Ще работим повече за пенсия

Колко точно и откога – още се обсъжда
25 яну 2010 13:00,
359
Ще работим повече за пенсия
Снимка: БГНЕС

Социалното министерство има два варианта за промени на възрастта за пенсиониране. Преди да бъде направен окончателен избор, двете схеми ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Сигурно е обаче, че промените ще се въвеждат от началото на 2012 година.

Единият вариант е право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива след 40 години работа за мъжете и 37 години за жените, което е с три години повече, отколкото в момента. Минималната възраст за пенсиониране ще бъде 63 години, а за жените 60.

От 2015 г. пенсионната възраст за жените трябва да започне да се увеличава с шест месеца на всяка календарна година, докато през 2020 г. достигне пенсионната възраст за мъжете.

Според втория вариант от началото на 2012 г. ежегодно възрастта за пенсиониране на жените ще се увеличава с 4 месеца, така че до 2019 г. да се изравни с тази на мъжете – 63 години. След това от 2021 г. всяка година възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по четири месеца и за мъжете, и за жените, докато стане 65 години.

Изискваният осигурителен стаж при този вариант ще бъде 37 години и за мъжете, и за жените.

Вече има консенсус за това, че от 1 януари 2012 година отпада таванът на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
0
 
0
 
! Отговори
boza преди 14 години
Da be ,kato si rabotil 40 godini po 10-12 chasa na den kato vol,ama sa te osigurjavali na minimalen dohod--ste vzemesh pensia,kolkoto da si kupish vuzhe i da se obesish,za drugo njama da ti stigne---dostoyna pensia v Bulgaria(material po tozi vapros mozhe da namerite v saita " Bulgarski narodni prikazki".
292
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бегай вУкрайна майна,немаме нужда тук от такива мрънкалници и черногледци!Чувал ли си приказката ,че даром нищо не се дава?
291
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 14 години
Тамбев е бил *** ,колкото теб , това не план а точен анализ ,който се основава на това за какво ставаме и за какво не , за това ,че сме вечно мрънкащи Андрешковци ,искащи да наебат и комара във въздуха,вечно недоволстващи и завиждащи на по-успелите от нас , на нашия азиатски мързел и стремеж към всичко друго но не и да си признаем кусурите.
290
0
 
0
 
! Отговори
един на 47- преди 14 години
Не си ли правиш сметка ,че дори и да се увеличраждаемостта ,ще има много майки ,на които ще трябва също да се изплащат обезщетения,детски тн.Така че проблемите не са едностранни и не се решават само с промяна на един или друг фактор1А че трябва да се бачка две мнения няма,колкото повече,по-добре за всички нас и най-вече за вас бъдещите пенсионери!
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Погледнато реално работиш за да плащаш сметки данъци и да се храниш някакви развлечения така евентуално?Хората се броят на пръсти които могат да си позволят нещо такова да отидат в дуга страна да отиде на планина на море не че си нямам всичко си имаме но от работа и сметки не ни остава време да си опознаем родината и Богоизбраните места които съществуват в БГ! Какви развлечения! И сметките си не успяваме да платим!
288
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те точно това обещаваха, ама кои да чуе!!!
287
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На синдикатите не можем да се надяваме за каквато и да било подкрепа. Хайде да си саздадем гражданско сдружение за отпор. Бог високо - цар далеко. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!
286
0
 
0
 
! Отговори
Вася преди 14 години
Абе,хора,аз не мога да издържа до 63 години-работя в петролна рафинерия.И то здраво работя-директно в миризмите и токсините.Това е лудост-наистина ще ни уморят!!!
285
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Аз съм на 43 г.имам стаж само 15г.Не съм спирала да работя.На времето осигуровките не ни ги плащаха защото не ги притискаха.Сега ги плащат но работя по 8 часа а ме осигуряват на 4.Имам колеги които работят по 12ч и ги осигуряват също на 4часа.Къде сте вие праведните от горе,които определяте пенсиите?Такива като мен до колко години мислите че ще могат да работят?А и къде?Смешна държава и поредното смешно правителство.
284
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
DYANKOV E ZA VAJETO
283
0
 
0
 
! Отговори
НИЕ МОЖЕМ на 65 преди 14 години
Вие си ги избрахте!Сега им се радвайте!Не РИВЕТЕ! Га лапахте КИФТАЦИ!
282
0
 
0
 
! Отговори
atanasov преди 14 години
abe kakvo stava s tova pravitelstvo te ste ni umoryat po birzo da naistina zabraviha birzo za obestanite dumi
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За кой път казвам - у нас болен здрав носи. Как няма да искат да работят "до живот" тези, които не работят, а крадат. По всякакъв начин и отвсякъде. Те това го наричат "тежък и отговорен" труд, и ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН. Защо да излизат в пенсия? Така ще трябва сами да се грижат за себе си или да плащат някой да го прави. А така им плащат да лежат на нашите ръце и нашия гръб. Най-страшното е, че възпитаха младите в този дух. Наистина е страшно, но не се осъзнава. Скоро обаче ще стане скръбно...
280
0
 
0
 
! Отговори
Дянков преди 14 години
Защо си губят времето да правят постоянно поправки в законите?! Направо да пишат:"Всички българи да работят ,докато могат да дишат,а жените - 15 минути по-малко."
279
0
 
0
 
! Отговори
Наивният преди 14 години
Истината е че тези които сме ги пратили в НС,много бързо забравят,кой ги е пратил и защо са там.Като им трябва пари,веднага виждат парите на пенсионерите,напразно дадени пари.Много фирми за услуги ,директно прибират парите в джоба,нима плащат данъци за тези доходи.!?
278
0
 
0
 
! Отговори
Писна ми преди 14 години
Аз съм над 30 години..Кажи какво искаш?
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има ли тука хора над 30 години? Моля, обадете се. Или пак 30-годишните се правят на много знаещи и големи герои? Ама (както ББ каза) пукне ли пушка - не можеш ги види...
276
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 14 години
Ало профсъюзите къде сте??????Тренчев спиш ли ??? Другия дебеловрат профсъюзен лидер, спри да лапкаш и погледни какво става!!!!
275
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо ми пишете минуси, явно не сте и чували за филма Парите като дълг...
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 252"Ако се въведе строга дисциплина в данъчната политика и спрем да хрантутим *** и крадливите управници, може и да се стигне до 30-40 години до положението, което искате, но сега е немислимо." Какви *** бе хора. Де да ни бяха *** проблемът. Бели, бели *** храним. А те "ядат" много повече, отколкото нормалните ***. Те изяждат и това, което отвън "пращат" за ***.