Обрат: Няма да избират патриарх на 24 февруари

Внесоха жалба във ВАС за избора на митрополитска тройка
Обновена: 20 фев 2013 20:18 | 20 фев 2013 19:27,
21
Обрат: Няма да избират патриарх на 24 февруари
Ловчанският митрополит Гавриил. Снимка: Булфото Архив

Няма да има избор за български патриарх след внесена жалба във Върховния административен съд, предаде БНР.

Обществото „Приятели на православието” е внесло преди минути жалба във ВАС, с която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд.

С този акт на гражданското сдружение практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор, насрочен за 24 февруари. От гражданското сдружение настояват за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на Устава на Българската православна църква (БПЦ).

Още по темата

Тримата кандидати за патриаршеския престол са Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион.

Изборът на Галактион шокира свещеници и миряни, тъй като той е известен с раздаването на архонтски титли и с досието си като агент Мишо на ДС.

Ловчанският митрополит Гавриил пък не смята, че фактът, че няма досие, му дава предимство.  "Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности", посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
На 24-ти февруари ще имаме нов патриарх.Всички митрополити са се подписали под избора на тримата...номинирани.Всичко друго са злонамерени инсинуации и опити,в мътна вода,да се лови риба и то не в...интерес,на целокупният български народ.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И без патриарх можем. И без църква можем и без правителство можем. Изобщо можем без много неща но без хапчета за нерви не можем.
16
0
 
7
 
! Отговори
Гой Фокс преди 11 години
Някой много некомпетентен или продажен репортер е пуснал информацията в БНР, която в момента преписват по-некомпетентните медии. Църквата е отделена от държавата и няма как ВАС да й се бърка в работата. Ето нещо по-смислено по темата:24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1787251
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Църквата е отделна институция и няма нищо общо с ВАС и подобни. "Приятелите" на православието са същата шайка, предизвикала разкола. Под една случайност, имат едни тесни контакти с едни далечни хора, чак в Израел.Отдавна православието им е трън в очите и искат да го ликвидират. Същите организираха разкола в БПЦ.БПЦ спокойно, без да обръща внимание на всякакви НПО, спонсорирани с чужди пари, да си произведе събора. Ние, българите, ще приемем изборът им.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ ДА БЪДАТ ОТЛЪЧЕНИ ОТ ЦЪРКВАТА! НЯМА ДА СЕ РАЗПРАВЯМЕ И *** И ТАМ.
13
0
 
9
 
! Отговори
Атанас преди 11 години
Заглавието е подвеждащо. Има голяма разлика между това да подадеш жалба и съдът да я удовлетвори. А и държавата и Църквата са отделени и надали ВАС (представител на светската власт) ще се намери така грубо в избора на патриарх. А и не мисля, че ВАС ще вземе решение до неделя, когато е изборът на патриарх. Ако пък вече е избран патриарх като вземе решението надали ще анулира вече направения избор заради това обжалване за тримата кандидати.
12
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Иван преди 11 години
"ДА ЗАПОЧНЕМ НА ЧИСТО !"Предлагам това да е девизът на промяната. Видно е, ченищо в тази държава не е както трябва - от властта до църквата.Нова конституция, нов парламент, нови хора във всички власти ...Рестарт на прехода !Иначе оправия няма.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия "приятели" са по-скоро врагове на православието. Какви са що са, никакви ги няма до вчера! Гавриил е достойния избор.
9
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ако и текста по- долу е написан, като заглавието...леле мале..Прочетох само заглавието и не го разбрах...какво е ,,Обрат: Няма да има избират патриарх на 24 февруари"..след, като го прочетох 10 пъти ( да не случайно да бъркам букви, ударения и т.н. ), не го разгадах. За това изобщо не прочетох текста...Все пак, някой за да те чете, трябва да е грамотно написано.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Научете се да пишете бе журналисти,още в заглавиета такава очевадна грешка, баси и некадърника дето е писал статията...
7
0
 
14
 
! Отговори
ined преди 11 години
Кои са тези "Приятели на православието" , защото единственото което намирам за тях е че са внесли жалба в съда?
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ваща мама... Гавриил е най-достойния за патриарх.Но явно на определени платени *** не им се иска да имаме истински божи човек за патриарх.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пука ми кой ще ние ходжата
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неофит Русенски!
3
0
 
15
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
от нюза пак къртят с членоразделната си реч, и както всеки път, гафа е в заглавието
2
1
 
14
 
! Отговори
Иван Минков Вазов преди 11 години
А Господ от свода,през гъстия дим-гледаше на всичко,тих,невъзмутим.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЙ СЕГА ЩЕ ГО ПРЕМЕСТЯ