Ще работим повече за пенсия

Колко точно и откога – още се обсъжда
25 яну 2010 13:00,
359
Ще работим повече за пенсия
Снимка: БГНЕС

Социалното министерство има два варианта за промени на възрастта за пенсиониране. Преди да бъде направен окончателен избор, двете схеми ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Сигурно е обаче, че промените ще се въвеждат от началото на 2012 година.

Единият вариант е право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива след 40 години работа за мъжете и 37 години за жените, което е с три години повече, отколкото в момента. Минималната възраст за пенсиониране ще бъде 63 години, а за жените 60.

От 2015 г. пенсионната възраст за жените трябва да започне да се увеличава с шест месеца на всяка календарна година, докато през 2020 г. достигне пенсионната възраст за мъжете.

Според втория вариант от началото на 2012 г. ежегодно възрастта за пенсиониране на жените ще се увеличава с 4 месеца, така че до 2019 г. да се изравни с тази на мъжете – 63 години. След това от 2021 г. всяка година възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по четири месеца и за мъжете, и за жените, докато стане 65 години.

Изискваният осигурителен стаж при този вариант ще бъде 37 години и за мъжете, и за жените.

Вече има консенсус за това, че от 1 януари 2012 година отпада таванът на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
0
 
! Отговори
pankho преди 14 години
Анадолски *** да им работят на гъзовете на нашите депутати дано.
312
0
 
0
 
! Отговори
а-аайде наще! преди 14 години
До последно, цекато на бкп е било едно старопиталище, където никаква пенсионна възраст не е можела да помръдне никого от сладкото местенце, което се освобождавало все пак някой божи ден, но само поради смърт или пълна немощ малко преди умирачка. Днес потомството на ония хрантутници търка също такива синекурни местенца, които са по-добри и от местенцата в старото цк. За потомствените хрантутници, разбира се, една безсрочна пенсионна възраст е повече от добре дошла. За потомството е НАШАТА грижа!
311
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето една хубава новина от ГЕРБ.Браво но мисля че може да се прибавят още 2-3 годинки.Тъй ами...
310
0
 
0
 
! Отговори
Isperikh преди 14 години
"Da jivey jivey truda...."Peyte robi i robini,Taz vesela pesen.................
309
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Що не изкарат и мъртвите от гробовете да им робуват?
308
0
 
0
 
! Отговори
ned преди 14 години
ако и този пьт никои не излезе на жьлтите павета значи всички сме сагласни
307
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
298, какъв Шишман, бе човек? Хан КУБРАТ, К-У-Б-Р-А-Т. Като не си знаем царете, така ще ни чупят клечка по клечка:((. Иначе имаш право, ама и не съвсем. Трябва все пак да се вдигнем. Та ние сме мнозинство:))
306
0
 
0
 
! Отговори
// преди 14 години
Независимо колко минуса ще получа аз да кажа : Всички в БГ са луди... Първо тези извеяци където измислят шантави закони като например за пенсионирането са луди и второ: всички ние където трябва да ги изпълняваме също сме луди защото ги търпим.
305
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
AKO TRQBVA SHTE RABOTIME I DO 80 GODINI.INACHE KOI SHTE HRANI NASHITE IZBRANNITSI V PARLAMENTA I PRAVITELSTVO KOETO I DA E.TE SA NASHATA GORDOST.
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
:DDD :(((
303
0
 
0
 
! Отговори
Версия преди 14 години
Стажът може да се набере при положение,че като безработени на трудовата борса ни се счита за стаж(независимо колко време ни будалкат,че ще ни намерят работа).
302
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еее те ако искат пенсионирането да става на 80 години и да ти дават пенсия ако имаш 60 години трудов стаж, по този начин никой няма да взима пенсия и така правителството ще е доволно :D:D :P:P
301
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вкакво производство,на пасти и торти или на кламери и габърчета?
300
0
 
0
 
! Отговори
Работяга преди 14 години
Значи са сто пъти по-умни и кадърни от тебе!Инай-важното не са толкова мързеливи отново ,като тебе!
299
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лошото е това , че сме се родили на неподходящо място и внеподходящо време!Да се надяваме ,че поне за децата ни ще е добре!
298
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къдеще се вдигнем на небето ли !Не прочете ли колко е голям репресивния апарат.ние сме мишоци както те викат ще ни смелят като кайма леки видя как заплашиха стачкуващите в БДЖ ТУК не е Гърция всички за един ! тук сме всеки сам за себе си още от времето на Шишман които е счупил пръчките една по една така и нас ще ни глобяват един по един докато ни намалят до колкото им трябва !
297
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не мисли ,че сега няма работа за 50 годишните .Където отидеш да търсиш работа ти казват , не ставаш .А да не говорим за 65 години.Защо първо не се погрижат за създаване на работни места и програми за хората от тази възраст и тогава да вдигат възраста.Или по този начин искат да ни уморят без време.
296
0
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 14 години
На никого не пожелавам да ходи *** на работа и с памперс.С изключение на политиците.Omnis distaedere,pecunia nunguam-lat
295
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си БОЗА сега в новините казаха които се осигорява на минимума ще взима под минималната не както е сега ти си внесал осигоровки които след изчисления излиза ,че трябва да вземаш 80 обаче минималната е 130 и ти дават 130.Също сега 60 % се плащали от БЮДЖЕТА събраните от осигоровки не достигали след някоя друга година ще са още по малко работещите и повече търтейте искат да ни прекарат като ни дадът по малко а внасяме по дълго време това е даваш повече вземаш повече ама друг път .
294
0
 
0
 
! Отговори
meri преди 14 години
kakto nqkoi ve4e se izkaza tova si e jiv ginicid v sobstvenata ti darjava cql jivot plashtash danaci za vsi4ko i sega da ne do4akvame i pensiqta si tova kakvo e nai dobre da se vdigne ve4e tova obshtestvo nai nakraq za da ima nqkakav efekt tova e na4ina qsno e 4e nqma da se opravim po drug na4in