Цените по морето – почти като миналогодишните

Очаква се ръст на чуждите туристи през годината от 5-6%
Обновена: 22 юни 2011 14:43 | 22 юни 2011 11:40,
45
Цените по морето – почти като миналогодишните
Снимка: Булфото

"Очертава се сравнително добър летен туристически сезон по Черноморието, като основание за това ни дават вече направените заявки от чуждестранни туристи", обясни пред Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев.

По време на туристическите борси в Москва, Берлин и Лондон, които се проведоха в началото на годината, очакванията на туроператорите бяха за по-голям интерес към българските курорти, но записванията на чуждестранни туристи до момента не го потвърждават, допълни още Тончев.

Статистиката от началото на сезона досега сочи по-малък брой туристи от първоначалните предвиждания. Отчетеното понижение спрямо същия период на миналата година, според Тончев, е временно и ще бъде преодоляно през следващите два месеца.

Годишните прогнози на бранша сочат, че за 2011 г. ще бъде отбелязан ръст от 5-6% на чуждите летувания.

По-голямо увеличение се очаква при другия показател - за ръста на приходите от чуждестранни туристи (над 70% от които се осъществяват през лятото). При тях се планира 8-10% нарастване спрямо миналата година, т.е. очакваните приходи ще достигнат 3 млрд. евро.

Най-голям ръст вероятно ще се достигне при туристите от Русия, намален е интересът от страна на англичаните. Броят на българите, почиващи на родното Черноморие по всяка вероятност също ще нарасне, предвиждат от камарата.

Цените на нощувките и на "пакетните" почивки през сезона ще са почти същите като миналогодишните, сочат данните на Туристическата камара. В същото време, много от луксозните хотели са увеличили разнообразието на СПА услугите и туристическите атракции, които се осигуряват от аниматори към хотелите и се заплащат допълнително, но са по избор.  

За това лято хит сред курортните комплекси на Черноморието се очертава да бъде "Албена", не само като подобрена инфраструктура, но и като заявен интерес, смятат от бранша.

На висока посещаемост както обикновено се радват "Златни пясъци" и "Слънчев бряг". Сред най-предпочитаните курортни селища са Созопол и Поморие, където има избор както от луксозни хотели, така и на по-нискокатегорийни бази като "къщи за гости".

За периода от юни до септември заетостта на големите морски хотели и тези в близост до бреговата линия е средно 75-80%, сочат неофициалните данни на хотелиерите. В същото време заетостта в малките морски хотели и тези, които са далече от плажната ивица, остава ниска - около 30%.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: морски курортилято 2011
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Венеция преди 12 години
Не ми е ясна идеята за патриотизма и национализма в туризма, при условие, че почивайки в Бг ще финансирам мутри, мошеници, крадци, селски тарикати и все от сорта субекти.Що се отнася до тези, на които им харесва тук - моля, почивайте само и единствено в Бг! Не идвайте там, където няма добро обслужване ( според вас ), няма лъскави хотели, няма полуголи чалгаджийки, няма шум и простотия. Не разваляйте почивката на тези, които харесват природата, спокойствието и атмосферата на Гърция. Благодар
44
1
 
2
 
! Отговори
още един летуващ преди 12 години
От 2007г. не сме ходили на море в България. Ще се постарая да не ходя повече. А на 22 ще кажа- погледни в гугъл ърт, да видиш плажове в Гърция дълги няколко километра чист пясък, зад тях зеленина и никакви бетонни джунгли, без продавачи-досаждащи простаци на плажа, без чалга, без такси за чадъри и шезлонги. Как можеш да си сложиш собствена тента на първа линия без накой да ти каже нещо, как вечеря за четирима в таверна е по-евтина от вечеря за двама в "елитните ни курорти" и т.н. и т.н. И така.
43
1
 
4
 
! Отговори
оле преди 12 години
Като чета коментарите ви, разбирам, че повечето от вас никога не са били на море - нито в БГ, нито в чужбина, а си съчиняват фантазии. Първо - посъберете пари, Второ - идете на море а/ в Созопол б/ в Ница - и след това коментирайте, след като имате поне минималния опит.
42
0
 
4
 
! Отговори
турист преди 12 години
в България елитни курорти няма :) курортите у нас са предназначени за масов туризъм, елитния туризъм е в Монако, Дубай, Бермудите и т.н.--------Точно Монако, Дубай и Бермудите не е елитния туризъм. Монако като изключим казината е една плюнка - дори плажове няма.
41
2
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
"За съжаление Турците от пустиня са направили курорти" Ако беше в играта, щеше да знаеш, че това не са турски курорти, а руски, френски, английски и т.н. Турците са само обслужващ персонал - дори и затова не ги бива, туроператорите търсят персонал от други страни.
40
2
 
6
 
! Отговори
до БГ Море преди 12 години
На БГ Море има следните правила:1. Персонала е неграмотен-----------Ти как разбра, че персоналът е неграмотен след като ти самият си неграмотен?Пише се: 1. ПерсоналЪТ е неграмотен;Две грешки на един ред, на който има само три думи!
39
3
 
6
 
! Отговори
БГ Море преди 12 години
На БГ Море има следните правила:1.Персонала е неграмотен2.Персонала е от село3.Персонала е от хора с присъди4.Персонала се осигурява на минимална заплата5.Персонала работи със скрити трудови договори или без никакви6.Не се издават касови бележки7.Оборота се крие от държавата8.Не се внасят данъци и осигуровки9.Не се спазва хигиена в заведенията за хранене10.Използват се продукти с изтекъл срок на годност11.Лъже се в грамажа на порцията12.Алкохола е в пластмасови туби от
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Варна, морето, сините вълни....
37
2
 
4
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
Priatel , ti moje bi si bil v tsentara na grada. Okolnostite na grada sa mnogo krasivi , moreto i plajovere sa super.naprimer Kemer ( na 30 km zapadno ot Antalia )Alania ( na 95 km isto4no )belek ( na 30 km isto4no )pose6tavai tezi kurorti i 6te razbere6 kakvo iskam da ti kaja :) a v samiat grad te predpo4itam plaja '' LARA ''
36
4
 
6
 
! Отговори
iwan преди 12 години
do 33 е чак пък райско чудо :))) самият ти с твоите статистически данни потвърждаваш написаното от мен, нали се сещаш, че тия 9-10 млн. туристи и оше 1,1 млн град не живеят и не почиват в еднофамилни вили с английски двор :)))Презастрояването в Анталия, наистина е доста по-критично от това в Сл.Бряг и само незапознат със реалната ситуация може да предпочете Анталия, в желанието си да избяга от бетонната джунгла.
35
6
 
5
 
! Отговори
burgazliikata преди 12 години
do nomer 32 LAJE6. TURTSIA NE E DIVA6KA. TURTSITE SA NAI MALKO 20 - 30 GODINI PO NAPRED OT NAS bULGARITE. 12 PATI SUM bILA V TURTSIA. SUPER DARJAVA E. IMAT SI OTLI4NI KURORTI , hOTELI I PATI6TA.
34
0
 
3
 
! Отговори
до26 преди 12 години
е нали трябва да скрият даньци,как сте изкарат печеливш сезона
33
3
 
6
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
.... do Ivan .... Moi 4ovek , ima6 goliama gre6ka. Li4no az jiveia v grad ANTALIA. Ti moje bi govori6 za samiat grad. Ami to vsi4ki gradove v sveta sa betonni djungli.ANTALIA e na 4etvarto miasto v tseliat sviat. Za milioni hora ot tseliat sviat , ANTALIA e predpo4itana morska destinatsia.Prez 2010 godina , 9 700 000 turisti izbraha ANTALIA , za po4ivka. A prez tazi godina , se o4akva nai malko 11 000 000 turisti. ANTALIA E RAISKO 4UDO !TOVA E SAMATA ISTINA !
32
9
 
6
 
! Отговори
......! преди 12 години
Човек трябва да е много *** за да отиде на море в дивашката турция......!
31
1
 
4
 
! Отговори
Кор преди 12 години
Шъ ги видим колко ще са "почти"
30
0
 
12
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
до 29Турските курорти също страдат от презастрояване в не по-малка степен от Българските, дори мога да кажа че Анталия е доста по-голяма бетонна джунгла от Слънчев бряг, но като цяло това е проблем на всички дестинации предназначени за масов летен туризъм, иначе няма как да се получи ниска себестойност
29
8
 
11
 
! Отговори
cavdo преди 12 години
До 22. Сигурно си виждала курортите в Турция само на снимки. Сега малко статистика. В Турция на 1000 кв.м. - 100 почиващи, в HV-1 - 9 - 10 почиващи на 1000 кв.м. В България на 1000 кв.м. - 1000 почиващи. Цените в Турция са между 20 и 50 % по-ниски от българските /напр. началото на юни 5 * HV-1 - 2 възрастни + 1 дете на 7 години, ALL инклузив, 10 нощувки - цена 740 лв./ За съжаление Турците от пустиня са направили курорти - рай а ние от рая - бетонна пустиня.
28
5
 
16
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
до 20Венко в България елитни курорти няма :) курортите у нас са предназначени за масов туризъм, елитния туризъм е в Монако, Дубай, Бермудите и т.н.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубавото е като отидеш май месец и водата още е хладка, та като напълня шамандурите до средата с таратор и студен да се пие. Кеф ти до едната шамундура, кеф до другата. Плувай, пий, пак плувай, пак пий! Ох, лелеее, пък като заплувам и с левия крак!
26
0
 
14
 
! Отговори
муню преди 12 години
тия пък съвсем за балъци ни взеха вече,всяка год.растеж на туристите,рекорди чупим,и накрая на год.все нещо става и недоволни ,че слаб бил сезона и незнам какво си.айде перете си останалите пари и не ни занимавайте с простотийте си