Лекар: Българите гледат да прецакат системата

Родители злоупотребяват с извинителни бележки, искат за почивка в Гърция
10 сеп 2024 23:20, Анисия Иванова
64

Личните лекари все още нямат достъп до електронните досиета на пациентите си.

"Имам досие на моите пациенти, които следя. Но примерно вие сте бил досега при друг общопрактикуващ лекар и се записвате при мен, аз трябва да имам информация за вас от раждането до днешна дата - ако не седнем да ви разпитвам, аз няма как да получа тази информация. Често пациентите казват, че нямат хронични заболявания, а като питам пиете ли хапчета за кръвно, за диабет - се оказва, че пият", заяви общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Той уточни, че идеята на електронния здравен запис е, когато здравноосигуреното лице е посетило медицински специалист, лекар, дори физиотерапевт, да се записва тази информация в досието му и да се систематизира, за да не да си губи време в разпити.

"В момента се налива информация в системата. Имаме някаква медицинска документация по архивите, трябва време тя да се налее. Трябва да се намери къде да се съхранява тази информация на хартия, защото кабинетите ни преливат", каза още д-р Спасов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че всеки който си е инсталирал приложението е-здраве ще получава информация за предстояща задължителна ваксинация, профилактика. По думите му пациентите неглижират здравето си като забравят да използват направленията, издадени им по време на преглед при личния лекар.

Още преди да е започналата новата учебна година д-р Спасов даде пример с родители, които са поискали от негов колега извинителна бележка, за да отидат с детето си на почивка.

"Искам извинителна бележка от 16 до 20 септември, ще ходим на почивка в Гърция", гласи съобщението до личния лекар.

"Този родител разполага ли с определен брой дни по семейни причини? Българинът иска да прецака системата. Зачестяват случаите майката да праща аудиофайл как детето ѝ кашля и да пита каква е кашлицата. Галерията на телефона ми е пълна със снимки на повръщане, изхождания, болести на полови органи, даде още примери общопрактикуващият лекар.

Той подчерта също, че продължават случаите на вербална и физическа агресия към медиците. Д-р Спасов призова правилата да бъдат спаззвани - като се започне от записването на час за преглед и следване насоките на лекарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Образование
Галин Цоков категоричен: Няма пропаганда в училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 седмица
Осгурявайте и плаштате на мавията, На германиата са много хубаво .
32
0
 
36
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Вчера бях платено при кардиолог във Враца. Седемдесет лева. Това е храната ми за една седмица.Свободни часове имаше след 20 дни.
31
2
 
29
 
! Отговори
Е това с преди 1 седмица
Диагнозите по телефона се почна от времето на ковида. Не са пациентите луди че си пращат кашлица и снимки по телефона - лекарите им казаха. Че може така.
30
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще ги цакам колкото мога. Имам да си връщам за измамата ковид и за измамата здравна каса. Това не са лекари, а търгаши.
29
0
 
34
 
! Отговори
зла преди 1 седмица
Най- добре я прецакват политиците, банките и аптеките, а другите действаме на дребно в прецакването, само защото не можем на едро.....
28
1
 
13
 
! Отговори
един преди 1 седмица
Тиквун, марш в пещерите. А останалите - каквито сте вие, такива са и лекарите, и депутатите и пр. Да не би да си въобразявате, че сте нещо повече, та вие ги създавате и възпитавате, и наистина масово без изключение прецаквате системите кой както го може!
27
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здравеопазването у нас върви надолу откакто болниците се превърнаха в търговски дружества. Всеки пациент е банкомат.Лекарите са тези,които източват здравната каса.А без тях не можем.Но нямаш ли пари си жив за оплакване.Всеки ра гледа в ръцете и си иска.Имат си тарифа.Да не се разболяваш.И да не им попадаш в ръцете.
26
1
 
40
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Хората са болни.Народът е болен. Начина на живот,стреса, " качествените" храни и ред други причини са в основата на това.Аптеките са пълни и са на свръх печалба.Да не говорим за цени и качество на лекарствата.
25
12
 
8
 
! Отговори
тиквун преди 1 седмица
Естествено, системата трябва дасеебава на всяка крачка, а лекарите да се бият ори първа възможност, учителите също!
24
4
 
10
 
! Отговори
Устап преди 1 седмица
Когато нещо може да се прецака, трябва да се прецака!
23
0
 
7
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
От не всеки става политик!
22
3
 
20
 
! Отговори
Чалга дивак преди 1 седмица
Всички сме в кюпа, и пациенти и лекари всички искат да прецакат системата. Най добре се справят политиците, но накрая всеки си плаща.
21
1
 
31
 
! Отговори
Гражданско общество преди 1 седмица
Значи нещо не е наред със системата. ,,Българинът" (явно господинът е изявен народопсихолог, който прави обобщения и изводи за всички българи ...) реагира на такива попълзновения не с протести и бунтове, а с тиха и упорита вътрешна съпротива. И това е добре отработен рефлекс срещу отчуждението държава, която той, българинът, не чувства като своя, а като враждебна. Когато държавата започне да служи на хората, никой няма да ,,прецаква системата". Демокрация по български, господа медици ...
20
6
 
24
 
! Отговори
Като всичко преди 1 седмица
Създадено и унаследено от комунистите, крадците в бандитския преход, така и здравната ни система е сбъркана. Работи единствено за производителите и търговците на лекарства. Наскоро съобщиха за 18 пъти разлика в цената на едно и също лекарство в общинска и частна болница. За съжаление и много лекари участват в тези схеми. Наскоро мой познат лекар пострада. Сблъска се със системата. Ревеше и ругаеше професията си. Но тия, които ни го причиняват се лекуват в чужбина.
19
2
 
35
 
! Отговори
Неполиткоретно преди 1 седмица
Българин: Лекарите гледат да прецакат българите (и успяват). Лекар: Източването на здравната каЦа е успешен бизнес,но българите ни пречат на схемата... ъъъ,системата.
18
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евати мрънкалника... Като не искаш да гледаш снимки на фекалии и болни хурове, да не си ставал лекар! И кой ти е казал, че можеш да говориш събирателно за "българите"?
17
3
 
36
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Лекарите са на хранилката, част от статуквото защото тяхната схема върви и само осребряват! Накупиха сума имоти, нарушиха всички клетви. 99% са мошеници и съучастници в заговора са ограбят парите за здравеопазване! Най-голямото перо от бюджета е най-неработещо! Парите потъват в джобовете на една шепа измамници ,а народа харчи голяма част от пенсиите и заплатите си за лекарства. Безсрамници !
16
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Системата ни убива", затова "Прецакай системата".
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки който разполага с ПИК код, да влезне и да си провери какви изследвания са му писани и какви прегледи и какви процедури. Точно в момента много хора се оплакват, че са им писани разни лечения, за които не подозират дори. Може би много здравни заведения и лекари са си дописвали разни неща и хората не знаят за това, защото никой не се е сетил да си провери в сайта какво пише в справките за здравното досие. Ако се окаже, че имате несъответствие, пишете жалба до прокуратурата.
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко е безплатно, с доплащане.