АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт

Референдумът ще бъде положителен, смята Нина Дюлгерова
Обновена: 2 яну 2013 16:17 | 2 яну 2013 15:48,
162
АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт
Снимка: архив, Булфото

Експертът по енергийна сигурност проф. Нина Дюлгерова прогнозира, че предстоящият референдум ще бъде положителен.

Ако трябва да говорим за 2013 г., тя е продължение на 2012-а, през която в енергиен диверсификационен план имаше няколко сериозни събития, които сега ще продължат да се развиват, посочи за БТА проф. Дюлгерова.

„Едното събитие беше политическото решение за отказ от АЕЦ "Белене", но в края на август този дебат се възобнови, което ескалира в референдум, и в момента, на 27 януари, очакваме референдума, за който прогнозите ми са, че ще бъде положителен“, посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че АЕЦ "Белене" ще се строи - вероятно ще бъде с американска фирма, но това, което е много важно, е да бъде с държавно участие. Тук говорим за стратегически битки между Русия и Америка в енергийната сфера, но ако трябва да защитаваме българските национални интереси, това трябва да е държавно участие във втората атомна централа в България, заяви експертът.

По отношение на газовата сфера проф. Дюлгерова припомни подписаното на 15 ноември миналата година българско участие в газопровода "Южен поток". Обявихме за национален приоритет "Набуко", който през май се трансформира в "Набуко-Запад", но през последните два месеца се оказа, че германската RWE се отказва от участие и прехвърля дела си на австрийската OMV, а последните дни на 2012 г. Турция също загатна, че вероятно ще се отказва от участие в "Набуко-Запад", посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че това е един "мъртвороден проект", в който България продължава да налива пари. Европа го обяви за съществен елемент от Южния енергиен коридор, но подозирам, че там ще си останат с политическите договорености и декларации, коментира Дюлгерова.

"Южен поток" през 2013 г. вероятно ще започне активно строителство с идеята да се изпревари мартенското влизане в действие на Третия енергиен пакет, за да запази монопола си върху строителството, подобно на това, което има в "Северен поток", смята Нина Дюлгерова.

Във връзка с шистовата технология и шистовия газ тя коментира, че "за голямо съжаление може би ние ще решим да правим проучвания за шистов газ". Мораториум има, надявам се да продължи да го има, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
Човек от бранша преди 11 години
В Света няма, повтарям НЯМА губеща АЕЦ. Мисля че е достатъчно просто и лесно за асимилиране...
65
0
 
2
 
! Отговори
Бат Сали Жицата преди 11 години
Сичкото *** сме ехсперт пу жицата и тока и ше глсуваме за туй ядренъта енерхетика, щото токат ще е пак без пари, а данъци така и не плашаме ги, да му мисли койту работи и плашта данъци, те ще плаща външното дълг. Гато хфалира НЕК и БЕХ ше има много житца за бране !
64
1
 
4
 
! Отговори
СГС преди 11 години
86тиИ какво от това??Мислиш че ще получаваш евтин ток ли??ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ НИКОГА!!!ЗАПОНИ!НИКОГА
63
0
 
4
 
! Отговори
Стоимен - продълж. преди 11 години
...***, които дишат десетки, стотици хиляди жители на този регион! Бъдещето е на термоядрената енергия, настоящето - на ядрената и разните вятърничави е фотоволтаични алтернативи. Но в нещастната ни Родина, където интересът на *** и Пульо е по-важен от нбщия, даже едно такова прогресивно начинание, като фотоволтаиците, се превръща в проклятие. Българи, мислете, обичам ви!
62
3
 
0
 
! Отговори
Дранг нах Остен преди 11 години
А защо не вложим десетина милиарда във въоръжение и да си вземем от руснаците някое и друго газово находище?
61
0
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Kakto vinagi Profesor Dyulgerova ima tochen analiz.Tova e edin dostoen chovek s trezvi komentari.Chest I pochitanie!Vash student
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако нямаме АЕЦ ,България от износител на ток автоматично става вносител.------------------------ Ако турците и румънците си имат АЕЦ, знаеш ли кога ще си износител? Никога.
59
0
 
2
 
! Отговори
СГС преди 11 години
до БАЧКАТОРАко АЕЦ - Белене се даде на "турчин или румънец"Няма ли да е същото,А
58
5
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 11 години
Бачкаторе, към 2020 г. България ще има население от 5 - 5, 5 мил. (от тях 2 милиона ***) и след затварянето на Козлодуй изобщо няма да има дефицит на ток!Ако някой си мисли, че млади хора ще стоят в България за да ги управляват и мачкат такива като Боко, Цоко, Станишката, Доган и друг някой на.ран ще има много здраве!АЕЦ-ът е кауза пердута!
57
1
 
5
 
! Отговори
Стоимен преди 11 години
Поради що, безродни безумци не отбелязвате МОИТЕ плюсове или минуси върху нещастната ви анкета? Щото не ви харесва ли? Белене ще се построи! Нещастниците, които искат "енергийна независимост" от Русия никога няма да я получат! Тука става дума за търговия, а не за независимост. Много любопитно - погледнете от Космоса картата на България, тази с релефа. ВИЖТЕ УЖАСА СЪС ЗЕМЯТА ОКОЛО "МАРИЦИТЕ"! Съсипана природа на огромно пространство! Плодородна тракийска земя! А серния диоксид и останалите боклу
56
2
 
2
 
! Отговори
Live от Позитано преди 11 години
Ако АЕЦ Белене ще се строи от американци тогава сме против Референдума !
55
3
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Ако нямаме АЕЦ ,България от износител на ток автоматично става вносител. Пак ще зависим от АЕЦ само че турска или румънска.
54
2
 
7
 
! Отговори
СГС преди 11 години
Ето ви и равносметката с пълненето на партийните каси.С поставянето на на свой хора в енергетиката,с така наречената ПРИВАТИЗАЦИЯ..ЦЕНИТЕ - ДЪРЖАВНИ:- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час (себестойност 1,168 стотинки, и продава по 4,5 ст. На НЕК) - ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час ЧАСТНИ:- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час - ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час - ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (17,5 ст. - американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена от газова Ел. станция 1250,00 лв/мегават час
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха ще гласувам да ве ама първо да се национализира добива на злато и тогава държавате ще построи къв е тоя държавен АЕЦ с пари на хората. Че и ток ще ми продават от каквото съм построил.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е най-големият износител на ток в региона, като заслугите за това са основно на атомната централа "Козлодуй", която произвежда много и евтино. За миналата година страната дори постави рекорд с износ на над 10 млрд. киловатчаса, което е с 30% повече в сравнение с 2010 г. Цифрите обаче показват, че докато от този износ печелят основно АЕЦ и търговците на ток, то Националната електрическа компания губи, което пък се прехвърля върху потребителите в по-скъпо електричество.
51
1
 
3
 
! Отговори
СГС преди 11 години
Колкото до АЕЦ КОЗЛУДУЙ!Поинтересувайте се на колко стотинки е изнасяла БГ -ток за Турция,и на колко стотинки се давал тока за хората в БГ -през изминалите год.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На референдума няма да отидат толкова много хора колкото на миналите парламентарни избори и ще е невалидан. Само дето ще се похарчат толкова пари за нищо.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като години наред се наливаше у "Гьоло", сега следва да се зариби !...със зелени рибки.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бачкатор стига спамил с безмислици...
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За балъците да кажа,че в момента изкупуваме ВЕИ и мариците 1 и 3 по дългосрочни договори.Евтиният ток от Козлодий в момента се изнася.