Асистент във ВУЗ вече ще взема 2500 лева

Парите се вдигат със задна дата
7 авг 2024 17:37, Стела Стоянова
38
Асистент във ВУЗ вече ще взема 2500 лева
Снимка БГНЕС, архив

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2516 лева със задна дата от 1 април 2024 г. Това реши правителството на днешното си заседание. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева.

За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от НСИ.

Със същото постановление се регламентират и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лв. за длъжностите, за които се изисква висше образование и 1610 лв. за длъжностите, за които се изисква средно образование,

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници. По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации, пише Нова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: вузасистентзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
8
 
! Отговори
Глей ти преди 1 месец
Прясно изкласил вишист - асистент, работа под покрив, бъзици със студентките, попрепише оттук оттам, пееш си лекцийките и се въртиш край старите професори - заплата по - висока от лейтенант в армията. Познай кога ще имате кандидати .....
14
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 1 месец
Ами няма да се прецакват. Защо да си дават зор, като гледат, че колегите им от БАН идват от дъжд на вятър в сградата на институтите, в които работят и в много случаи възприемат заплатите си като социални помощи, каквито държавата им дължи само защото са нечии протежета. И сега им вдигат тези заплати с по над 400 и повече лева (никой не ни казва с каква сума се увеличават заплатите на хабилитираните лица, сигурно ги е страх от всенароден бунт).
13
0
 
8
 
! Отговори
Много странно преди 1 месец
Преди една или две години в медиите беше упомената заплатата на шефа на БНБ. И тя беше 6-цифрена, но сумата беше далеч по-малка от 470 000 лв, колкото се твърди, че взима ректорът на УНСС.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово професори, доценти и асистенти не стъпват в часовете, не им пука просто. Гледаш ги клюкарят в кабинетите си или пият кафе в стола на унито.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специално за УНСС, там няма беден преподавател. Още от едно време, докато учех там, казваше се тогава Висш икономически институт "Карл Маркс", цареше корупция! Продаваха се дипломи, преподавателите взимаха под масата огромни суми, за да ти дадат изпита.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм, но асистентите да изпълняват задълженията си! Както и професорите и доцентите, масово не си взимат часовете за лекции, пращат асистента, има и асистенти, които не си взимат упражненията.
9
1
 
9
 
! Отговори
Леле, мале! преди 1 месец
Половин милион лева месечна заплата на ректора на УНСС ?!???? Какви ли са тогава заплатите на професорите и на доцентите там и защо и на тези хора трябва да се вдига месечното възнаграждение с пари, взети от джоба на данъкоплатците?!
8
0
 
8
 
! Отговори
До Добре, но /7/ преди 1 месец
Всъщност, трябва да се регулира бройката само на държавните ВУЗ-ове и всички пари, отделяни от държавата за висшето образование да отиват само там. Който иска да създава частни университети нека да си ги създава, но сам да си осигурява финансиране. Ако ще и 1000 университета да създаде. Който иска, нека да си записва децата там и да плаща такси, каквито му поискат. Но дори стотинка държавни пари да не влизат там. Това ще е логично и справедливо. Така е по света, но не и у нас.
7
3
 
6
 
! Отговори
Разликата преди 1 месец
До Пешо - УЧИТЕЛЯТ по 5 часа стои прав и приказва непрекъснато, преподавайки уроците. Освен това е вечно под напрежение, следейки за дисциплината и не можейки да я овладее в повечето случаи, заради калпавите днешни забрани. Редовно е под заплаха да яде бой от обидени индийци или от охранителите на бащата на някое тузарско чеденце. "УЧЕНИТЕ" от БАН посещават институтите си само от време навреме, пишат си някакви планови задачи, контрол върху които имат само те самите. И си гледат кефа.
6
0
 
10
 
! Отговори
добре, но преди 1 месец
първо трябваше ДА ИМ НАМАЛЯТ БРОЙКАТА, защото са прекалено много!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди няколко часа някой написа тук, че заплатата на ректора на УНСС била 470 000 лв, почти половин милион. Сега след това увеличение, с колко ли ще се вдигне заплатата му?
4
6
 
3
 
! Отговори
пешо преди 1 месец
а учителите, които изпълняват много по-важна роля в обществото ги оставиха с заплати, като в супер маркет
3
1
 
18
 
! Отговори
За ВУЗ друг да пише преди 1 месец
Все едно наливат чиста питейна вода върху пясък с надеждата там да поникне нещо. Защото всички тези бонуси, дадени на БАН, влизат директно в джоба на същества, настанени там с много, ама много дебели връзки. В повечето случаи, с роднински връзки. Не отричам, че малък процент от тези хора не са глупави, не им липсват знания и освен това работят добросъвестно. Те те не са много на брой. В замяна на това има едно море от самодоволни повлекани и михлюзи, настанени там на дебела сянка и на изхранване
2
2
 
5
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Най-после някой с добра заплата...
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** те и заплати ли им дават?