18 линейки обслужват София, депутатите имат над 100 коли

Ниските заплати и оборудването са проблемите в Спешната помощ
Обновена: 6 окт 2013 08:06 | 5 окт 2013 20:25,
66
18 линейки обслужват София, депутатите имат над 100 коли
Снимка: архив Булфото

Едва 18 линейки обслужват София. Ниското заплащане и липсата на лекари все още са сред най-големите и неразрешени проблеми в Спешната помощ, предаде bTV. В Спешната помощ в цялата страна има прекалено свободни работни места. В България в момента има 389 линейки, а част от тях трябва незабавно да бъдат сменени с нови.

Зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Светла Богданова обясни, че и линейките и персоналът са малко. По нейни думи Спешната помощ има нужда от нови коли, които да бъдат добре оборудвани.

Според плановете на здравното ведомство, догодина заплатите може да бъдат увеличени с 10 процента. В столичната Спешна помощ свободните работни места са 95, в страната - 230. Общият брой на линейките в цяла София е 40. Не повече от 18 могат да бъдат в движение, защото няма достатъчно екипи.

На този фон автопаркът на Народното събрание наброява над 100 автомобила.

Според експерта от Здравното министерство Максим Гайдев броят на линейките и този на колите на депутатите са различни теми. „В България от много години насам, въпреки че постоянно издигаме лозунги, че много правим за човека, като че ли човекът ни остава последна грижа”, коментира Гайдев.

Според депутата от БСП Петър Мутафчиев е редно линейките да са повече. „Не знам защо е така, за първи път от вас го чувам. Не е нормално,” посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
в наше село и медицинска сестра нема , дреме ми за софетата и ганьовските политици- дано ве хванат тавтабици и плесен по тъпите и нахални лумпарици - тикви !
52
0
 
1
 
! Отговори
sole преди 10 години
leleeeeeeeeeee sram goliam
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sybudete se BYLGARI bsp, gerb, dps, ataka, iiiiiiiiii drygi partiiiiiiii sy zaedno toest MAFIATA na BYLGARIA. medicinata ni eeeeeee pod nivoto .
50
0
 
2
 
! Отговори
BIX преди 10 години
До ИстинаМного си се навел!!!!!Я кажи сега как връзваш връзките на господари те си...........на обратно ли??????ЛАКЕЙ...!!!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Garmenski преди 10 години
Bg medii, bg partii, bg darjavna administratzia sa mafiotski teroristi.Yahnali sa bg narod s nai-skapia danak v sveta - 20% DDS i s nai-niskite zaplati v sveta - 150 ?. Ubivat totalno bg proizvodstvo i renometo na BG.
48
0
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
А службата НСО къде остава, безплатен превоз и охрана за богоизбрани застрашени български граждани или просто поддържаме безплатен имидж като баровци? Защо ли тези показни кортежи са само в бившите соц демокрации, как ли би изглеждал един Ню Йорк ако всеки от кмета и общинските съветници до членове на ООН и останалите световни организации тръгне из града с по няколко коли с горили, отцепват му движението и недолубени репортери ги следят на всяка крачка за поредното нобелово интервю?
47
1
 
16
 
! Отговори
чърчил преди 10 години
Да се спре оказването на спешна медицинска помощ на *** , хем не са здравно осигурени и са *** на обществото , хем са се научили - как се разболее веднага бърза помощ преглеждат ги на място ,товарят ги в линейката и ги карат в болница за лечение ,и всичко това безплатнооооооо на наш гръб !?!?!? Никакво медицинско обслужване на здравно- неосигурени лица , не може да се ползваш от облагите на едно общество ,а да не допринасяш за това ! Безплатен обяд няма , все някой го плаща !
46
1
 
3
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
За това дередже има виновен и логичния въпрос е защо се разхожда на свобода.То и за другите неудачи има виновни и си живеят ненаказани.*** народ какво да ви прави човек.Депутатите ползват нови лимузини щото им се позволява,ако има начин и хеликоптери ще си купят,но става по сложно.Пилоти ще им трябват,а те не работят за 300 лева на месец.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега има едни атестации които целят по малко ДМС,заблуждават народа че стимулират спешна помощ - всъщност е точно обратното.Тези директори и разни инспектори в МЗ до като не се изметат от там нищо няма да се промени
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истина, мобилните оператори са частна фирма и ако са на печалба, могат да купят и за всеки служител кола, ако искат. А тия имат 100 коли, при това луксозни. Що не карат "Грейт Уол", а? 240 дупетати, айде 40-50 човека администрация и 100 коли. Че това е по кола на трима души бе.
43
29
 
5
 
! Отговори
Истина преди 10 години
Дрън дрън, линейките са поне 32 това е напълно достатъчно. Ако някой много е закъсл такси. Вместо да чакате линейка, по-добре си правете изследвания редовно, за да не ви се налага. А депутатите са в правото си, 100 автомобила не са толкова много. мобилните оператори имат много повече. ХАйде стига сте плакали...
42
14
 
12
 
! Отговори
dani.stoyanova.5 преди 10 години
Защо сега се надигате къде бяхте преди или Бойко ви лъжеше и Вие му вярвахте
41
0
 
29
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Народните ни избранници за ДемоПутати. Затова си сменят Мерцедесите през 4 години.Вие ги избирате, а те си живуркат в Другата България.Имат си болница, евтини кюфтета, власт и други привилегии.
40
1
 
40
 
! Отговори
намаляване преди 10 години
И колите са много и депутатите са много! Това е безобразие и обида!
39
0
 
16
 
! Отговори
So? преди 10 години
До Какво?В Лондон са 900+ редовни линейки, населението е колкото на България.
38
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
120 Депутата, коли само на не повече от 20 човека и останалите да си ходят на работа защото това тяхнто трябва да е работа с личните автомобили, ако не с градския транспорт. Не е нормално вместо това да се движат с охрана сякаш народа е някакъв лош матриял и иска да ги пребие с камъни. За да се чувствате спокойно г-да управници вършете си работата добре за да можете да минавате спокойно по улиците без охрана. Срам е това с линейките, СРАМ и жалко за животите които е можело да се спасят!
37
1
 
22
 
! Отговори
саона преди 10 години
Просто плачевно...
36
2
 
37
 
! Отговори
българин преди 10 години
Интересно досега Петър Мутафчиев къде ли е живял та не е дори чул за това.Пък може и да не е чул.Те депутатите живеят зад два кордона охрана,НСО ги вози където пожелаят а в правителствена болница ги приемат не като обикновените хора с направления а съвсем екстрено и бързо в луксозна обстановка.Те живеят в друг свят,не в България.Затова за спешната медицинска помощ в България въобще не им пука.Тях тя не ги касае!
35
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
освен остри попържни нищо не ми идва в главата в момента. с 10 процента? никое правителство досега не разбра, че реформите трябва да са спешни и радикални...
34
0
 
16
 
! Отговори
Rmi преди 10 години
Deputatite da hodyat na rabota s lishnite si avtomobili kakto vseki edin ot nas!Da se prodadat slujebnite depuutatski koli i da se zakupyat lineiki.Kakav sram.Dokoga shte tarpim hrantutnizite....