Преди първия звънец: 200 учители не достигат в София, 1000 в страната

В класните стаи отново се очакват пенсионерите
5 сеп 2024 09:10, Петър Бойчев
67
Преди първия звънец: 200 учители не достигат в София, 1000 в страната
Снимка БГНЕС

200 учители не достигат в София и около 1000 в страната. Това съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование:

"Обикновено когато някой учител се пенсионира в края на учебната година, негови заместници се избират юни месец, юли най-късно. Т.е., за тези свободни места, които са обявени сега, много трудно ще се намерят колеги по някои дисциплини. Забелязвам, че има голям недостиг по математика, информатика, български език и литература, чужди езици. Някъде в някои области няма учители по природните науки. Навсякъде е различно. Има недостиг примерно да кажем, за митничари има десетки пъти повече кандидати, отколкото за учители“.
 

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Образование
Практиката и постоянството са ключови при учене на чужд език
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
9
 
! Отговори
Докарайте преди 1 седмица
Докрайте си индийците, монголците, и азиатците, и най-гладните и пропаднали типове да видим може ли да преподават, могат ли да бъдат учители...
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе главното е да борим джжендърите
38
8
 
10
 
! Отговори
Директори ТАРИКАТИ преди 1 седмица
Освен, че плащаш данък, и си плащат здравните осигуровки, ами и получаваш и някаква смешна заплата. Като се има предвид, че се плаща около 1700 лева за 8 часов работен ден на учител и като се раздели на 4, накрая ти плащат 400-450 лева заплата на граждански договор за 2 часа лекторски разпокъсани, висиш по 4-5 часа в училище, не ти плащат здравните осигуровки, ами и търпиш г л у п а в и т е директори и невъзпитаните деца. За 400-500 лева, ай сектир, дъртите пенсионери да ви работят
37
2
 
16
 
! Отговори
Директори ТАРИКАТИ преди 1 седмица
А докога директорите ще бъдат тарикати да си търсят "лектори" на по 4 или още по-наглото за по 2 часа? Кой нормален ще започне работа всеки ден за по 2 часа на граждански договор, ще му губят времето от Понеделник до Пътък, като трябва всеки ден да ходи на работа, и даже с разпокъсани два яаса, ще е в училището по 4-5 часа и ще му плащат за 2 на ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР, който договор НЕ поема дори и здравните осигуровки! плащаш си ги ти, и даже плащаш данък 10% от тези пари, които ти дават.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 34. Никой не е по знаещ от Янка Такева. В Русия през фронта ще мине и и учител ще докара.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С лозунга " по външната политика с Москва , А по вътрешната с Це Ка / БКП/ Янка Такева уреди живота си . Както каза - Т. Живков "да се набара Дамара". Дъщеря и като областен управител на София. Може Самоков да го уреди на половин ден работа в столицата. Яката и връзка е мамчето чрез собственост от Камчия / руската територия/ в България. Връзкар ли си живота е спокоен.
34
4
 
4
 
! Отговори
Туинг Пиис преди 1 седмица
Сокола,Шиши, Толупа,Киро Канадеца,Нинова,да намерят веднага учители.Те нали са наще пътеводни звезди.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали уж им вдигнаха заплатите, защо няма учители?
32
5
 
12
 
! Отговори
Арменчето преди 1 седмица
Как не достигат,то няма деца, раждаемостта е само надолу
31
5
 
5
 
! Отговори
Е сега е момента да преди 1 седмица
пуснете НПО-тата да образоват децата ни по последния писък на модата.
30
0
 
18
 
! Отговори
Учи за да не работиш преди 1 седмица
Внесете от вън,Индия,Виетнам.От 30г.най важното са многото партии .От сутрин до вечер само за партии се говори всичко друго няма значение.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Taja darta komuniska na snimkata oschte li vsima visoka sapkata i pensia kak ne sa mahat tia sakoraveli ot bkp dartoveli i dartazi da napravat pat na mladite
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Училището е работно място само за връзкари. Трябват политически протекции и др. вид връзки, за да вземат човек на работа. Ако нямаш връзки, няма да те вземат на работа даже за 1 седмица по заместване, камо ли да те назначат за 1 уч. година или да ти пуснат постоянен трудов договор.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Унищожиха средното образование по плана Ран-Ът.В този план останаха само две точки и те са висшето образование и здравеопазването.
26
9
 
17
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 седмица
Че кой нормален човек ще иска да преподава в едно обикновено училище на деца с чалга-мутренско възпитание и при това мизерно заплащане? Едва ли някой може да издържи повече от една седмица без да се побърка. Единствено в елитните училища обстановката е що-годе нормална.
25
2
 
8
 
! Отговори
do 9 преди 1 седмица
До Анонименима друг път ! България намаля на половина по население заради " успешното " управление на БОЙКО БОРИСОВ и другите преди него ... ей .загубен народ братче !
24
4
 
16
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 седмица
Планът за дългосрочно унищожение на българското образование най-сетне сработи. Когато аз бях ученик не знаех, че според световните класации на ООН образованието ни е било на второ място в света (не в Европа, в света). Има ли смисъл да питам на кое място е сега?
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 20 Заплащането на учителите не е ниско. Заплатите им са нормални, плюс това получават и лекторски часове, 13. заплата, пари за облекло, дават им май пари и за 24 май. Имат достатъчно свободно време да работят допълнително другаде през учебната година и през летните ваканции. Не ги жали учителите!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В дълбоките провинциални бейлици на ибрикчителите им е забранено да пишат слаби оценки на малките рая, за да може бейректорът да продължава да точи делегирано девширме от великото имперско чокмедже. Ибрикчителите също така всеки ден са длъжни да се подлагат на ритуали за унижение, като един от най-честите такива е да правят чаламба на бейректора.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая няма ли да я пенсионират? Египетските фараони не са управлявали толкова дълго, колкото тя е начело на синдиката. Такева, ученици няма, ученици! В провинцията има слети паралелки, маломерни паралелки, някакви защитени училища, средищни ли ги наричат, не зная с точност, където учат по 4-5 деца в клас. Всяка година директорът се моли на РУО да не закриват училището. Учители обикалят като изоглавени да събират ученици по адрес, че да направят клас, иначе остават без работа. Стига лъга, ***!