Експерти след обири: Охранителната дейност се подценява

Христо Смоленов и Иван Савов коментират зачестилите посегателства
14 фев 2020 11:57, Анисия Иванова
21

През последните дни станахме свидетели на серия от обири в София, Враца, Шумен, Перник. Само в София в два банкови клона бяха откраднати близо 30 000 лева. От МВР казват, че няма връзка между грабежите.

"Връзката е очевидна и това е ситуацията в страната. В държавите, в които има кризи, процъфтява хазартът и зачестяват престъпните посегателства. Това е като по учебник. За съжаление, България е в период на нестабилност и то води след себе си подобни събития", коментира криминалистът Иван Савов в "България сутрин".

Експертът по сигурност Христо Смоленов изрази мнение, че случващото се показва колко висока е доминацията на парите в живота на хората.

Още по темата

"Говорят за повишаване на концентрацията на полицията около банки и прочие, ами бабите по селата? Криминогенна в различни аспекти е ситуацията и в цяла Европа", каза Смоленов пред Bulgaria ON AIR.

Според Иван Савов проблемът е, че охранителната дейност в България се подценява и се извършва проформа.

"Охранителната дейност, свързана с опазване на подобни обекти като тези, които удариха през последните дни, до голяма степен се извършва проформа. Служителите нямат мотивация, така че да заложат в определен момент живота си. Където следва да има въоръжена охрана, тя невинаги е такава. Работят за смешни пари, нямат подготовката, възрастово не отговарят", изброи той.

Смоленов коментира, че става дума за общо ниво на сигурност.

"България трябва да промени акцентите в правоохранителната си дейност и човекът трябва да е на първо място", заяви той.

По думите му едно бедно общество, каквото сме ние, генерира престъпни прояви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
bobi преди 4 години
подценява се разбира се.. Не може да отвориш банков клон и да оставиш там 1-2 жени да работят с хиляди левове, без никаква охрана или с някой трудно подвижен пенсионер. Винаги ще се намери някой да се възползва, без значение дали Бойко или друг управлява. Банките просто да се ориентират към затваряне на клонове - няма смисъл на всеки ъгъл да има банков клон. Има достатъчно банкомати, всичко може да се извършва с електронно банкиране и ел.подпис.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да не си стъпвал в банка никога, за да не знаеш каква е охраната. Пенсионери пазачи и отегчени служители, които за стотинки работят. И както винаги след дъжд-качулка. Сега ще почнат да изскачат разни екперти като *** да ни съветват. Ами, господа "експерти" - къде бяхте? А някой да се сети къде е причината? Ако тия хора имаха нормална работа, нормална заплата, щяха ли да обират? И излиза, че всеки може да си нахлупи една шапка и да обира. Но най-големите крадци всички знаем кои са!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е Жоро инкасото не беше за подценяване, даже скоро май ще го пускат от пандела.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализЪма имаше една милиция за охрана. Сега имаме полиция,жандармерия,охрана на съдебната власт,ГДИН плюс хиляда агенции за сигурност и охрана! И огромна престъпност - кой ли я генерира?!
15
1
 
7
 
! Отговори
789 преди 4 години
Къде е полицията със засилената си охрана ? Вероятно пази Бойко Борисов за да не си подаде оставката за трети път. Честито на депутатите от партията му, които ще изплащат облигационния заем за 16 милиарда лева.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подценявала се охраната? Дай да сметнем:Минимално един охранител, на МРЗ = 725лв разходи на месец за работодател. Да кажем, че имаш 11 обекта, това значи че ти трябват минимум 13 охранители(11 + 1 за месечните отпуски + 1 да покрива болничните). Общ разход 13х725 = 9425лв/месец. Или 113 000 лева годишно. Без консумативи, облекла и тъ нъ.И те обират един път за 10 000 лева? Значи си на печалба от 103 хил.лв. И то - не те обират всяка година. Пък и има полиция...Подценявало се, вика...
13
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 4 години
Естествено, господа милиционери! Като давате заплата 400-500лв за някакви пенсии да дремят под предтекст че са охрана, БГ ще е рай за обирите. Явно ви излиза сметката, спестените пари от заплати да покрият обирите, всичко е застраховано, така че няма за какво да се боите...
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О не ... два обира и 30000 лева - оборота на баката за два часа.... налииии, затриха баните и страната.
11
1
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Тези ако са експети, то аз съм Императора на Свещената Римска Империя, защо мислите зрителите/читателите си за малоyни? Какви са тия неадекватници, които сте викнали уж за капацитети?
10
1
 
15
 
! Отговори
абе мани преди 4 години
абе това днешното обири ли са....?! на времето какви обири имаше......!като почнеш от 1944г., та до 2009г.!след това всички обирджии си създадоха фирми перачници, перът ли перът, даже си назначиха началници на перачниците,..... и още перът! та такива ми ти работи за обирите.
9
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Какъв експерт е елементарният агент на ДС Смоленов? Смях!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерти хахахахах в БГ за всичко има експерти, леле майко милаааааТози на снимката какво точно го прави експерт не се сещам
7
1
 
19
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 4 години
Малцина знаят, че "охранителния бизнес" е най-големия работодател в бг. Заетите в сектора са над 100 000 души. В същото време това е най-нископлатения труд у нас. Охранителите са хора без квалификация и елементарни трудови навици, ако са в работоспособна възраст или пенсионери заработващи допълнително.А иначе, сигурността е скъпа услуга, която за съжаление тези, които по закон са задължени да я ползват се опитват да минат максимално "тънко" ! Такива ми ти работи...
6
0
 
12
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 4 години
Хайде сега бабите по селата...Ами дядовците? Това си е дискриминация и сексизъм!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви охранители,та това са статисти наблюдаващи клиентите на банки,същата работа вършат и камерите.Вие да сте чули някой охранител да е задържал крадец?Достатъчно е някой да надене чорап на главата ,да влезе в банка и да я ограби?
4
3
 
7
 
! Отговори
Q преди 4 години
Бедно общество -твоа е от валутният борд и тези офЦИ още искат валутен борд пред еврозоната ,спомняайки си временета на баба им през 1997 г.Всекой народ си заслужжава благосъстоянието.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от самозвани "експерти". дървени философи, специалисти по всичкология и говорещи глави от телевизора които постоянно дават акъл кое как трябвало да стане..ама от ден на ден все повече копаем дъното!
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експертите по обирите чак сега ли са разбрали, че в България има криза и поради това те стават толкова често. При това, крадците са полицаи и техните шефове. Честито на бившия главен охранител на България Бойко Методиев Борисов.
1
8
 
11
 
! Отговори
!? преди 4 години
Тоя май си подритва здравната книжка, как има наглостта и безочието да загатне че липсва стабилност в Бойколенд. Този незнае ли че мин-председател е Бойко-Стабилния Борисов.