600 000 фалшиви обаждания тормозят спешния телефон 112

Търсели помощта им и за раждане на котка
Обновена: 22 яну 2014 07:42 | 22 яну 2014 07:12, Анисия Иванова
14
600 000 фалшиви обаждания тормозят спешния телефон 112
Архив: Булфото

Рекордьори с по 600 000 фалшиви обаждания годишно тормозят операторите от спешния телефон 112 и пилеят ресурсите на „Бърза помощ“ и полиция. Част от фалшивите сигнали били от психично болни, които не могат да бъдат санкционирани за това, че нонстоп звънят, докато други търсели помощ при абсурдни ситуации като раждане на котката им, пише в. "Монитор".

Над 50% от обажданията не са спешни, но ние ги приемаме и ги препращаме на службите“, разказа вчера Яна Бухова, служител от Дирекция „Национална система 112“. Тя подчерта, че част от дежурните им абонати понякога правят по 500 фалшиви обаждания само за една смяна.

Сред комичните обаждания са сигнали от хора, които твърдят, че усещат специфични вибрации, че са наблюдавани или че някой им пуска газ. Когато при тях пристигне полицейски патрул, точно тогава вибрациите изчезвали и се оказвало също, че никой не се опитва да ги отрови с газ.

Едно от най-абсурдните обаждания, които Яна Бухова си спомня, е от човек, който звъннал, защото котката му раждала.

Най-пресният случай бил от човек, който побеснял, че в супермаркета му взели картата за пазаруване с намаления. Не ставало ясно дали магазинерките са му я прибрали, или той самият си я е загубил, но това не му попречило да задържи спешната линия в продължение на 10 минути. През това време вдигнал скандал и основно крещял в слушалката, като операторът не успял да се намеси и да му посочи, че това не е спешна ситуация.

„Беше си монолог от негова страна, като се поуспокои, сам прекъсна разговора“, обясни още Бухова. 83-годишна жена вече е получила прозвището пенсионерката терористка, защото подавала по 50-60 сигнала дневно. Друга дама пък се обадила, за да уведоми на спешния номер, че не може да заспи, защото чува капките от абсорбатора на съседите си. И докато хора с подобни проблеми задържат линия на телефон 112, други, които наистина се нуждаят от помощ, не могат да се свържат.

„Това, че над 50% от обажданията са фалшиви, е обща тенденция и в останалите европейски страни. В Румъния например колегите получават сигнали над 70% от които се оказва, че не са спешни“, коментираха вчера от МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: печаттелефон 112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
до Тито преди 10 години
Преди като набереш150 се свързваш с населеното място където има филиал на спешна помощ.През 90-те когато навлязоха мобилните телефони аз съм се карал с операторите така да настроят клетките,че човек набрал 150 да се свърже пак там.И те го направиха.И така до 2007-***.Появи се 112 и сега има 6 центъра.Като се обадиш там,обаждането се предава в някой от областните градове и после въвъ филиала.Така се губят 10-на минути.Отделно са недоразуменията-там повече време се губи.Това са фактите.
12
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 10 години
600 000 х1000 лева глоба=600 000 000 лева в бюджета.Елементарно е но няма кой да се събуди в това народно събрание.Затова отвън има ограда и 50 000 полицаи всеки ден ги пазят.За да могат да спят необезпокоявани!
11
1
 
7
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Ами ония 240-те *** дето са в парламента вместо да се чудят откъде да крадат да гласуват закон с големи глоби за злоумишлени обаждания и ще се реши проблема. За психично болните системата може да им игнорира номерата, ако наистина имат нужда от помощ по-вероятно е роднините им да звънят и да съобщават.
10
1
 
16
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
За бъбречната ми криза не пратиха линейка, но за *** веднага пращат - за благодарност екипа яде бой, или изпотрошават спешния център!Ориенталска държава сме в Европата!
9
0
 
14
 
! Отговори
Тито преди 10 години
Тоя 112. Е голяма тъпотия. Звъня от Ямбол, но центъралата била в Бургас. И аз 10 мин им обяснявам къде е площад Боровец. Ако си беше по градове щеше да става по-бързо. *** държава.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"търсели помощ при абсурдни ситуации като раждане на котката им" Ха ха който го е казал това е бил много зле, Значи в Европа и много други развити страни служителите на тоя телефон са балъци и ни е сме по по най щом го приемаме за абсурден случай. Щом в Америка пожарната сваля котки от покривите и други места и имат и специална такава полиция "Зоо полиция" значи не е нищо абсурдно. Абсурдното е когато на спешен телефон диспечера няма образование в нито една област за която отговаря на телефона.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и да е препил, пак някой трябва да го прибере в отрезвител, и това със сигурност не е граждански дълг, а работа на конкретно звено. Аз съм звъняла за медицински спешен случай, прехвърлиха ме към спешната помощ директно. Виж вече времето за реакция на спешната помощ не беше като за спешност, но това е отделен въпрос.
6
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен #6 преди 10 години
Не знам дали труп пред входа е глупост, другарко.Само че ми казаха, да се уверя, че не е някой препил и ми затвориха!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тоя спешен център на телефоните работят само ***. Бях викнал полиция за това, че пред входа ми бяха изсипани около 10 нелегални имигранта. Звъннах 15 мин нямаше реакция, пак звъннах, и ми казаха, че патрула бил тръгнал и идвал. Е да, ама и в най-отдалеченото място в района да е патрула, ще е на макс 10 мин. Пак звъннах да питам, и ми обясняваха как щял да дойде всеки момент. В крайна сметка дойде след 30 мин...
4
3
 
10
 
! Отговори
samoet преди 10 години
Трябва да направят кампания за правилното използване на номера по предназначение... Като са по добре информирани хората, ще намалеят и фалшивите!
3
3
 
12
 
! Отговори
Патил преди 10 години
Изключително НЕЕФЕКТИВЕН 112!Два пъти ми се наложи да се обадя по спешност. И двата пъти ми обясниха, че не можели да приемат сигнала по някакви си техни измислени причини!!!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм се обаждал с реален проблем.На шестия път ме изслушаха и прехвърлиха към Спешна помощ.Предполагам, че останалите 5 пъти си ги броят като фалшиви.
1
1
 
10
 
! Отговори
ddd преди 10 години
Като котка са.