АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт

Референдумът ще бъде положителен, смята Нина Дюлгерова
Обновена: 2 яну 2013 16:17 | 2 яну 2013 15:48,
162
АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт
Снимка: архив, Булфото

Експертът по енергийна сигурност проф. Нина Дюлгерова прогнозира, че предстоящият референдум ще бъде положителен.

Ако трябва да говорим за 2013 г., тя е продължение на 2012-а, през която в енергиен диверсификационен план имаше няколко сериозни събития, които сега ще продължат да се развиват, посочи за БТА проф. Дюлгерова.

„Едното събитие беше политическото решение за отказ от АЕЦ "Белене", но в края на август този дебат се възобнови, което ескалира в референдум, и в момента, на 27 януари, очакваме референдума, за който прогнозите ми са, че ще бъде положителен“, посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че АЕЦ "Белене" ще се строи - вероятно ще бъде с американска фирма, но това, което е много важно, е да бъде с държавно участие. Тук говорим за стратегически битки между Русия и Америка в енергийната сфера, но ако трябва да защитаваме българските национални интереси, това трябва да е държавно участие във втората атомна централа в България, заяви експертът.

По отношение на газовата сфера проф. Дюлгерова припомни подписаното на 15 ноември миналата година българско участие в газопровода "Южен поток". Обявихме за национален приоритет "Набуко", който през май се трансформира в "Набуко-Запад", но през последните два месеца се оказа, че германската RWE се отказва от участие и прехвърля дела си на австрийската OMV, а последните дни на 2012 г. Турция също загатна, че вероятно ще се отказва от участие в "Набуко-Запад", посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че това е един "мъртвороден проект", в който България продължава да налива пари. Европа го обяви за съществен елемент от Южния енергиен коридор, но подозирам, че там ще си останат с политическите договорености и декларации, коментира Дюлгерова.

"Южен поток" през 2013 г. вероятно ще започне активно строителство с идеята да се изпревари мартенското влизане в действие на Третия енергиен пакет, за да запази монопола си върху строителството, подобно на това, което има в "Северен поток", смята Нина Дюлгерова.

Във връзка с шистовата технология и шистовия газ тя коментира, че "за голямо съжаление може би ние ще решим да правим проучвания за шистов газ". Мораториум има, надявам се да продължи да го има, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
До HCC Господине ,а ти знаеш ли колко стотици хиляди декара пасища и ниви трябва да бъдат блокирани под соларните панели и перките за да заменим само двата реактора на АЕЦ Козлодуй? България не е с територията на Русия или на Австралия за да не обръщаме внимание на това .
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"АЕЦ Белене" ще се строи, прогнозира експерт" - ДЮЛГЕРОВА!!! ИНТЕРЕСНО, КАКВО ПРОГНОЗИРА ЕКСПЕРТ МАНАФСКА ЗА РОДНИЯ НАШ СЪСЕЛ, ШЕФЧЕ НА ПЕС???
44
2
 
4
 
! Отговори
СГС преди 11 години
44ти Абсолютно си прав!Колкото до по-долните коментари за работните места в АЕЦ! СЛЕД КАТО СЕ ПОСТРОИ ТОЗИ АЕЦ (който ще бъде построен с ваши пари) ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ДАДЕН ЧАСТНО ЛИЦЕ-(поставено)С цел -пълнене на партийни каси.ТОГАВА ВИЕ ЩЕ СТЕ РОБИ НА ТОЗИ АЕЦ,А ТЕ ЩЕ ВИ ХВЪРЛЯТ ТРОХИТЕ.И ОСВЕН ТОВА!ЧАСТЕН АЕЦ Е РАВНО НА БОМБА,ТОВА НЕ -Е МАГАЗИН...
43
9
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Твърдо НЕ на ядрената и енергийна МАФИЯ!Твърдо НЕ на руските ПОД-ЛО-ГИ и АГЕНТИ в България!Твърдо НЕ на ЧЕРВЕНАТА ХИДРА - БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, РЗС, Атака!Не съд, ТРИБУНАЛ за националните предатели!
42
2
 
3
 
! Отговори
Язе преди 11 години
До ЧибутаноТи къде живееш?!? Децата и внуците са заробени вече. Нищо, че Бойко вика да копаме картофи - и това не ни се позволява. Щото картофите не могат да стигнат до пазара ако не си наш човек. Всеки напън да произвеждаме нещо се завира в *** г*з...Спокойно АЕЦ нема да има. Иначе до сега да беше построен.
41
1
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Искам само да направя едно разяснение -през 2018 пети блок на АЕЦ Козлодуй ще спре да работи, защото му изтича ресурса, през 2021 същото ще стане и с шести блок. Ако дотогава няма подготвени реактори България ще е в дефицит с 2000 Мвт. Оставаме с ТЕЦ-овете ,които произвеждат наистина скъп и бълват пушеци серен диоксид и прочие отрови и соларните паркове за които дори не ми се говори на какви цени продават тока си на НЕК.
40
0
 
4
 
! Отговори
Начо до НСС преди 11 години
Отиди в студентски град на София и им кажи,че по-добре е да садят либеници/дини/ или пъпеши отколкото да са инженери.Може и да си фен на един поспаланко от Осло който каза на бъдещите IT специалисти да станат овчари.Е, ти може би ставаш за чобан,но дай шанс на другите да си кажат мнението.
39
4
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
На кого му пука за тебе бе професоре,на мен не ми трябва АЕЦ.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от герб изкарваха държавата на дефицит 3 години на обща стойност - равностойността на централата в Белене, после казват че нямало пари. Ами като взимат кредити ще е така
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ ЦИОНИСТКИ СЕДЕРУГИ НА КРАДЛИВИЯ ДРАГАЛЕВСКИ *** КОСТОВ И ВСИЧКИ ГЕРБАВИ ПРОДАЖНИЦИ КРЪВ ЩЕ ИМ ПРОКАПЕ ОТ ОЯДЕНИТЕ ***,ЗАЩОТО НАРОДА НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ГИ ИЗМЕТЕ И КОЛКОТО МЪЧАТ И ДА СЕ ДУПЯТ НА САЩ АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗА ТЕХЕН УЖАС ЩЕ СЕ ПОСТРОИ , ЗАЩОТО НАРОДА ЩЕ СИ КАЖЕ ТЕЖКАТА ДУМА НА РЕФЕРЕНДУМА ДА НА БЕЛЕНЕ .АТАКА И ВМРО И ВСЯКА ПАРТИЯ КОЯТО МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИЯ СА ЗА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ . ПРОТИВ СА АНТИ БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРБ ,СЕДЕРУГИТЕ И ДПС
36
4
 
9
 
! Отговори
Чибутано преди 11 години
Това няма да е референдум, а имитация на такъв! Ще се откраднат едни пари за гласуване, после ще се фалшифицират резултатите / точно както се фалшифицираха изборите в полза за ГЕРБ/ и накрая ще обявят, че в Белене ще се строи АЕЦ, щото видите ли, народа го искал!Грандиозна измама, чрез която милиони българи ще бъдат ощетени десетилетия напред! Ще бъдат финансово заробени децата и внуците ни! ХОРА, ОПОМНЕТЕ СЕ и прогонете с камъни тези мошеници, крадци и фалшификатори от ГЕРБ и, БСП и ДПС!
35
7
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Еи,туи наште комунопитеци са голяма работа.Зад тях се разнася мирис на изгорял барут и едно число 7.62.Голям проблем имат,взели са пари от Русия и нещо са обещали.Задавам един въпрос,коя е Нина Дюлгерова и чакам смислен отговор.Впрочем няма лошо за АЕЦ.Но,кои ще купува енергията,за да работят реакторите натоварени.Неи сме мишки,нямаме икономика,не ни трябва.А не се сетих,кои ще доставя и кои ще съхранява отработеното гориво.Мислете ***,мислете *** и помнете числото 7.62.
34
1
 
2
 
! Отговори
муню преди 11 години
ще се строй не ами-ще ни плющят ушите.да не са луди да оставят толкова пари за крадене,пък и избори идват все пак!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решението е спорно навремето работеха стотици заводи и фабрики и АЕЦ-а малко или много трябваще и се изплащаше от държавата сега ще е на моя и на твоя гръб. Кой не скача е червен а кой скача е един *** и *** трябва да остане една гола поляна и един МОЛ по средата.
32
2
 
1
 
! Отговори
болшевик преди 11 години
Строежът започва на 29 февруари!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Я па мислим, че нема да има кворум. Ако има отговора на тоя въпрос може да се интерпретира по много начини и пак народа не решава НИЩО.Вие си се карайте дупка ли е "Белене", две дупки ли са... Колко кажат ония - толкова че плащате за енергия.
30
1
 
5
 
! Отговори
Росатом преди 11 години
На 1.08.2013 година започва строежа на Ядрената Централа,а в това бъдете сигурни :)
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако си мисли дори само- значи че е далече от действителноста - 1.*** няма да гласуват защото няма кебапчета и пари на кунка -освен ако станишката не им пусне 2.хората на доганчето-нямат заповед отгоре и 3.БСП-то и те един файтон хара а по закон ако гласувалите са помалко от последното гласуване-референдума автоматично става навалиден
28
2
 
10
 
! Отговори
Строител преди 11 години
Ще се строи,ама друг път :)
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vsi4ki koito glasyvat protivda badfat prokalnati i dabadat ne6tasni