Върви, народе възродени

Днес почитаме светите братя Кирил и Методий
Обновена: 24 май 2012 09:35 | 24 май 2012 09:32, Бойчо Попов
102
Върви, народе възродени
Снимка: архив, Импакт прес груп

Днес отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий и на създадената от тях първа славянска азбука, наречена глаголица.

Празникът се чества за първи път у нас през май 1851 година в Пловдив по идея на Найден Геров. Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година.

Химн на 24 май е песента „Върви, народе възродени” с текст на Стоян Михайловски и музиката на композитора Панайот Пипков.

Празникът ще бъде отбелязан с молебени във всички епархии на Българската православна църква.

Тържествено общоградско шествие ще тръгне от в 10.00 часа от Археологическия музей в София към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Там в 11 часа е началото на официалната церемония. Шествието ще поведат столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Сергей Игнатов. По маршрута към тях ще се присъединят и ръководството на БАН, както и председателят на парламента Цецка Цачева, заедно с делегация.

В шествието ще се включи и академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов пък ще открие паметник на писателя Радой Ралин в ж.к.”Изток”.

Президентът Росен Плевнелиев пък ще оглави традиционната българска делегация, която ще посети Ватикана и ще се срещне с папата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Кирил и Методий24 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на всички българи ! За мен, това е най-българския празник и ми е любимия от всички !
39
0
 
6
 
! Отговори
до 38 тъп и прост преди 12 години
Туй че си се родил в България не те прави българин, може и в Бангладеш да се родиш и да си по-българин от родения на пъпа на България ! Хайде, на тези, които не се срамуват че са българи - честит най-български празник, а да се срамувам - има от какво - от тези, които се родеят с други нации и тези, които ни предават и продават !Честито , българи, и дано се оправим !
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Какво му е празник на 24 май? Кирилицата ни е разделила от запада и най-напредналата цивилизация и ни е върнала цял век назад. Някой има ли да ми даде смислен контрааргумент на това?"Докато ползваш чужда писменост и се подчиняваш на чужд закон, бил той религиозен или светски, равен никога няма да бъдеш! Защо си мислиш, че запада ни е мислил и ни мисли доброто? Човек за човека е вълк и винаги ще е така. А и е въпрос на ценности - аз предпочитам руска душа, пред западноевропейски джоб....
37
1
 
10
 
! Отговори
ботьйов преди 12 години
Ей, ама и снимката кърти ! Праснали отпред знамето на европейския съюз ! "Я надуй, дядо, кавала..."Засрамете се бе !
36
0
 
8
 
! Отговори
феникс преди 12 години
Честит празник, българи!Не се предавайте на пошлостта , чалганизацията, меркантилността и простодушието! Отворете си очите и сърцата за знание и за култура. Помогнете и на децата български да се стремят към знание. Нека не ставаме нация с празни погледи, в каквато неистово се стремят да ни превърнат.Нека не стъпваме назад, нека вървим напред.
35
10
 
5
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
ХОРА , МИ МЕН МЕ Е СРАМ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН !!!!!КАКВО ДА ПРАЗНУВАМ,КАК И ЗАЩО !!!В песента се пее "Върви народе възродени" - накъде да вървим,ние сме вече на дъното,пък за възродени - това вече е върхът ... С ЕДНА ДУМА СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ СЕ РОДИЛ В ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!
34
0
 
3
 
! Отговори
24 преди 12 години
"Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година." Hеобразовани журналисти
33
0
 
5
 
! Отговори
@ Atila преди 12 години
Според мен се има предвид , че сме дали писмеността на славяните и затова се нарича славянска , а че си е българска всеки знае.
32
1
 
9
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
Ха, ха, хааа славянска писменостСлавянин да създаде писменост, това е все едно *** да създаде държава..............За пръв път думата славяни в смисъла на етнос, влиза в политическа употреба през 1593 г. - дотогава slavi е всъщност sclavi" - във византийските извори.Прозвището СКЛАВИ се е използвало от византийските църковници-хронисти в смисъл на роби или нечестивци ..............24 МАЙ Е ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА !!!КАЗАХ !!!bulgarya.co.cc
31
1
 
5
 
! Отговори
Tракийски преди 12 години
Честит празник , Българи .
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
taka e .4estit praznik zna bg.i po toz povod vun vsi4ki pomaci i *** ot foruma.
29
2
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
Много умно бе Ххххасене , вие там в страна на Марлборо дискотеки имате ли изобщо или най-забавното ви занимание е да се целите със сополи след като нанижете тютюна кажи бе *** с "очала" ?
28
2
 
9
 
! Отговори
Жо до № 21 преди 12 години
ХРИСТИЯНИТЕ не празнуват разпъването на Христос, както ти казваш, а Неговото Възкресение. Явно, комунизмът е промил трайно мозъчните ти клетки.
27
3
 
3
 
! Отговори
assen.alekov преди 12 години
"ЕДИН НЕРАЗДЕЛЕН КЛАС" Винаги са неразделни. И във празник, и във делник имат обща те пътека, водеща към дискотека, та им времето не стига да отгърнат книга. Тодор МУХТАРОВ, Кърджали
26
1
 
8
 
! Отговори
още един българин преди 12 години
Честит празник на всички българи !Че е мижаво и закъсняло материалчето - вярно ! Сякаш за първи път ни обяснява някой какъв ден е 24 май - е, за някои може и да е за първи път !Поне днес пишете на кирилица - това е нашата азбука !Празника щял да бъде отбелязан с молебени, добре, но нищо по-хубаво от празничните манифестации на учениците ! С много цветя и весели детски гласове !"Върви народе възродени..."Ама накъде да вървим - ето това не е ясно !!!
25
4
 
4
 
! Отговори
@ 24 преди 12 години
Жалко , че родителите ти са си оставили *** да смърди по български форуми , неграмотните потурчени маймуни ги е яд , че единствената култура турска , която не е донесена от Персия или арабите е да подмиват *** на султана :)
24
2
 
9
 
! Отговори
Койот преди 12 години
Целта е да се създаде едно нихилистично общество. Стадо от меркантилни типове, напълно незапознато с величието на своята история и храбростта на своите деди. Аполитична маса, която да се прекланя единствено и само пред култа на парите. Изкоренявайки всичко патриотично и гордо в народа ни, целта е да се улесни процеса на разпада на националните държави.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 21-ви, еми явно това е твой проблем, че историята на България е само 500 години. Много си ограничен...
22
2
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
И сигурно си мислиш, че "развитите" държави са цъфнали и вързали? Нали се сещаш, че:1. това "развитие" се дължи на огромни дългове и рано или късно ще стигнат до просешка тояга.2. Живеят във все по-голямо робство, и животът им става все по-контролиран и изпълнен с рестрикции?
21
1
 
7
 
! Отговори
генерал Жуков преди 12 години
*** комплексираните хора дето сте, въртите сучите все турците са ви виновни, ако не.. *** но никога за нищо вие....ето защо родителите ми навремето са избягали от там