Проблем за родителите: Учениците остават близо 10 дни у дома заради матурите

Кметовете имат право да обявяват до 3 неучебни дни
17 май 2023 23:37, Красимир Ангелов
21

Проблем пред родителите на всички ученици заради матурите. Децата им няма да посещават училище близо 10 дни заради предстоящите държавни зрелостни изпити, съвпадащи и с официалния неучебен ден 24 май.

Причината е, че в някои учебни заведения в страната директори отпускат допълнителни почивни дни. Неучебните дни за месец май са 19, 23 и 25 май. А през юни - учениците няма да учат на 13 и 16 юни.

На 19 май ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. На 23 май е вторият зрелостен изпит за професионална квалификация. 25 май е неучебен ден, но присъствен за училищни, просветни и културни дейности. На 13 юни учениците от 7-ми и 10-ти клас полагат изпит по български език и литература от Националното външно оценяване, а на 16 юни - седмокласниците и десетокласниците ще държат изпит по математика.

22 май е единственият учебен ден в иначе почивната седмица за учениците. Заради това кметът на Пловдив решава да издаде заповед и да обяви понеделник за неучебен в цялата община.

"22 май го обявих за неучебен, тъй като 3 дни преди това са почивни заради матурите. Няма смисъл за един ден да ги събираме учениците", смята кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Градоначалниците имат право да обявят до 3 неучебни дни - заради грипни или дървени ваканции или по свое решение. Редовна практика в такива случаи е родителите сами да освобождават децата си, казват директори.

От Министерството на образованието отказаха коментар по темата.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Съвремието преди 1 година
Наше , все проблеми има. Затова минаваме на дискотеки и райски газ. Веселби.
12
2
 
13
 
! Отговори
Ела преди 1 година
И защо това е проблем? Толкова ли вяра имат в собственото си възпитание родителите, че задължително някой трябва да им гледа децата; да не би да са зверове, че да се нуждаят от постоянен надзор? А може би са точно такива и дори собствените им родители не могат да ги понасят и мисълта да прекарат повече време с децата си ги докарва до истерия...
11
2
 
13
 
! Отговори
Малина преди 1 година
Е, то училището да не е забавачница или пансион. Родителите да си преразгледат вижданията за образованието на децата си.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах какъв е проблемът бре брача?!?!?!
9
1
 
29
 
! Отговори
До майка преди 1 година
По твойта логика и ваканции да няма, за да има кой да ти гледа децата!
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието бавно, но сигурно върви към американския модел: ака имаш пари- частно училище, ако не- държавно. С тази разлика, че в българско държавно не си научава практически нищо.
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не учат и в понеделниците след избори, за което основателна причина няма. Не учат и на измислени празници, които и учителите не знаят защо са празници.
6
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трянва да се въведе задължителна матура по математика. Задълбителна за всички. Второ, при матурата по езици трябва да има И УСТЕН изпит. Направо си е противоестествено за поправителен или приравнителен изпит по език да има устен и писмен, а за матура - само писмен. Мързели !
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години втория срок приключва в края на март. После започват ваканции, Великден, майски празници, матури. И през месец юни вече на никой не му се учи. Ще трябва някаква промяна - голямо губене на време става.
4
5
 
39
 
! Отговори
Ко ко преди 1 година
Учителите не да ви детегледачки. Те са на работа та 19, 23 и 25 май.
3
0
 
44
 
! Отговори
Учител преди 1 година
22.05 не е единствен учебен ден в седмицата. 26.05 е също учебен. Ама кой да погледне календара преди да пише?
2
0
 
55
 
! Отговори
Филм преди 1 година
Училището не е пансион. Трябва да се интересуват какви уроци имат и разбира се да намерят време за разтоварване от училище.
1
55
 
1
 
! Отговори
Майка преди 1 година
А кой ще ми гледа децата?