400 чуждестранни студенти с временна закрила ще се обучават в родни ВУЗ-ове

Те ще плащат такса като българските студенти
27 сеп 2024 15:08, Красимир Ангелов
12
400 чуждестранни студенти с временна закрила ще се обучават в родни ВУЗ-ове
Снимка: БГНЕС

400 чуждестранни граждани, получили статут на временна закрила в България, ще се обучават в български държавни висши училища през новата академична година. Броят им беше утвърден с решение на Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Студентите ще бъдат приети в първи курс в редовна форма на обучение в 44 професионални направления в 25 висши училища в страната. Те ще имат право на стипендия, общежития и ще заплащат такси по реда за българските студенти.

По този начин се дава възможност и на учениците с временна закрила, завършили средно образование в България, да продължат образованието си в български университети.

Обучението им ще се провежда на български език. През първата година в университета ще преминават през специализирано обучение по езикова подготовка, организирана от департаментите на висшите училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Образование
Helpbook Безопасни ли са пространствата около училищата и детските площадки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
До До Анонимен 6 преди 6 минути
Абе ахмакооо, да при тошо имаше и африканци и араби, НО си плащаха в доларчета и тогава това си беше твърда валута, затова и тошо ги приемаше, плащаха си като попове и нямаха право на зелен паспорт(ако изобщо си виждал такъв) т.е. БГ гражданство.Продаваха си долара за ТРИ левчета и си живееха като царе, ама с ТЕХНИ пари!!!! Така че не ми пиши rлупостти, още има хора които помним!!!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
До Анонимен 6 При твоя бай Тошо образовахме "безплатно" хиляди араПи, африканци и виетнамци, но ти няма как да знаеш това - първо, не си бил роден, и второ - Тошовизмът ти е промил мозъчето безвъзвратно.
10
4
 
5
 
! Отговори
Какви студенти преди 1 час
какви пет лева? Превърнаха ни в гето, напълниха ни с т. нар. бежанци, които до няколко години ще станат преобладаващата част от населението в по големите градове. В най- добрия вариант ни чака съдбата на РЮА.
9
3
 
4
 
! Отговори
75 преди 1 час
Усраинците на първо място ,сега всички ще казват че са "българи"в душата, хитри и подли.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нека познаем. 90% са дезертьори от Окрайна
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
че пратете всичките джихадисти в бг университети, бе..ашколсун
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не ни стига цигганизацията, укранизацията, сега за капак и ислямизация на България!!! Какви продажнни ypoди ни управляват само... Вече лошия бай Тошо започва да ми липсва:((((
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
бандера юнген
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Те ако са завършили средно в България, както пише в статията, защо ще преминават езикова подготовка тогава? Пак ни качвате на черешата явно.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От кого ше ги закриляте :)))
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Браво! Чудесно!Защо само 400? Ние сме мнооого богати! А и добре обмисляме всичко . Защо не 4000 или 40 000. И при Соца обучавахме хиляди, като международна помощ на разни и си създадохме хиляди врагове искрено презиращи Бг.
1
0
 
5
 
! Отговори
да учат , да работят преди 2 часа
каквито са такива . за сметка на бюджета . реклама за главче .