С европари университети ремонтират зали, които дават под наем

Ще обновяват и басейни, книжарници, студентски столове
7
С европари университети ремонтират зали, които дават под наем
Снимка: Pixabay

Университети и други учебни заведения ще могат да обновят басейни, книжарници, студентски столове и зали, отдавани под наем с пари от Европа.

Това става възможно с Промени в условията за кандидатстване по ОП „Региони в растеж“, съобщиха от регионалното министерство.

Досега допълнителни постройки и обекти, които носят стопански приходи не подлежаха на финансиране по програмата.

Вече учебни зали, което носят приходи и чрез отдаване под наем и търговски помещения в университетите ще могат да бъдат модернизирани с европари, но само ако се използват за външни събития максимум 20 на сто от работното им време през годината, обясниха от ведомството.

С проекти за обновяване и оборудване учебните заведения ще могат да кандидатстват и за помещения, в което се изпълнява стопанска дейност като книжарници и студентски столове. Условието за тях е те да заемат максимум 20 на сто от общата площ на университетите.

Тракийският университет в Стара Загора ще може да кандидатства за 3 млн. лв. от бюджета на ОПРР за обновяване на материалната база, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане, допълниха от регионалното министерство. Срокът за подаване на проекта е 29 март.

До момента по процедурата за модернизиране на учебните заведения са сключени 13 договор на обща стойност 40,7 млн. лв.

В началото на годината МРРБ отпусна още 8 млн. лв. от ОПРР за ремонт на седем общински и държавни професионални гимназии в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство и растениевъдство и животновъдство в Берковица, Две могили, Елхово, Нови пазар, Лозница, Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив и Професионална гимназия по електроника и енергетика – Банско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 6 българия внася 1 млрд а присвоява 7 млрд, кога ще започне да внася поне 7 ? май твоя мозък е чалгясал
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5България ще не ще си прави вноските в европейските фондове. Схванало ти се е мозъчето от злоба и завист и се чудиш как да очерниш България, но трудът ти е напразен.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще е справедливо и *** да започне да внася в европейския бюджет поне колкото присвоява, иначе излиза че е един нагъл некадърен връзкар
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава е справедливо да намалят или връщат студентските такси пропорционално на помощите. И без това няма достатъчно студенти и ВУЗ стават музеи.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде го има това, но в България понеже проблемите са много и се фокусират хората само върху такива новини.
2
0
 
8
 
! Отговори
За европейски пари преди 4 години
да кандидатстват колкото си искат.Но да се преустанови това безобразие с държавните субсидии за частните колежи и университети! 100% излишни учебни заведения,създадени само за да пълнят гуши някои от пишман-учЕните, като обикалят страната, за да четат остарели лекции. И магаре да е, ще вземе там диплома, ако купи "учебника" на съответния преподавател. А този "учЕбник" е всъщност брошурка със старите лекции, които преподавателят е слушал, докато е бил студент. Непочтена търговия, не образование!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** толкова може ...