Закриваме ферми, ако намерим хормони в пилетата!

Греков разпореди проверка на пилешкото, резултатите - до края на седмицата
Обновена: 4 мар 2014 13:51 | 4 мар 2014 13:49, Анисия Иванова
52
Закриваме ферми, ако намерим хормони в пилетата!
Снимка: Reuters

Министърът на земеделието Димитър Греков ще разпореди пълна проверка още днес за това дали има трансмазнини и хормони в пилешкото месо.

До края на седмицата министерството ще излезе с конкретни данни след проверката. Тя ще обхване всички птицеферми на територията на страната и всички звена от производството до търговската мрежа.

"Може да се стигне и до закриване на ферми, ако бъдат установени такива нарушения. Пилетата ще бъдат унищожени, за производителите ще има парични глоби”, отсече Греков. Той е категоричен, че досега не е засичана подобна практика на българските фермери у нас. Според него е важно да се открие откъде е тръгнал проблемът, като Греков е убеден, че не е от български производител.

Той предположи, че третирането на пилетата вероятно се прави с цел бърз растеж, без да е преценена зависимостта между растежа и вредата, която се нанася.

Както Dnes.bg вече писа, миналата седмица в медиите се заговори за 9-годишно дете, което навлязло преждевременно в пубертета. Според майката причината е консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони. По нейни думи медиците установили, че детето има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата и стигнали до заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори - в следствие на храненето. От Българската агенция по безопасност на храните излязоха с позиция, че по въпроса се спекулира. От агенцията бяха  категорични, че българските птици никога не са третирани и няма да бъдат третирани с хормони.

Още по темата

Днес земеделският министър обяви още, че земеделското министерство отделно ще направи проверка и за яйцата. През последната година тяхното производство скочи с до 15 на сто и ние вече имаме достатъчно ферми на европейско ниво, които по нищо не отстъпват на тези от Европа, коментира Греков.

Във връзка с това той отбеляза, че има достатъчно яйца и не трябва да се налага повишаване на цената им за Великден, а тя трябва да остане такава, каквато е в момента. Една голяма част от яйцата се изнасят, най-вече за Кипър и Гърция, но остават достатъчно, за да задоволим вътрешния пазар, увери Димитър Греков.

Земеделският министър е в Пловдив, където откри Международната изложба „Агра” 2014, считана за едно от най-големите икономически събития на Югоизточна Европа в момента. На него за показани около 70 новости от европейски мащаб. В приветствието си към производители и изложители Греков изтъкна, че за новия програмен период за земеделието за отредени 15 млн. евро европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 4 години
До НИКОЙТочно пилетата на Разград - Лудогорско пиле ЕДИНСТВЕНИ на пазара изрично имат надпис на етикетите, че НЕ съдържат антибиотици и хормони!Проверки се правят непрекъснато и глобите биха били много сурови. Тъй като има много завистници от конкуренцията /КАКЪВТО ПРЕДПОЛАГАМ СИ ТИ СЪЩО/ - при толкова гръмко заявени безопасни пилета, неведнъж са тествани, поради лъжливи сигнали. Стегнете се и произвеждайте и вие храна без отрова, а не си клеветете конкурентите. Учете се от тях!
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бях чел,че третираните пилета се познавали по цвета.при инжектиране придобивали червеносинкав цвят;Днес в супера всички пилета бяха такива.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, омръзна ми от лъжи!!!Преди време купих огромно пиле и го сложих да го изпека цяло във фурната-и резултата,получи се печен гълъб без вкус!!От близо 1,7 кг,остана има няма 500 гр.Беше си направо за изхвърляне.Няма никакъв контрол.
42
0
 
5
 
! Отговори
въпрос на време преди 10 години
Въпрос на кратко време е редовното похапване на генномодифицирани храни,защото заповедите идват от Брюксел.Според това заглавие"Повечето от страните в ЕС подкрепят компромис в полза на ГМО храни"euractiv/cap/majority-eu-countries-favour-gmo-news-533900.Пропука ли се веднъж както е дадено от Бога и се въведе храна приготвена под новите сатанистки науки,ходи го спирай.Да не забравяме преди хранене да благодарим за храната в името на Исус!Помните ли Марко 16:18?
41
1
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Греков, първо виж фуражите,с които се хранят животните у нас ,че повечето е ГМО."Животните, които се отглеждат у нас, се хранят с фуражи, съдържащи генномодифицирани култури. Почти всички ядат соев шрот, а по-голямата част от него е произведена в Америка, Бразилия и Аржентина. Там се гледат основно генномодифицирани култури, казва Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде Стандарт нюз."Декември 2012 г.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бъдете полезни и изяжте кучетата. И котките.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако това е истина, колко деца са попаднали под ножа. Нещо като Чернобил, но в друг вариант. Пази, Боже. Дано да не е вярно. Дори да е само частен случай, е повече от отвратително.
38
0
 
4
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Точно така, а можеше да им пратите по едно писмо на тия фирми, за да ги уведомите за тези проверки и след това да минете да проверявате. Въобще няма да се изненадам ако не отриете нищо.Първо правиш проверка и после глобяваш и закриваш.И моята дъщеря е на десет години и вече и растат гърди, по мое време момичетата влезнаха в побертета в 7-8 клас.
37
0
 
2
 
! Отговори
$$$ преди 10 години
To samo pileshkoto meso da beshe pod vapros kakvo sadarja ?!... Ami vsichki ostanali hranitelni produkti ?... Predi vek , naprimer /ili neshto podobno/, ne e imalo izraz "konservant" , t.e. himiya v hranata ! I posle zashto zdraveto stana lux ... Nima targovskoto zabogatyavane e po-vajno ot zdraveto , za koeto posle ot kade pari za lechenie i koi gi ima , a i neizvestnite bolesti stanaha mnogo , ot tam i lekarskite greshki ... a i neizlechimite bolesti ?!Stignahme otnovo do sashtoto...bezumie !
36
0
 
3
 
! Отговори
разгеле преди 10 години
крайно време беше...сетиха се!
35
0
 
8
 
! Отговори
Био преди 10 години
Е, те се сетиха, то на подрастващите момченца им пораснаха гърди вече...
34
0
 
7
 
! Отговори
Васко Селски преди 10 години
Ако искате хубаво и чисто пилешко, отивайте на село и си гледайте пилета. Аз си гледам бройлери, ядат само трева и семена, като ми се дояде пиле, хващам ножа...и след 20 минути имам готов продукт в хладилника - екологично чисто пилешко без хормони!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ако откриете хормони в европейските бутчета, ще спрете ли вноса? Или там бият през ръчичките?
32
0
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Точно така момчета, точно така, закрийте и всички кокошки които сипват хормони в храната, защото унищожават красивите хора, пък те ви радват като ги гледате
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Морето ти дава Риба ,гората дивеч,земята боб и леща ,а ти ядеш "пилета".
30
0
 
16
 
! Отговори
sorry преди 10 години
На вниманието на производителите Спрете добавянето на женски хормони в добавките за пилетата , поне за тази седмица! Заповед!След проверките и след 8 март 2014 ,както е било преди проверките!Да се изпълнява! Така се прави проверка на и за родните ***,пардон пилетата
29
1
 
10
 
! Отговори
12121 преди 10 години
Ами не са само пилетата, и прасетата ги тъпчат с хормони,как иначе едно пиле ще стане 1,5 кг,готово за клане само за 30 дни,а прасето за по-малко от 6 месеца?През скапаният социализъм,срока за отглеждане на пилета за месо бе 45 дни и то за най-скорозрелите породи. и така и хората станаха "скорозрели".
28
0
 
14
 
! Отговори
Кък-кът преди 10 години
За проверката още от днес да започне вземане на проби от магазините и складовете,защото фермите са вече предупредени - ясно е ,че там няма да се намерят хормони.
27
1
 
13
 
! Отговори
НИКОЙ преди 10 години
да не купува пилета от Разград- " Лудогорско пиле " ! Пълни с химия и отрови.
26
1
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ГРЕКОВ ,АЗ ЛИ СЪМ ГЛУПАВ ИЛИ ТИ МАНИПОЛИРАШ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.НЕ СХВАЩАМ ЗАЩО СЕ ОБЯВЯВА ПРОВЕРКАТА ПТЕДВАРИТЕЛНО?

Спонсорирани публикации