ВСС не избра апелативен прокурор на София

Нито един от двамата кандидати не събра нужните гласове
1 дек 2011 12:00,
12
ВСС не избра апелативен прокурор на София
Снимка: архив, Булфото

Висшият съдебен съвет не избра апелативен прокурор на София. Нито един от двамата останали кандидати за поста – Венцислав Андреев от СГП и Стойчо Ненков от апелативната прокуратура в София, не събра необходимите гласове. 

Третият кандидат беше настоящият апелативен прокурор на София Вичо Вичев, който щеше да се бори за втори мандат. Той обаче се оттегли от надпреварата, след като стана ясно, че е разследван за използване на документ с невярно съдържание пред съда.

Без дискусия между двете кандидатури членовете на ВСС пуснаха 14 празни бюлетини. Четирима гласуваха за Андреев, а шестима за Ненков.

Името на Венцислав Андреев нашумя наскоро, след като синът му Бисер беше привлечен като обвиняем за тежката катастрофа на бул. "България" в София, при която бяха пометени двама пешеходци.

От показанията по делото срещу бившия прокурор от Върховна касационна прокуратура Ангел Дончев пък стана ясно, че Венцислав Андреев на два пъти е предупредил колегата си Емил Милев, че срещу него започват проверки за корупция.

Още по темата

След изслушването на Андреев членът на ВСС Цони Цонев го попита къде вижда морала в постъпката му, когато е предупредил прокурора Милев, че се подслушват телефоните му и че проверяват имотното му състояние.

Андреев заяви, че е бил помолен от служители на МВР да предупреди Милев. Главният прокурор Борис Велчев обаче определи отговора му като доста неубедителен. Неубедителна според обвинител номер 1 била и концепцията на опонента му Стойчо Ненков.

"Вичо Вичев имаше успешен мандат, не крия, че щях да подкрепя него", каза главният прокурор Борис Велчев, който оцени досегашната му работа като апелативен прокурор на София като успешна.

Вичев обаче оттегли кандидатурата си за нов мандат, тъй като стана ясно, че срещу него има преписка за документно престъпление. Преди няколко години, докато е бил районен прокурор на столицата, той е имал връзка с прокурорка от СРП. Жената забременяла и родила момче. Вичев обаче отказал да признае бащинство на детето и прокурорката завела дело срещу него в съда.

Направен бил ДНК-тест, който показал, че Вичев е баща на детето. Той обаче представил документ, че му е правена вазектомия и поради това няма как да бъде баща на детето.

Принуден да избира между двата документа, съдебният състав решил, че няма да даде вяра на ДНК-теста. Съдът се позовал на документа за операцията и постановил, че Вичев не е баща на детето.

Прокурорката оспорила документа за вазектомията пред въззивната инстанция. Същевременно бил подаден и сигнал до Инспектората на ВКП, който образувал преписка срещу Вичев за използване на документ с невярно съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: апелативен прокурор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Юриста преди 12 години
Кой ли ще е следващия кандидат на ГЕРБ?Как ще му прикрият кирливите ризи,защото повечето от гербаджиите имат съмнително минало?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве днес.бг, защо когато сина на Венцислав Андреев сгази пешеходците, медиите писахте, че бащата бил работещ в "охрана на съдебната влас" и никой не спомена, че е действащ ТОП прокурор? Имахте инструкция да потулите случая ли?
9
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
ФЪФ ...Бг...................... ,какво ли не може ?
8
0
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 12 години
Може ли там където трябва да пазят личността от посегателства, да са толкова забъркани във всевъзможни гадни афери...че даже да не могат да изберат никого, даже по техните стандарти....
7
0
 
8
 
! Отговори
ФЪФ--Бг преди 12 години
Такъв ни е ---МАТРИАЛА,няма друг !Другият се изнесе от Бг !"Бг ,най-корумпирана в Европа",....НО КОМЕНТ!Отново се доказва !
6
0
 
4
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Чичо Митко и аз се уплаших.....*** кат гледам,тях даже им е кеф да си показват жълтото отпред и кафявото отзад по долните ***.....Което явно се цени в тази Система
5
0
 
3
 
! Отговори
gft преди 12 години
@2a какво да продуцират, ние си го гледаме всеки ден ...
4
1
 
8
 
! Отговори
МУСТАФАР преди 12 години
Най-голямата организирана престъпна група в страната, след МВР е нейната правосъдна система.
3
0
 
3
 
! Отговори
Tse преди 12 години
Щом в цяла България няма нито 1 достоен човек, който да бъде издигнат като кандидат за тази длъжност, очевидно в кадрово отношение съдебната система е ударила дъното или просто вече не е съдебна система, а политическо-просташка-циркаджийска организация.... Срам за нас като нация, каквато явно вече не сме и жалко за кадърните и грамотни юристи, които биват унифицирани с подобни на гореописаните палячовци!
2
0
 
2
 
! Отговори
нали! преди 12 години
Да ви имам ---ПРОБЛЕМА !
1
0
 
10
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Егати и Съдебната система,кой ***,кой родил,кой му отрязали кайсиите......Мисля,че Рон Джеръми и Джена Джеймисън немедленно требе да намерят начин да продуцират нек'во порно от типа "Кой повдигна тогата на прокурорката" или "Задния двор на Темида" /работни заглавия/....Мисля,че ще се получи страхотно хард порно

Спонсорирани публикации