Нова учебна година: Учителите искат по-висока заплата

Янка Такева: Трябва да държим един процент - 125% над средната брутна заплата
16 сеп 2024 23:10, Красимир Ангелов
47

Преподаватели искат по-високо заплащане през тази година. Образователният министър, заяви че се подготвя ръст с 15%.

Екипът на Bulgaria ON AIR прекрачи прага на 119-о училище с Валя Тренева. Тя е преподавател по математика от три години в софийското училище. За нея професията учител е мисия.

"Мисията на учителя не е лека, той носи немалко отговорности. Стресовите ситуации също не са малко, но с тях има хиляди прекрасни емоции, вълнения, очите на децата, които бликат и се учат", коментира преподавателят по математика.

Заради нелеката мисия на учителите, синдикатът поиска по-високи заплати.

"Ние трябва да държим един процент - 125% над средната брутна заплата. 2025 година ще има увеличение на учителските заплати, за да се поддържа този коефициент. По изчисления на синдиката са необходими 689 млн. лв. за учителските заплати", разкри председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Учителят е най-важният, с най-важната обществена значима длъжност в обществото. Никой не може да стане инженер, лекар, управленец, ако не е минал през образователната система", допълни Такева.

А образователният министър обеща.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Образование
Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 2 дни
Един средно добър плочкаджия в София не пада под 20 К. Това са 3 бани по 7К на баня средно.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е редно медиите за да вземат интервюта от деца. Не знам дали е законно. Но не ми харесва. Не е редно.
20
8
 
27
 
! Отговори
Касиер Куфланд преди 2 дни
Защо им е по-висока заплата, дали са се преработили?!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бабата нагла била 47 набор. Прави сметка.
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички учители да гласуват за ГЕРБ за да може да направят правителство.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Баба Янка кога ще се пенсионира? Вече е почти на 80 г. Учителите докога ще я търпят и ще й плащат членски внос? Кога в СБУ ще е въведе мандатност на председателския пост?
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Адвокатите също станаха много на брой освен че да много нагли. Но по нагли от родителите няма. Освен учителите.
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Даскалите почнаха да вземат повече, отколкото някои хитри адвокати са описали като доход в данъчните си декларации. И нагло искат още. Това не е на добре.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
По рано писането по форумите беше удоволствие. Сега сорросоидния коректор няма начин да не подведе човека и все някоя грешка става. Рекламата и тя пада. ...
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нямате идея какво представляват децата и родителите в преди училищната възраст. По добре да не пиша квалификации за да не ме линчуват. Много лошо хора се навъдиха крайно невъзпитани и дебели. Има не ми стига как издържат учителите.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Молете се да е жива бабата ви и да имате здрави нерви защото децата и родителите не искам да коментирам.Те са под всяка критика. Не знам как издържат учителите.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Българските деца са страшно разглезени. Поне две трети от тях. Обаче това е много меко казано. Учителите и добрите деца да кажем оптимистично няма и една трета са подложени на стрес от разглезените лоши учебници които ще станат лоши хора сори. Нашето общество е болно. От лошотия.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Комунизъм, нека да взимат но тези които заслужават!
9
1
 
22
 
! Отговори
Баба ви Янка Такева преди 2 дни
най-вече иска увеличение на учителските заплати, за да оправдае съществуването на казионната организация, наречена СБУ и собственото си председателство. Като се увеличат заплатите, ще се увеличат постъпленията от месечния членски внос в СБУ. А за учителите й дреме на... Така че плюйте по нея, не по учителите. А и тя горката е само една малка брънка в голямата машина за производство на "тухли в стената", за да построим прекрасния нов свят.
8
2
 
24
 
! Отговори
До 4 преди 2 дни
За заслугите на учителите, /Бг децата нали били най неграмотни в цял ЕС/, двойно увеличение на заплатите.:)) -------- Неграмотни са заради демократичната образователна политика, според която ученето трябва да е забавление, а не усилие и задължение. Децата и родителите имат повече права от учителите - те не могат да изискват, да наказват, да пишат ниски оценки, защото ще ги "травмират". Като няма санкции за лошо поведение, ненаписани домашни и ненаучени уроци, каква грамотност очакваш?
7
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До до 5 6 Ами докарай един плочкаджия да учи 30 деца да видим резултата като си толкова отворен. Родителите с две деца едвам се оправят а учителите с десетки какво мислиш че им е а? Много е лесно така като си гледаш само от твоята страна. Образованието трябва да е приоритет за да създава интелекта в децата като се започне от детската градина.
6
20
 
21
 
! Отговори
до 5 преди 2 дни
Да, ама плочкаджията бачка и тия пари си ги изкарва с кръв и пот, докато учителят по цял ден си клати краката у си мисли коя ученичка да покани вкъщи на частен урок за да я опъне.
5
9
 
29
 
! Отговори
До 3 преди 2 дни
"Учителите и сега взимат едни от най-високите заплати, а произвеждат само неграмотници." ----------- Производството на неграмотници е семеен бизнес. Пристига чедото в първи клас с телефон, който никой учител не може да си позволи, за да може като му направиш забележка, да звънне на мама и да дойде тя да прави скандал или тате да бие тъпия даскал. Та този *** ли ще налива акъл в главата на съкровището? А колкото до заплатите, прочети коментар 2.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За заслугите на учителите, /Бг децата нали били най неграмотни в цял ЕС/, двойно увеличение на заплатите.:))
3
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Учителите и сега взимат едни от най-високите заплати, а произвеждат само неграмотници.