Ковачева против бюрократичната тежест при помощта за 2, 3 и 4 клас

Повод за препоръката са постъпващите десетки жалби до омбудсмана
27 юни 2023 13:54, Йоана Цонева
12
Ковачева против бюрократичната тежест при помощта за 2, 3 и 4 клас
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова, в която настоява да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от 2., 3. и 4. клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева.

Поводът за препоръката са постъпващите десетки жалби до омбудсмана, в които родители подчертават, че искат да се възползват от тази социална подкрепа, но посочват като проблем, че Агенцията за социално подпомагане изисква от тях удостоверение, че детето им е записано като ученик за 2., 3. или 4. клас, издадено от съответното училище, при положение, че обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване, каквото е за учениците в 1. и 8. клас.

Още по темата
„Считам, че задължението за родителите да се снабдят от училището с такова удостоверение, за да го приложат към заявлението-декларация до дирекция „Социално подпомагане“, трябва да бъде преразгледано и премахнато. При положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано са налични в информационна система на Министерството на образованието и науката, смятам че Агенцията за социално подпомагане следва да извърши тази проверка служебно, съгласно изискванията на Закона за електронното управление и не би следвало да я иска от гражданите, още повече, че децата от 2., 3. и 4. клас не се записват за първи път в съответните учебни заведения“, категорична е Диана Ковачева.

Тя подчертава, че държавната администрация трябва точно да прилага чл. 2, ал. 1 от Закона за електронното управление, т.е. административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, които предоставят обществени услуги да не изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече набрани или създадени данни, а да ги съберат служебно от първичния администратор.

Проф. Ковачева допълва, че възможността за обмен на данни е създадена именно, за да облекчи административната тежест за гражданите.

„Вярвам във Вашата социална ангажираност и желание за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите. Очаквам в разумен срок да ме информирате за предприетите от Вас действия по поставения проблем“, завършва омбудсманът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 месеца
Помощ за 2-и, 3-и и 4-и клас да се дават, само ако детето е усвоило преподавания в първи клас материал и знанията му са на ниво като за "добър (4)", независимо от това дали в училището, в което учи, се пишат оценки на първолаците. Ако е кандидат за помощи, да се оценяват знанията му! Няма да подпомагаме производителите на неграмотни биологични единици като им давдаме пари за още ракия.
8
1
 
8
 
! Отговори
Предлагам друго преди 10 месеца
1. Държавата да подпомага всекиго да си отгледа първото дете. 2. После всеки, който не е пълнолетен, не работи, не учи, не се осигурява и цоца социал, ако направи дете, да се глобява с 50 000 евро. Няма пари? Ще отработва и от заплатата ще се отчислява процент за изплащане на глобата, друга част ще са праща в соц.дом, където ще отглеждат детето му, за да стане то разумен човек и, ако остане нещо, тогава длъжникът ще яде. Комуто не харесва - границите са отворени, да заминава заедно с децата си!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая Ковачева е номер 1
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тяв не могат да се запишат 1 клас тая 2,3,4
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти си бюрокрацията бе ковачева
4
1
 
3
 
! Отговори
Mногознайко преди 10 месеца
Права е. За всичко навсякъде искат някви листи, щото ги мързи да изискат информацията от друга институция, в която служителите си бъркат в носовете.
3
0
 
2
 
! Отговори
сс преди 10 месеца
И какво като е задължително. Едни деца там не ходят ... и пак ще дават на калпак лил
2
0
 
6
 
! Отговори
То и образованието преди 10 месеца
До 8ми клас е задължително,но я ги питайте тези "родители" дали са го завършили?
1
0
 
4
 
! Отговори
Джинговец преди 10 месеца
Много ясно. Трябва да се въдим.