Продават матурата за 100 лева в нета. Директори: Това е шарлатания!

Жена обявила, че продава отговорите на теста в сайт за продажба
Обновена: 19 май 2023 14:51 | 19 май 2023 14:51, Стела Стоянова
55
Продават матурата за 100 лева в нета. Директори: Това е шарлатания!
Снимка БГНЕС

По традиция в навечерието на матурите почна алъш-веришът с продажба на отговори.

Жена е пуснала в сайт за продажби отговорите на тестовата част "на промоция" от 100 лева. За тази сума тя гарантира оценка между добър 4 и много добър 5.

Репортери на Нова са си платили и информираха, че жената е изпращала отговори в реално време, докато изпитът е течал. Медията чака МОН да оповести официално отговорите, за да се види дали са верни или това е поредната интернет измама.

В същото време директори коментираха в социалните мрежи, че това гарантирано е измама, защото четворката е най-често срещана оценка на зрелостните изпити. Ето какво написа директорът на 119-т СУ Диян Стаматов в профила си

„Дали има изтичане на отговори от матурата?!
Категорично не!
Просто се появи една изключителна "ниша" за прясно завършилите абитуриенти. Имат еднократен опит в минаване на матурата по БЕЛ. Пръснали са пари по частни уроци. Сега е време да си ги върнат. Една много ниска летва - 100 лв и "гаранция" за оценка добър 4 на теста. Някак и да е за повече. В това "тото" може да има успеваемост между 40 и 60 процента. За ученици, които търсят просто да минат матурата, това е добър вариант. Останалите просто учат и постигат успех.
Интернет шарлантания!
Некачествен опит за фалшива новина -)“.

Всяка година има опити за продажби на отговори, но истинско изтичане на матурата имаше през 2010 година, когато един от експертите на МОН бе изнесъл темата за стихотворението на Вазов „Левски“ заради дъщеря си, но тя я споделила с приятели и така се завъртяла в социалните мрежи. Именно заради този случай форматът на теста бе променен.

Още по темата
До изнасянето на отговорите от МОН няма да е ясно дали жената е разполагала с теста по някакъв начин, или просто е прибрала парите на по-лековерните абитуриенти.

Въпросите на матурата са общо 40, но част от тях са с отворен отговор - тоест ученикът трябва да пише, а не да огради един от 4 възможни. Освен това се пише интерпретативно съчинение или есе. Темата, по която писаха днес абитуриентите, е "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението на Петя Дубарова "Посвещение". Другият вариант е есе на тема "Живот в мрежата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Светла Костадинова преди 1 година
До anИзобщо не познавате творчеството на Петя Дубарова как не Ви е срам да пишете това.
46
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Леле, каква загубена работа беше тая матура! За да не кажете, че гроздето е кисело, резултатът на детето е 5,70. Изпит по химия, биология и БЕЛ отгоре, побърка се от учене на щуротии. Давайте една подписка и да разкарваме тая глупост. А лудата Дубарова беше..нямам думи. И аз съм била ученичка, ама не бяха тия загубени текстове, бре, хора
45
2
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
До Анонимен Айде бе! Вие изобщо погледнали ли сте днешната матура по БЕЛ. Как ще е трудна и то за учители?! Просто чедата ви трябва да внимават в часовете и да седнат да понаучат това-онова вместо да дремят в часовете или да висят в телефоните. Тогава, уверявам ви, и частни уроци няма да им трябват хич.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ? На кой му дреме за тия поети? Какво може да се научи от тях? Повечето от тези хора са с някакъв вид психични отклонения.Алкохолици,психари имаше един беше писал 30 букви Р на нов ред за да бъде красив в речта.Петя Дубарова например е класически пример за психично болен човек. Самата тя пише за себе си :" колкото повече болка изпитвам толкова по-добре ми става" Поради липса на адекватно лечение се самоубива с хапчета на 17.И на тая ненормалница и учат творенията? Перверзия или лош вкус?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за какво мъчите децата... изобщо... аз лично нямах матура, но имам 3 висши...
42
0
 
8
 
! Отговори
йй преди 1 година
Фрост народ фрости управляващи фроста държава
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стаА г-н Президент , след мутрите и шарлатаните , ... какви ще бъдат следващите които ще се наредят да ни управЯТ ?
40
0
 
8
 
! Отговори
само в Бг-34г. преди 1 година
Търговията с продажбата на изпити и дипломи вече е официално , следва и официалната продажба на шофьорски книжки , деца , и човешки органи !
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази мафия отрича всичко, като другите мафии в държавата.
38
1
 
9
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 година
Ами то и Радев каза, че са ни управлявали шарлатани! Какво пък толкова? Пазарна икономика - един предлага, друг купува..
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имунитета на Бойко ще бъде взет до часове.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееее, голем праз... като че ли им зависи живота от тая матура...
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, ако види това горката Дубарова пак ще се самоубие.Като гледам днешна България с поколението на пияни шофьори и п.....ки да ви кажа добре е направила Дубарова.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30, защото така няма да знаят какво искат да учат и ще станат поредните слуги за минимална заплата като родителите си. После ще обяснява Тиквуний, че сме привлекателни с ниските заплати.
33
2
 
25
 
! Отговори
... преди 1 година
Лекарите - мафия. Строителите - мафия. Земеделците - мафия. Полицаите - Мафия. Учителите - мафия. Някой неразбрал?
32
3
 
6
 
! Отговори
Макаренко преди 1 година
Излъганите са репортерите на Нова телевизия, защото тук няма нищо незаконно, но те са неграмотни и не могат да преценят това
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Безсмислено е, да. Половината от зрелостниците ще емигрират. Ще общуват на чужд език и ученото за матурата няма да им потрябва никога. Във 12. клас вече са професионално ориентирани и им предстои кандидатстване по избраната специалност или ще работят, които не искат да учат. Аз също не виждам логика в матурата.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои учители си по БЕЛ си признават, че ако те се явят на матура, "няма да постигнат отлична оценка". Това е така, защото матурата е изготвена от кадровици в министерството, и е трудна дори за учителите, а за учениците - да не говорим въобще!Та, питам аз каква е ползата от тази матура, и с какво и на кого помага?!?
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МВРОЛИГОФРЕНИ 5 При Борисов даже камери сложиха в залите. Най- големите "престъпници" за Борисов бяха зрелостниците, ти да видиш. Сякаш те са сринали държавата.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 Въпроса ми беше защо трябва да се учат един куп автори ако някой няма интерес към това. Безсмислено е да се насилват учениците да учат нещо което не искат защото после няма да го практикуват и ще го забравят. Така се губи ценно време вместо да се набляга на това което те искат и да се усъвършенстват там.