Вълчев: Ако освободим всички студенти от такси, те отново ще намалеят

Проблемът е в структурата на висшето образование, а не в достъпа
2 май 2024 19:00, Стела Стоянова
44
Вълчев: Ако освободим всички студенти от такси, те отново ще намалеят
Снимка БГНЕС

Темата за освобождаването на студентите от такси ще бъде обект на обсъждане и в следващия парламент. Напук на очакванията на много студенти, лансираната идея на Николай Денков и  Асен Василев няма да се осъществи и студентите все пак ще платят такси и за втория семестър.

Ето накратко тезите на бившия министър на образованието Красимир Вълчев, който сам ги обобщи на фейсбук страницата си:

- Освобождаването от такси трябва да бъде обвързано с учене в определени специалности, с реализация в страната, с образователните резултатите, а не повсеместно. В социалните, стопанските и правните науки виждаме голям процент нерационално търсене на висше образование - търсене заради самата диплома, търсене на по-лесно образование. От друга страна имаме драматичен очакван бъдещ недостиг на специалисти в най-важните отрасли за развитието на икономиката и обществото.

Проблемът ни е много повече със структурата на търсенето на висше образование, отколкото с достъпа. 

-Системата на висшето образование има нужда от подкрепа, но може да се направи далеч по-добър и интелигентен пакет от мерки, които да бъде насочен към повишаване на мотивацията за учене в специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на кадри и с реализация в страната. Надявам се в 50-ото НС да подходим по-отговорно и да внесем по-добро предложение.

Така например със заделените 150 млн. лева могат да се освободят от такси всички студенти в инженерно-техническите и природоматематическите специалности.

Очакваният недостиг на инженери и технолози е голям и липсата на тези кадри в най-голяма степен ще спъне социално-икономическото ни развитие. В други професионални направления освобождаването би могло да бъде в зависимост от успеха. За “Икономика” може да се обвърже с кандидатстването с матура по математика. Работодателите казват: трябват ни икономисти, които да могат да смятат. За “Медицина” може да се обвърже с реализация в страната. Имаме специалности с драматичен недостиг на кадри от една страна и много голяма значение за държавата и икономиката, от друга. Такива са “Хидроинженерство”, “Ядрена енергетика”, “Химични технологии”. За тях бих предложил да се предоставя по 1000 лева месечна стипендия, освен освобождаването от такси.

Преди 7 години освободихме от такси специалностите с най-голям очакван бъдещ недостиг и това доведе до увеличение на студентите в тях, макар и недостатъчно. Ако сега освободим всички от такси, те отново ще намалеят.

- Образованието е сфера и тема, по която трябва да търсим базово съгласие и това е нашето предложения към останалите парламентарни групи - да се опитаме заедно да изработим по-добри решение, без да спекулираме и демагогстваме с темата образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Образование
Агресията и бумащината гонят младите учители от училищата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 ден
Като гласувате за пожарникар да ви оправя 13 години това е положението. В истинската политика се мисли за десетки години напред, а не как да *** от Капитан Андреево и да правиш правиш предизборни сеири.
34
0
 
0
 
! Отговори
Диляна Иванова-Станч преди 6 дни
Всъщност недейте да увеличавате стипендиите имам еднатъпа докторантка, та тя не става за нищо.Все пак аз съм качество. Тя не си заслужава труда.Ще я унизя и използвам само, понеже така е в живота,на по-високо място съм в йерархията.Нека няма място за нея, като за никоя от никъдето.Ще я преправя после след защита и ще надградя, няма какво и толкова да я уча.Важното е да имам поне един докторант за да стана професор иначе такив ан еми и трябват. Нека тази си иде на мястото подяволите.
33
1
 
0
 
! Отговори
Диляна Иванова-Станч преди 6 дни
Визирам най-каечственият докторант за всички временатова е Цветан Ценов, той е качество такова, ковто аз бях на младини. Знаем че имаше нещо общо с Марина Московкина.
32
1
 
0
 
! Отговори
Диляна Иванова-Станч преди 6 дни
До МирелаМного от докторантите поръчват книги, работят и във вкъщи, пътуват ако са извън града. Много от докторантите са и със заеми.
31
0
 
1
 
! Отговори
Мирела преди 6 дни
Те хубаво гледат студентите, ами докторантите кога ще имат повишение на стипендиите си>?
30
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Някой вярва ли че таксите за студентите ще отпаднат, както и да има безплатни учебници за всички ученици? Аз НЕ, а вие?
29
0
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 2 седмици
Ето това е нивото на управниците ни.държавата е в хаос,няма стратегия в нито едно направление,от вузоветв излизат полуфабрикати,в посока украйна изтичат стотици милиони,събираме капачки за децата ни.позор.
28
0
 
2
 
! Отговори
ХУБАВОТО преди 2 седмици
Е ЧЕ ИЗЛИЗАТ НЕГРАМОТНИЦИ С ДИПЛОМИ-СРАМ И ПОЗОР
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хаахаха държавата на .... За децата няма детски градини за големите ииидииоти ще им плащат да си губят времето 4 години. Това само Асен Василев може да го измисли
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ютуб е частна собственост небългарска. Вузовете получават акредитация не от ютуб. Научно е доказано че мозъка на човек работи най малко докато гледа телевизия. Четене си трябва и то не от екран. Както каза Андрей Пантев не можеш да четеш Достоевски на таблет. Нито някаква по сложна логика. Как да го обясниш обаче на някой който сам иска да си вкара синдром на дефицит на вниманието и после да се прави на умен с чул недочул и самоотрязъл се?
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Орежете някакви глупости и разширете до пълен предмет инженерство и технологии в гимназиалната програма, има много добри образователни канали в ютюб които могат да се ползват. И няма да минете без рязането на глупостите.
24
0
 
8
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 2 седмици
Няма нищо безплатно!Студентите от направл.:Педагогика на обучението по..не плащат сем.такси,но дали се реализират като учители?От 15 души 2-3 стават учители.Другите се занимават с друго.Докато не се въведат строги изисквания към студентите,няма да се случи нищо.Трябва да е ясно,че щом си отишъл да учиш,ще учиш.Който го мързи-отпада.Така ще има добре подготвени кадри,а отпадналите-явно не могат да са вишисти.Толкова е лесно.Този обаче имаше години да оправи образованието,но нищо не направи
23
2
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 2 седмици
Не е нормално да се влачат изпити с години и да не се плаща. Нека таксите отпаднат за студенти с академични постижения, но тези, които влачат изпити трябва да плащат пълния размер на издръжката.
22
2
 
6
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 2 седмици
Ако ГЕРБ ДПС ИТН дъното управляват България пак нямаше да има пари за нищо друго освен чували пари от магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция това е мафията ГЕРБ ДПС ИТН дъното
21
1
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
Ей, до къде стигнахме гербер акъл да дава. А защо по 1000лв само за специалността? Нека и а такси навсякъде, но да се вдигне бройката за търсените специалности и да има диференцирана стипендия. Т.е. за инженери и химици да се дават по 1000лв, а за другите по 200лв. Това за над 5,50 и примерно за инженери и химици над 5 да взимат по 500лв, но който е там за тройка да си плаща! За лекарите може би има смисъл да се обвързват с работа в България, но трябва анализ. Според мен има проблем болници.
20
2
 
14
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Кво се правите бе - давайте на всички дипломи за професори веднага - никой не иска да работи. Виждам магистър икономисти, които не могат да смятат процент с калкулатор. Виждам юристи, които нямат елементарно правно мислене. Добре, че няма смъртно наказание вече. Виж доктори неграмотни - директно те уморват. Същото е и с инженерите - моста пада. Беше време неграмотен - книжка за кола не можеше да вземе - сега могат академик да го направят. Справка - акадамик, генерал, велик приор на тамплиерите
19
0
 
4
 
! Отговори
Мите преди 2 седмици
"Напук на очакванията на много студенти"Напук на майките на всичките в парламента да видя от къде са излезли тия смрадливци
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Висшето закопа ТБД.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Потоп, но за нас.Светът си е окей!Иначе университтите в БГ са си трагични,Например ВТУ, то няма такива безсмислени педагогики.Няма и да има.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако няма такси ГЕРБ няма да лапат, а ГЕРБ са най-добри в лапането, имат лапачи от класа - Тома Биков, Дани Мекакитков, Томислав и т.н