Течове, хлебарки, мухъл... Мизерни условия за живот в общежитията на ТУ

Основен ремонт излиза 4000 лева, студентите сами си ги правят
Обновена: 18 сеп 2024 09:21 | 18 сеп 2024 09:21, Нели Христова
81
Течове, хлебарки, мухъл... Мизерни условия за живот в общежитията на ТУ
Снимка: Стопкадър bTV

Студенти от Техническия университет в София сигнализираха, че условията в общежитията им са мизерни и невъзможни за нормален начин на живот.

Студентите се оплакват от течове, рушащи се стени, разбити плочки, стари тапети, дървеници, хлебарки и мухъл, нефункционални мебели.

"Банята нямаше никакви плочки, беше с графити, мазилката се лющеше, тавана падаше. Купихме си плочки, залепихме си ги, плоскости на тавана сме сложили. Тоалетната казанчето беше отвратително – мухлясало, старо, ръждясало, миришеше“, коментира Кристина, която е студентка пред bTV.

"Аз не можех да живея тука. Беше меко казано мизерно. Имахме буквало 4 дена да направим основен ремонт, защото аз започвах университет“, посочва още тя.

Ремонтът излязъл на студентите 4000лв.

Университетът няма собствени средства за поправките, обясниха от учебното заведение.

"Общежитията за които вие ме питате, са средно на 55-60 години. По една или друга причина ремонт не е правен. Защото след 90-та година се прие субсидиите да са на бройка студенти. Тук влизат всички консумативи – ток, вода и тн. заплати и прочие. Това става като се субсидират от държавата ремонтите“, коментира Никола Николов, главен сектетар на Техническия университет.

Само в общежитията на техническия университет тази година ще живеят 1100 бъдещи инженери. Учебното заведени разполага със 16 блока. Днес два от тях са в ремонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Образование
Helpbook: Кой контролира обучението, таксите и безопасността в частната занималня?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 ден
Ми да отидат на квартира. Не стига, че им е по 50 лв на месец с консумативите и всичко им плащаме от данъците!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В общежитията винаги е така. За това като студент винаги съм живял на квартира, сам, да не ми се пречка никой. Голям лукс нацелих в Разград, когато отидох по разпределение, едно блокче с тавански стаи, с тоалетни, мивки, хазаите правеха проект за баня, но аз не дочаках. Изкарах си царски, младо момче, гаджета, заплатка, имах мотор, даа, 1974 г.
50
2
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 1 ден
Такава е съдбата на бъдещите инженери във високотехнологичната и силно индустриализирана България. Или ще продават домати с диплома за вИШо, или емигрират. Това ги чака, та поне да свикват с мизерията отрано.
49
3
 
11
 
! Отговори
зззз преди 1 ден
Навремето може и да се дипломирате 15, ама в момента от 140 поток ,ще се дипломират 150 . Естествено от тях и 1 за инженер няма да става , ама това не е важно.
48
3
 
12
 
! Отговори
Тъ. Панар преди 1 ден
"Само в общежитията на техническия университет тази година ще живеят 1100 бъдещи инженери." Да бе, да. Все едно не си спомням, как от 140 човека поток се дипломирахме 15
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
който не е доволен да бега в Германия там е 300-400 евро.. за стая
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 45 - щом няма значение колко плащат студентите, не са задължение пък студентите да ползват точно тези общежития.Има квартири с хубави условия. Демокрация е - всеки има право на избор.Отделен е въпроса на тази псевдо демокрация дали всеки има възможност
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С една дума, последен ремонт е правен за Асамблеята "Знаме на мира" по времето на Людмила Живкова. Там бяха настанявани хлапетата. Хайде да си го напишете "90-те" години по разбираем начин.
44
0
 
2
 
! Отговори
брокер кожодер преди 1 ден
Който не е разбрал, че евтино държавно се заплаща скъпо - да започне да му идва акъла.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
бъдещето на България в такива условия ли трябва да живее и какво да очакваме след това от тях, ако това са нормалните условия?....
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
какво значение има какво плащат студентите?.... нали са към университетите тези общежития, защо предлагат такива унизителни условия за живот, защо нищо не се е променило от как аз бях студент, ама нищо, да не би ректорите да отдават апартаменти под наем и това е начина им да ги принудят?...
41
1
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 1 ден
Основен ремонт за 4 дена, за 4000 лв. Знаеш ли кога?! Хаха! Нито ще е основен, нито ще е ремонт, нито ще са 4 дена, нито ще са 4000 лв.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За 100 лв. на месец - толкова.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Преди повече от 20години съм бил на общежитие и всеки си правеше сам ремонт. Един носи столове, друг шпаклова банята, трети боядисва вратата и прозорците. Вместо тапети използвахме плакати на певци и филмови звезди и ставаше като фототапет. Тогава, в рамките на 200лв стаята ставаше супер. Който оставаше лятото или работеше успоредно с ученето запазваше стаята. В Англия струва майка си и баща си на общежитие и много студенти се местят в къща с други ползватели. Идеално никъде няма!
38
1
 
16
 
! Отговори
Гадняр преди 1 ден
В цивилизованите държави всеки университет предлага добре поддържани общижития обособени в т.нар. кампуси. Не са супер лукс, но стават за нормално обитаване. Ако това се случи в България половината рентиери(инвеститори) ще останат без наематели. Обществена тайна, е че именно студентите движат поне 40% от пазара на наемите в големите градове.
37
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 1 ден
Зависи колко е месечният наем. Ако е 35 лв. на човек, както ми е попадало за СУ, то до нормален наем на хубаво жилище им остават по едно 400 лв. месечно, т.е. за двама 4000 за ремонт се изплащат за 5-6 месеца, а останалото време ще са на печалба. :) Ако става дума за 4 години, никак не е малко. :)
36
5
 
7
 
! Отговори
опетков преди 1 ден
Колко плащат на месец, че нещо не разбрах? Който не му харесва, има свободен наем.
35
3
 
11
 
! Отговори
Икономист преди 1 ден
Хората са казали - за тия пари, толкова! Има доста свободни квартири за по 1000-1200 лева наем, там условията ще са доста по-добри! С парите за наем на общежитието даже не може да се покрие сметката за парно, ток и вода, какво очакват, да спят в 5 звезден хотел ли за 50-100 лева месечно ли?! Ако не са субсидиите от държавата, респективно от целия народ, наема на общежитие трябва да е поне по 300 лева на човек без консумативите.
34
2
 
7
 
! Отговори
Естет преди 1 ден
4000 лева може да е излязал ремонта, ако си е купила Айфон за 2500 лева и после за 500 лева е почерпила в някоя чалготека! За под 1000 лева може да се ремонтира цялата стая, ако вложат малко креативност и умение, а не само да хленчат и да искат, все едно цял живот някой е длъжен да им дава и да им сервира наготово! Дават между 300 и 500 лева на студент за материали и си ремонтират стаята сами! Няма нищо сложно, всеки може да го направи!
33
1
 
24
 
! Отговори
Кралов преди 1 ден
Обяснението е просто - краде се безогледно от Ректора на ТУ-София и шепа приближени. Годишната му заплата (само) гласувана от самия него е почти 300 000 лв. Санкциониран е от КПКОНПИ през 2022, но все още е Ректор(!?). Обжалва и продължава да "управлява" по същия начин. Общежитията въобще не го интересуват, учебния процес също.