнително трябва да обхванем“, уточни министърът.

Много малко родители са били санкционирани за това, че децата им – 5-6-годишни не са влезли в системата.

"Санкциите са минимални – от 50 до 100 лв., и в минимален процент - около 3-4%, тези санкции се налагат. По значителната санкция е спирането на социалните и семейните помощи, от тази година и енергийните“, допълни Вълчев.

Той припомни, че темата не е нова и отдавна се говори колко важно е за децата предучилищното възпитание, особено за тези, чийто говорим език в семействата не е български.

"Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират когнитивните социално-емоционални, най-вече езикови способности. В най-голяма степен тогава се формират нагласи за учене, създават се най-много мозъчни връзки, които формират интелигентността, езиковите способности. Лишаването на децата от образователна среда в този период може да има отрицателни последствия“, каза министърът.

Той допълни, че причините за отпадане на деца от образователната система са много: "Има социално-икономически причини – невъзможност да се поемат разходите. Но основната част от причините са социално-културни – липса на отношение към образованието, ранни бракове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
А. С. преди 4 години
"Имаме ангажимента да достигнем 95% обхват за възрастовата група 4-7 години."Пред кого, кой и от чие име е поел такъв ангажимент?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не съм ходила на детска градина, а майка ми е детска учителка. :)
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според ГЕРБ, децата от родилното директно ги взимат за предучилищно обучение.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм ходил на детска градина преди първи клас, но като се замисля, тези дето не бяхме ходили, бяхме значително по-добри ученици в сравнение с по-голямата част от класът, които бяха ходили на детска градина. Разбира се имаше изключения, но това беше общата тенденция. Това беше отдавна и от 40 човека клас, около 12 не бяхме ходили на детска градина.
21
1
 
9
 
! Отговори
D: преди 4 години
А четири месечните кога ?!!!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как - "може да видим"? В закона , създаден от МОН ясно пише- от 4г задължително , но на всички ни е ясно ,че ча..ве..та..та няма кой да ги заведе , всъщност има кой - многобройните медиатори , също ча..ве..та , но сега гратисен период само българинът е длъжен да спазва законите , да бъде глобяван, санкциониран и т.н пари за всичко има , разбира се от ЕС , но изтичат в бездънна яма ,която всички знаем , но си мълчим и псу..ваме англичаните , че не искат да споделят масрафа.що ли се дърпат?
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълчев, дрън, дрън, та пляс. Едно време като не ходехме изобщо на детска градина, та не учехме след това и не станахме хора. Вземете ги още от корема на майка им и ги обучавайте по вашите правила, т. е. научете ги на мързел, агресия и всичко там за каквото се сетиш.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте сега, социализма свърши, сега е капитализъм и от вас се иска да работите, а не да си гледате децата вкъщи. Преди бабите и дядовците се пенсионираха по-млади и можеха да помагат с внуците, ни сега се пенсионират късно и са вече грохнали от работа. Затова децата на обучение при мафията, а родителите да работят на мафията като роби.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От толкова реформи пада цялостното ниво на образование. Идеално за работодателите искат евтина и необразована рая,от 16 години да работи и да не си търси правата
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеят в родната си държава и на 6 години не знаят да общуват на официалния език, понеже не им е майчин. Но имат претенции за гражданство и за Права! И заради тях основното образование е вече до 7-ми клас, първа степен на средното до 9-ти клас. Държавата се е превърнала в обслужващ персонал на част от обществото, завършили даже средно не могат да четат
15
11
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
ТУК КОМЕНТИРАТ ИЛИ БОГАТАШИ,ИЛИ ***, НА КОИТО ИМА КОЙ ДА ИМ ГЛЕДА ДЕЦАТА ДО СЕДЕМ! ПРАВ Е ТОЗИ, КОЙТО ПИСА, ЧЕ ОТГЛЕЖДАТЕ ГОТОВАНЦИ И САКСИЕНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ЗА НИЩО НЯМА СТАВАТ, АМА ВИЕ СТЕ БИЛИ СТАВАЛИ, МАКАР ЧЕ НЕ СТЕ ХОДИЛИ ОТ РАННА ВЪЗРАСТ - ВСЯКО ВРЕМЕ Е РАЗЛИЧНО, НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВАТА!!!!!!
14
3
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Как може такива *** въпроси да задаваш. То е ясно че ни си ходил в предучилищна на 4г. С божията помощ разбира се, както тока върви по жицата. Бог рече " да има ток по жицата" и ток имаше. Други *** въпроси да имаш?Обаче сериозно, сигурно искат децата да изкарат училище по-бързо, за да може от по-ранна възраст, да бачкат. Пък и съм сигурен, че има едни 'убави пари за усвояване.
13
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Въпросното отлагане с 4 г е по искане на БХК. Техния контингент ражда на 10, но проговаря и различава цифрите от буквите на 7! за това население всичко е по изключение защото генетично не са хора а животни
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да е задължително?? Който няма диплома от предучилищна -не може да ходи на училище ли?? Хехе, калинки гербески! Нивото в училище е толкова ниско, че децата ходят по всевъзможни предмети на частни уроци и сега още по прости.. искат да им промиват мозъците от мапки и да им вземат детството! Тия не се спяха -социални и джендърски глупости, през ден вдигат данъци... мародери!
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 60-те години училище се започваше от 7 и 8 годишна възраст. Нямаше предучилищна имаше ясли и детски градини. Откъде го измислиха това предучилищна от 4 годинки тия директива на триполовите ли изпълняват. Я да си стегнат коланите и да не разстварят бузките си пред триполовите. Какво разбира дете на 4 годинки освен да си играе с кукли и камиончета.
10
26
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Вкой век живеете, не ми е ясно? Ще се кандилкаме все накрая с вашето мислене, да си стояли в къщи и да отглеждали като саксиено цвете, не е нормално на една - две години, защото още е бебе, но на четири? Я се осведомете как е в другите страни, където се тъпчете в готовата уредена страна, че и наричате родината си ***! Добре, че повечето гидават на тая възраст и не са задръстени като вас!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не ги ранат тия деца в детската градина, така си давате парите. В свинската кофа на лелката сичко отива. За 3 лв. на месец за ***, она зима и чиста храна, и *** и консумативи - хартия, мокри кръпи и т.н. се разделят това що е останало от лелките и учителките, вие нищо не знаете, она граби за 200 лв.
8
1
 
33
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Значи аз, и министърът на образованието, сме много проЗти. Защото не не сме били на предучилищна подготовка от 4-годишни. Аз, той, и поколения наред, сме започвали 1-ви клас на 7 години. Чудя се как сме си създали образователни навици, как сме се научили да пишем и четем... А за интелигентност и дума не може да става.
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така ,а защо не ги вземете още от родилния дом, за да може да им промиете мозъка та направо да проговорят на английски и още от там да попият всички европейски ,,ценности'' , хелуини и всички останали изродщини които идват от господарите !
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...От следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца..."- СИСТЕМАТА (Работодалите, олигархите и правителството ) - Колкото по-рано ги изкараме на пазара, толкова по-малко ще им плащаме!КОГА и КОЙ ще компенсира парите на нормалните данако-плащащи, които отиват в "джобовете" на т.н. "м.а.л.ц.и.н.с.т.в.а" (тъмни, евроазиатци, "студенти", "еми-за-гранти", "бюро-кратос", и т.н.)