С 9% ще спадне броят на завършилите висше образование българи

Броят на вишистите ще се стабилизира през 2025 година
22 юли 2021 20:52, Нели Христова
104
С 9% ще спадне броят на завършилите висше образование българи
Снимка: БГНЕС

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява. Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 хил. абсолвенти. Това е спад от 9% спрямо 263 хил. успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г. Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г.

Това е записано в Националната карта на висшето образование в Република България, която кабинетът прие днес.

До 2025 г. броят на действащите студенти на национално равнище ще остане стабилен, дори е възможно известно покачване. Заради значителните промени в приема през последните години обаче ще продължи процесът на ребалансиране на броя на студентите по професионални направления. Най-голям спад в абсолютния брой се очаква в „Икономика“ (с около 2400 студенти). В процентно изражение най-сериозно ще е намалението в „Туризъм“ (16%). Най-много ще се увеличи броят студенти в „Педагогика на обучението по ... „ (с близо 1700). В процентно изражение най-висок ръст се очертава в „Материали и материалознание“ – 86% и „Химични технологии“ – 40%.

Разместване между професионалните направления ще има в броя на завършилите. Най-голямо увеличение през следващите пет години се очаква в „Теория и управление на образованието“ – 76%, „Материали и материалознание“ и „Педагогика на обучението по ...“ – 45%. Най-голям спад ще има в „Животновъдство“ – 41%, „Металургия“ – 39%, „Социални дейности“ и „Туризъм“ – 32% и „Икономика“ – 31%.

Освен че съдържа прогноза за промените в броя на студентите и на завършилите през следващите пет години, Националната карта на висшето образование в Република България на първо място дава информация за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната. Той определя групи професионални направления, специалности от регулираните професии и висши училища в зависимост от съответствието между профила на предлаганите от университетите образователни услуги и търсенето от страна на кандидат-студентите, както и в зависимост от реализацията на завършилите на националния пазар на труда.

По време на едномесечното обществено обсъждане на Картата са получени положителни становища от всички министерства, от работодателски организации и множество университети. Те отчитат важността на документа като инструмент за анализ на профилната и регионална структура на висшето образование в България, като предлагат и редица допълнения. Повечето предложения са отчетени в одобрения от правителството вариант. Отразена е например спецификата при военните висши училища и при някои професионални направления като "Транспорт корабоплаване и авиация", при които относително голям дял от завършилите намират професионална реализация извън България.

Националната карта на висшето образование в Република България ще се актуализира всяка година. Така ще се идентифицират промените в необходимостта от специалисти във всеки регион. Ще се отчита наличният ресурс от преподаватели и кандидат-студенти, както и възможностите за привличане на чуждестранни студенти и на българи, живеещи в чужбина.

В съчетание с данните от Рейтинговата система на висшите училища в България, картата на висшето образование ще се използва при вземането на решения за разкриване на нови висши училища, факултети или филиали. Тя ще помага за насърчаване или контролиране на броя на местата в определени направления и региони. Целта е мрежата от университети да се развива балансирано и да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е голяма загуба ,щото количество спрямо качество - РАЗЛИКАТА Е ТРАГИЧНА...там реформи , ама истински ще има каде 3000година ,ако има български народ тогава
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че малко ли е?
55
1
 
2
 
! Отговори
Улица Илюминация 33 преди 2 години
шапците са плоски, щото символизират, че щом завършват, то успешно сме изгладили всяка гънка на мозъка им! готови са да ни р0буват до живот!! Светлина от Тъмнината, Редо от Хаоса, Братя!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много въпросиПовечето родители насила карат децата си да завършат "висше", щото учи мама за да не работиш :))) Друг е въпроса, колко ще си обогатят знанията и дали ще научат нещо което да им е от полза :)
53
1
 
0
 
! Отговори
159 преди 2 години
159===Сега този доктор трябва да е на около 75 години. Къде ли е сега той да ми помогне отново?
52
1
 
2
 
! Отговори
159 преди 2 години
До Анонимен На Запад гледат с подозрение на дипломите от БГ===А аз имах късмет да ми направят в някогашна Медицинска Академия две операции на ухото - първо на лявото, след 3 години на дясното. Хирургът беше доцент. Каза ми. че оперира пациенти с рак, но моят проблем бил дребен. Даде ми указания как да не си увредя слуха отново. Не можах да се придържам към неговите указания над колко килограма на не вдигам и да не нося. Сега този доктор трябва да е на около 75 години. Къде ли е сега той да
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно количеството на завършилите, а качеството. Не може всеки втори да има висше, а да не може да си напише името.
50
1
 
1
 
! Отговори
Много въпроси преди 2 години
Важното е Ректорите и ръководствата в държавните ВУЗ-ове да получават високите си заплати. Кой го интересува как се обучават и каква реализация имат завършващите студенти. Кой го интересува при какви условия работят преподавателите. Журналистите да се поинтересуват какво е съотношението на заплатите Ректор/Завършил реализиран студент и ще намерят отговор на много въпроси...
49
1
 
3
 
! Отговори
Професор преди 2 години
Даааа, ще спадне броя на завършилите висше образование , но в замянаа на това ще се увеличи броя на чалгаджиите с основно образование. Споко, очакват ни "светли" бъднини с простотията начело!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60Висшето е за тези които слугуват на тези от "село", нали затова учат нещо, за да ги използват.... хахахаха :) Очаквах реакция от "висшистите", дай друго свое мнение, интересно е :)
47
1
 
1
 
! Отговори
159 преди 2 години
До ДНЕС СЕ ЗАПОЗНАХНе дай си боже да питат колко е 2 на куб или колко е корен квадратен от 9 :)
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39Да, химия с извинение. И то по времето, когато някои лекции почваха в 7, т.е в 7.10. И си спомням как един от преподавателите ми ни караше да правим регресионен анализ в Exсel. И не прие данните ми получени чрез програма писана от учебник на Оксфорд от асистента ми, за изчисляване на целева функция, а се радва на данните в Excel при умножаване на таблици 13х59 по 59х13. После се чудим защо тикви ни управляват.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56На Запад гледат с подозрение на дипломите от БГ, даже някои не ги признават :)) Като не си научил нищо съществено, нема как да те приемат, все пак това е реалния живот, не студентски запой в общежитие.... хахахаха :))
44
1
 
1
 
! Отговори
Наша холивудска Мара преди 2 години
мераклийка за Оскара, има ли вървежно више?!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма български университет в топ 1000. Това казва много повече от тази статия с проценти.
42
1
 
2
 
! Отговори
Къде ще приложат ли? преди 2 години
Ами фалшификатори имаме на световно ниво.Запади колекционери изпищяха на умрЕло от фалшиви монети, статуетки и др.Мафията ни, ДС мафията действа навсякъде!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 "бг не я признават никъде освен на село." Дипломата ми от СУ беше приета от един от Лондонските университети без проблеми, но преди това поне десетина академични кадри трябваше да присъстват в часовете ми; та май не е само "дипломата", а дали те бива. Е, ако си "завършил" ПУЦ-а в Благоевия град, Новия български или в Шумен, най-добре е изобщо да не се пробваш, нито пък да харчиш пари залудо за "кадърното" си чедо - има си ПУЦове и на село, нали?
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9% по-малко програмирани кратуни.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46Висшистите са затова, да обслужват по "неграмотните" им шефове :)))) Това е в целио свето, успокойте се преди да ме нападнете :)
38
2
 
1
 
! Отговори
Има време преди 2 години
Гешев да изкара магистратура по право, че с тоя техникум по право няма дълго да удържи поста.