Лекар: Българите гледат да прецакат системата

Родители злоупотребяват с извинителни бележки, искат за почивка в Гърция
10 сеп 2024 23:20, Анисия Иванова
64

Личните лекари все още нямат достъп до електронните досиета на пациентите си.

"Имам досие на моите пациенти, които следя. Но примерно вие сте бил досега при друг общопрактикуващ лекар и се записвате при мен, аз трябва да имам информация за вас от раждането до днешна дата - ако не седнем да ви разпитвам, аз няма как да получа тази информация. Често пациентите казват, че нямат хронични заболявания, а като питам пиете ли хапчета за кръвно, за диабет - се оказва, че пият", заяви общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Той уточни, че идеята на електронния здравен запис е, когато здравноосигуреното лице е посетило медицински специалист, лекар, дори физиотерапевт, да се записва тази информация в досието му и да се систематизира, за да не да си губи време в разпити.

"В момента се налива информация в системата. Имаме някаква медицинска документация по архивите, трябва време тя да се налее. Трябва да се намери къде да се съхранява тази информация на хартия, защото кабинетите ни преливат", каза още д-р Спасов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че всеки който си е инсталирал приложението е-здраве ще получава информация за предстояща задължителна ваксинация, профилактика. По думите му пациентите неглижират здравето си като забравят да използват направленията, издадени им по време на преглед при личния лекар.

Още преди да е започналата новата учебна година д-р Спасов даде пример с родители, които са поискали от негов колега извинителна бележка, за да отидат с детето си на почивка.

"Искам извинителна бележка от 16 до 20 септември, ще ходим на почивка в Гърция", гласи съобщението до личния лекар.

"Този родител разполага ли с определен брой дни по семейни причини? Българинът иска да прецака системата. Зачестяват случаите майката да праща аудиофайл как детето ѝ кашля и да пита каква е кашлицата. Галерията на телефона ми е пълна със снимки на повръщане, изхождания, болести на полови органи, даде още примери общопрактикуващият лекар.

Той подчерта също, че продължават случаите на вербална и физическа агресия към медиците. Д-р Спасов призова правилата да бъдат спаззвани - като се започне от записването на час за преглед и следване насоките на лекарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Образование
Галин Цоков категоричен: Няма пропаганда в училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е-рецепти може, е-анамнеза не може. Изостанал талибан-лекар.
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Xaйде да не пресоляваме манджата. Познавам страхотни и много знаещи и много можещи лекари, но от другата половина нищо не става.
11
3
 
20
 
! Отговори
Развеселихте ме! преди 1 седмица
Лека вечер на всички вярващи на лекаря! И сте сигурни, че го казва лекар, българин или по-точно лекар-мутра!
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой може ли да отговори,за какво са нужни джипитата?
9
3
 
12
 
! Отговори
Кукуригу преди 1 седмица
Един (цифром: 1) пример, даже не негов, а на колега - следва автоматично (ама автоматично, без мисъл): българинът искал да прецака системата.
8
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не българите а лекарите цакат системата с множество ненужни процедури включени в пътеките като по тоя начин я източват!
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-вече лекарите гледат да прецакат системата и почти всеки се е убеждавал в това. Всеки ден!
6
2
 
31
 
! Отговори
Спас преди 1 седмица
Някои лекари са шампиони в прецакването на системата.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дядо не искаше да ходи по доктори, по принцип и не боледуваше сериозно, но понякога, като нещо не се чувстваше добре и му казвахме да отиде на лекар, отвръщаше, ааа, не, аз без докторска помощ ще си умирам, та ни разсмиваше човекът.
4
11
 
4
 
! Отговори
Генадиос Лизимахос преди 1 седмица
Убии български ЛЕГАР *, спаси ЧОВЕШКИ ЖИВОТ ! Билгарите не бива да бъдат доктори по Европа , ще убият миллиони Европеиос .
3
4
 
32
 
! Отговори
БГ Лекар преди 1 седмица
От каквото ги лекувам-от това си умират, нищо не съм прецакал, аз съм честен и почтен....
2
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щото докторите хич не гледат същото, не пропускат да източат касата където може. Дано с електронните досиета някак ги поспрат.
1
9
 
45
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
Само че е всеизвестна практика лекарите при преглед, и особено при епикризи в болниците, да изписват неверни или неизвършени манипулации, за да точат касата. И тогава здравното досие ще е пълно с невярна и подвеждаща информация.