Матурата след 7-ми клас - изпит по всичко

Не може да пренебрегнем науки, обясни Красимир Вълчев
Обновена: 27 фев 2020 23:43 | 27 фев 2020 23:30, Петя Славова
17
Матурата след 7-ми клас - изпит по всичко
Снимка: БГНЕС

Имаме намерение да предложим интегрален изпит в седми клас от 2022/2023 учебна година, но е необходима добра комуникация с учителите и родителите, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН в отговор на въпрос дали ще има интегрален изпит след седми клас и кога се предвижда да бъде въведен.

Сега учениците в седми клас имат национално външно оценяване по български език и литература и по математика, с оценките от които кандидатстват за прием в гимназиите, но има и мнения, че трябва да има и въпроси от природните и обществените науки.

Още по темата
"Част от аргументите за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката, българският език и литературата са атестат за придобитите компетентности на учениците", обясни министър Вълчев, цитиран от "Дарик".

"Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да направим към компетентностния подход, предполага да има по-малко заучаване, наизустяване, правим и промени в учебните програми по природни науки и по география. Тя е и природна наука, но и обществена наука."

"Изчистваме голяма част от понятията и искаме децата да формират интелигентност, да са четящи, да изградят умения и ако се погледне изследването PISA, се вижда, че прилича повече на изпит за интелигентност, на тест за интелигентност", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че и у нас трябва да направим този преход.

"Много ми се иска да успеем да мерим формираната интелигентност на учениците в резултат на натрупването на знания, но не на конкретни знания, а в резултат на това, че сме успели да ги направим четящи хора, и по този начин - те ще бъдат знаещи и можещи", заяви образователният министър.

Имаме едно прекалено фиксиране върху изпитите след седми клас и то е заради това, че те определят - малко или много, по-нататъшните образователни и житейски възможности на детето, коментира министър Вълчев. Той добави, че "се получава едно нежелано стратифициране на системата на гимназиалното образование и се иска по-голям брой училища и повече професионални гимназии да бъдат желани от учениците в гимназиален етап".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Денис преди 4 години
Просто нямам думи! Не престават да мъчат децата. Каква е целта им - не знам. Искат да направят учениците мъченици! Те едвам се справят с двата изпита! А камо ли и с други второстепенни предмети! Само нови простотии! Искат да няма вишисти, а работници! Само красивата ни природата не стига, за да сме нормална красота. Говорят как не трябва да напускаме България, ама в същото време я съсипват! Просто...! И не само образователната система е скапана, а и всичко останало в цялата ни страна!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Кирилов преди 4 години
Изпитите в 7 клас трябва да си останата Българск език и Математика.Проблема не е в изпитите, а в броя на часовете по български и математика.Изучават се много излишни и остарели неща.Да се премахне домашен бит и техника - това е губене на време и ресурс.По история да се учи само история на България.Защо им се пълнят главите с древногръцка, древноримска и египетска история.Със знания за египетски пирамиди икономика не се прави.Същото е с и с географията.А в горен курси за какъв Х учат психология
12
0
 
21
 
! Отговори
Спокойна преди 4 години
Побъркаха и деца, и родители! Всяка година нови измислици без грам образователен ефект.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната простотия
10
0
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе ! Що не въведете и политически изпит ,,История на ГЕРБ ,, ???
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така трябва. В Израел също е така, и след всеки клас.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 7-ми клас е ужасяваща загуба на време и ресурси. Мижеше да се хвана на работа или да отида в университет, както са правели преди 100 годни. Но нееее - кибичи у даскало.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Трябва ли да ми вадите душата, за тоя хармоничен микс. Системата е смотана! Цяла Европа и САЩ учат до 9-10ти и то след 6ти всичко е избираеми предмети. У нас някой да е поумнял пояече даде е тормозен до 19 годишен?
6
0
 
14
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Стратифициран микс от липса на български речник у набедения министър. Този няма да мине изпит по български език.
5
1
 
21
 
! Отговори
а аз питам преди 4 години
Как Бат Бойко е прочел само Винету и е станал премиер? Министре и той трябва да се подготвя за новия изпит- тест по интелигентност. И да следиш да не си закъчи бръмбар зад ухото, Цветанов да му подсказва отговорите!
4
0
 
30
 
! Отговори
вълк вълчев преди 4 години
Тоя министЪр Вълчев, станал като вълк!Как кръвожадно гледа на снимката малкото останали българчета. Следва да измисли един изпит по рисуване,музика и физкултура,за да не пренебрегне и тия предмети. Всичко е направено за частни уроци! От написаното разбрах,че на новия ,,изпит" ще трябват знания,които няма как ученикът да ги научи от учебника. За да има четящи деца,учебниците трябва да са написани на достъпен за всички деца език и материалът да е представен кратко и ясно. Все експерименти!
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господинът на снимката може ли да премине тези тестове?
2
1
 
24
 
! Отговори
УСПЕХИ преди 4 години
ПРАВИЛНО - ТАКА ТРЯБВАС НИВО 7 КЛАС СА ВЕЧЕ ГОТОВИ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИПРИМЕРИТЕ СА ПРЕД НАС
1
2
 
23
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Еднокнижника от Банкя дали ще се яви, щото замина в Гърция?!