Как въображаемият "Алкатраз" в Бобов дол се оказа странно село

Един ден на гости в "дома" на затворниците
Обновена: 14 ное 2012 14:35 | 14 ное 2012 09:52,
27
Как въображаемият "Алкатраз" в Бобов дол се оказа странно село
Тиквите от Бобов дол. Снимка: Dnes.bg

Голяма част от хората никога в живота си не са стъпвали в места за лишаване от свобода и нямат ясна представа що за институция е това. Въображението ми рисуваше мрачни краски, тъмни коридори, високи кули, звънене на вериги и хора с вид на зомбита.

Реалността обаче е различна. Първото нещо, което прави впечатление още на входа, е, че очевидно не става дума за ”Алкатраз”.

Посещението ни в затвора в Бобов дол започва със среща с директора. Той ни обяснява, че в момента там има малко над 580 души – част от тях с влезли в сила присъди, част с мярка за неотклонение ”задържане под стража”. При нас няма ВИП затворници, уточнява директорът на затвора Александър Апостолов. Той обаче веднага се спира на един конкретен затворник – Бисер Манолов.

Името не ми говори нищо. Той не е много познат днес, но през 90-те години Манолов и хората му правят няколко големи обира, един от който за над 2 млн. лева. При един от грабежите си те убиват собственичка на обменно бюро от Кюстендил. Жената е простреляна с десетина куршума, а при стрелбата е ранен и мъжът й.

Бисер Манолов е обявен за тартор на т.нар. ”полицейска банда”. Наречена е така, защото в нея участват бивши и настоящи полицаи. За обирите си те задигали оръжие от полицията в Кюстендил, а действащите полицаи дори заменяли съдържанието на бронежилетките на колегите си с балатум.

Ексченгето Бисер Манолов първо е осъдено на смърт, а след отмяната на смъртното наказание получава доживотен затвор без право на замяна.

Веднага след разговора ни с директора, влизаме именно в килията на Манолов. Той е в отделението на затворниците, осъдени на доживотен затвор със или без замяна. Във всички места за лишаване от свобода тези престъпници са изолирани от останалите затворници, защото те са под по-строга охрана и изтърпяват наказанието си при строг режим.

Надзирателите слагат белезници на Манолов и ние влизаме в ”дома му”. Дори с вързани ръце той се опитва да подреди тясната, доста спарена стая. Бисер Манолов, както и останалите осъдени доживот, обитава самостоятелна килия.

Заварваме го точно докато се бръсне. Мъжът говори учтиво, възпитано и спокойно. Казва "Добър ден", извинява се за вида си и за разхвърляната стая. Използва изречение като ”изключително се радвам да ви видя”, ”много ми е приятно”, ”ако е удобно”.

При влизането си в килията аз все още не знам историята на Манолов. От първата ми секунда с него обаче шестото ми чувство упорито крещи да се махна оттам. Всяка част от мен сякаш казва: ”Изчезвай!”. Присъствието на трима надзиратели и още трима колеги не успокоява това усещане.

Веднага след като излязох от килията разбрах историята му. Разбрах още, че той е завеждал десетки дела за лошите условия в затвора, жалби срещу администрацията и хиляди други оплаквания.

След крилото на осъдените на доживотен затвор се насочваме към редовите килии. Затворът в Бобов дол е разделен по-скоро на принципа на общежитие. В централната постройка затворниците живеят в големи стаи, а през деня имат право да се движат в коридора. Разполагат и с 2 часа за разходка на двора.

Килиите са претъпкани, мебелите – овехтели, но самият затвор е доста чист. Лишените от свобода сами поддържат хигиената.

В килията, където влизаме, живеят девет души. Сред тях обаче не усещам дори следа от старото си притеснение от посещението при Бисер Манолов. В голямата си част те са зад решетките за дребни кражби.

Показват ни как живеят, отговарят на въпросите ни. Погледът ми пада върху прекрасни тикви – кратунки, наредени в стаята. Оказва се, че затворниците ги отглеждат сами в градината. Там се грижат още за домати, краставици и други зеленчуци.

Градинарите доброволци обаче даряват цялата си продукция на ”доживотните”, които няма как да разчитат на колети от дома, защото там отдавна са ги забравили. Възхищението ми от кратунките обаче явно се забелязва и веднага се сдобивам с три броя – две жълти и една зелена.

От килията се насочваме към учебната стая. Там тече курс по английски, воден от един от затворниците. ”Учениците” разполагат със своеобразни учебници, черна дъска и тебешири. Курсът им е започнал преди около месец. Посещават го около 20 души. Затворът в Бобов дол има изградено училище, но поради липса на средства то не може да започне работа.

Разходката ми минава още през футболното игрище, столовата и лекарския кабинет.

Стигаме и до едно отделно крило – това е отделението за подготовка за живот на свобода. Затворниците, на които им предстои скоро да излязат на свобода, се преместват там, за да им се водят специални курсове от социален работник, да се научат отново да готвят, да перат и да чистят сами.

Затворът в Бобов дол е едно своеобразно село. Там можеш да срещнеш всякакви типажи – учтивия, добре възпитан господин, от когото те побиват тръпки, обърканите момчета, които не знаят как точно са стигнали дотук, мъжете, за които престъпленията са се превърнали в професия, и възрастни хора, за които дори не можете да си представите как са попаднали там.

Въображаемият ми ”Алкатраз” се оказа странно село, отглеждащо тикви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
тина преди 11 години
В Русия някои общественици искат да се вьрне смьртното наказание.Други са на мнение че до живот е по добре за тежки престьпления. Но руснаците имат безкрайна тайга да си заточват осьдените,а при нас...И се оказва в крайна сметка ,че умрелия си е умрял, а затворника убиец...си тьрси удобствата.
19
2
 
13
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
тръпки ме побиват като чета за този осъдения на смърт, защо трябва да се споменава името му и това, че все още е жив. Просто никога не пишете за него. Това му е целта той да е в публичното пространство. Това не е човешко същество, никога не пишете за него като за човек.
18
12
 
8
 
! Отговори
Л. преди 11 години
Червените крадливи *** да се омитат от тук и да заминават в Сибир.
17
0
 
29
 
! Отговори
азтам преди 11 години
Познавах жената дето я уби въпросния Бисер Манолов. С автомат. На улицата. За 30000 лева.И тя е в самостоятелно място. Подредено като неговото. В гроб.
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От лято и от дясно - двама боковци.
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надушва си акитата той. *** надушвал... ***.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе напоследък какво само за затворници и затвори ни пишете, като да ги съжаляваме ли и тях да вземем да интегрираме по програми ли, абееее.... иначе снимчицата с тиквите е култова, поздрав на редактора за нея ;)
13
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, на където погледне човек, все снимки на Бойко, Дянков и Цветанов...
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Надзирателите слагат белезници на Манолов и ние влизаме в дома му."и"Заварваме го точно докато се бръсне."Е, тоя трябва да е бил илюзионист, не само полицай. Много ми е интересно как се бръсне човек с белезници? Хайде, да оправя стаята, да подрежда, да речем може. Ама да се бръсне чак ...
11
10
 
9
 
! Отговори
умен гущер преди 11 години
Верно бе,коментар 2 се проверява от загорял и луд гербер *** сигнализирн от луд гербер :)Репресиите започват...В средата е Боко отляво е Цвинокио а отдясно е Дянкоff
10
4
 
11
 
! Отговори
OZ преди 11 години
Брей, колко романтично, чак да ти се прииска да влезеш в затвора!
9
4
 
24
 
! Отговори
ФАС преди 11 години
АХ КОЛКО Е ХУБАВО,КАТО В ПРИКАЗКИТЕ...
8
0
 
45
 
! Отговори
Nox преди 11 години
"За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" Затова е пълно с 'обърканите момчета, които не знаят как точно са стигнали дотук, ... и възрастни хора, за които дори не можете да си представите как са попаднали там.' Тия, които трябва да са там, са на Бахамите или в Парламента!
7
9
 
35
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Стига сте слагали снимки на Борисов по цял ден! Айде тоя в средата е той, в дясно от него е Цецо, ама тоя в ляво не го разпознавам, Миро ли е, Дянков ли е?
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, някой див гербер е докладвал коментар номер 2:)
5
6
 
37
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Снимката е шедьовър. Умните ще се сетят. Тиквата и вицетиквите. Но няма да е само една в затвора. Много ще са, ако искаме най-сетне да се оправим. И присъдата ще бъде заради "умишлен геноцид на българите".
4
2
 
20
 
! Отговори
... преди 11 години
Знам че е техническа грешка обаче ми стана много смешно :)"Лишените от чистота сами подържат хигиената.".
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
shto za glupost chetoh do sega?Zashto zanimavate s prestypnici?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Само една тиква липсва на затвора, дано скоро е там:)
1
2
 
20
 
! Отговори
RUNNERS преди 11 години
Q SAM RANARSA VA BATKA - sq,sakam da napraa edno vajno saobshtenie :- Za choveka ,izgubil zlatniq si chasovnik saobshtavam 09:55 CHASA E :D