Българите сме били нещастни! По-скоро послъгваме

Радват ни децата и здравето, а не парите, твърди изследване
23 юни 2012 12:12,
206
Българите сме били нещастни! По-скоро послъгваме
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българите никак не са нещастни, а обичат да се представят като такива.

Около 70% от хората у нас предпочитат да крият щастието си от околните, сочат данните от национално представително социологическо проучване на индивидуалното и колективното щастие на българите, проведено от Института за социални изследвания и маркетинг.

Според социолога Мирослава Радева ние по-скоро обичаме да се представяме като нещастни, тъй като в България изглежда публично оправдано, когато човек се оплаква, а показването на щастие се счита за не толкова социално приемливо.

Според данните 55% не демонстрират щастието си по различни причини, като например защото хората не обичат да слушат за успехите на другите.

В основата на щастието за нас са здравето, децата, високото самочувствие и добрите семейни отношения, твърди Радева.

"Данните опровергават мита, че има силна връзка между щастието и парите", коментира още социологът.

Като най-щастливи се определят младите хора на възраст между 18 и 35 години с високо образование, живеещи в големите градове.

Респективно най-нещастни са възрастните над 55 години, ниско образовани хора от малките градове и селата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
"баба нямала стотинки за кисело мляко, но 10 хиляди за телефонен измамник има"Ама не се замисляте изобщо. Това са различни баби. И дали са щастливи или не няма значение от имането и нямането.Има значение само как възприемат нещата около себе си ... а и себе си.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управниците да не се заиграват много с тези стъкмистики,че на изборите ще видят кон боб яде ли!
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все пак става въъпрос за най бедната страна в ЕС.По много други показатели също сме на последно място.Така,че народът ни е прав.Колкото до хората написали горната статия-ами те са на заплата.Каквото им поръчат това пишат.Такава е била волята на поръчителя.
145
1
 
2
 
! Отговори
Rezonski преди 11 години
i kakvo, ako si stastliv v sobstvenata si spalnya, kuhnya, gradina,banya, klozet, trapezaria,garaj, balkon?!kato izleznesh na ulitzata, te blaskat v litzeto ubiistvenite opustoshenia i razrushenia na ulitzite, trotoarite, publichnite sgradi, sportnite tereni, proizvodstvenata baza, bednostta na horata, lipsata na polojitelni promeni v jivota na bg narod , lipsata na uspehi na trudolubivia bg narod, niskia rast na bg proizvodstvo, loshoto renome na bg v sveta ot nenakazanite prestapnitzi v bg!
144
0
 
2
 
! Отговори
Lirov преди 11 години
bg levove sa udaveni v evro i dolari - kato gledam spestenite pari na bg polititzi i bg narod ot iznesenoto v bg medii... bg stastlivo semeistvo s stastlivi mnogo detza i stari roditeli e udaveno kato gledam iznesenoto v bg medii za jivota na bg polititzi i bg narod...bg profesii, bg proizvoditeli, bg proizvodstvo na nationalen produkt sa udaveni kato gledam iznesenoto v bg medii....bg referendumi po vajni za bg narod dela dnes i utre nema...za kakvo stastie v bg obstestvoto da dumame?!
143
0
 
3
 
! Отговори
ZLA преди 11 години
Хахахахах-"Данните опровергават мита, че има силна връзка между щастието и парите", коментира още социологът.Дааааа-щастието не е в парите,а в тяхното количество!!!!!!!
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nie sme malak no izklyuchitelno prost narod...
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
споко ще ни направят щастливи силно ухилени ,леко озъбени
140
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само гледайки мизерията в страната е достатъчно за да не са щастливи хората. Просяците с скъсаните дрехи и различни обувки, дядовците държащите в треперещите си ръце два лева в магазина и не можещи нищо да си купят, децата които няма къде да играят в големите градове, болниците с инвентар от преди 23 г. и пълната разруха на всичко не води към щастие, а напротив. Щастливи са само крадците, тъй наречените бизнесмени и онези ограбили Бг и оневинени в съда. Харчат на чужд гръб.
139
1
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Щастието е умение:да се радваш на стойностните хора край теб;да се радваш на това което имаш;от неуспеха да си вземеш поука;да не се стремиш да постигаш всичко на всяка цена, защото живота и здравето са включени в цената;Щастие е да си морален. Толкова е простичко. Морал е да не вредиш на хора и природа. Щастие е да се издигнеш за да видиш а не за да те видят...Има ли нужда да изреждам?Пълно е с егоистични индивиди,за които изреденото от мен са просто надраскани думи.Не познават същноста им
138
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Тая *** защо не се скрие,тя освем на лиже и лъже друго незнае,тя ли ще ми каже дали съм щаслив или не.може би сме щасливи че имаме велик вожд брата на Винету.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се,че младостта е щастие!!Оф,какво да обяснявам на тъпият сайт!
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Муспи,кафа сикме,пише се ПОДДЪРЖА бе неграмотнико!
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите може и да сме нещастни,но.....кокошките ни поне са ЩАСТЛИВИ!
134
1
 
2
 
! Отговори
F1 преди 11 години
S tiq tapaci,prostaci v parlamenta kvo 6tastie vi goni be?Sori za latinicata
133
3
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Гърция реши да не подържа футбол на световно ниво в Новия световен ред и си разпродава играчите. България се чувства заинтересована, защото в сравнение с Гърция не е толкоз дълбоко навлязла в Новия ред, но ЦСКА се назландисва. Предлагат им цялия Олимпиакос, но те искат някаква печалба, своеобразен рушвет за да го вземат. Гърците правят сондажи и в турция. Оттам им казали - задръжте така още малко, и ние като дойдем и Олимпиакос и Панатинайкос ще играят при вас, а ние ще ги издържаме.
132
8
 
10
 
! Отговори
дуня преди 11 години
Щастлив е онзи, който се радва на това, което има. По тази логика, българите не може да са щастливи, шот на тех всичко и всички им пречат, вечно искат нещо от държавата, вечно мрънкат , говорят глупости, не уважават семействата си, не обръщат внимание на децата си. Пискат по форумите, вместо да работят или да се радват на свободата на безработния
131
1
 
9
 
! Отговори
Цуре преди 11 години
Аз пък съм щастливщото съм от село и си бачкам в Софияама като си ходя на село съм цар на хорото :)
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навсякъде има нещастни, НО НЕ СИ ПРИЗНАВАТ.
129
3
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 11 години
Ангел :" Аз пък съм щастлив!!!!! "Ще ти мине . Млад си още , за това ти е така .

Спонсорирани публикации