Четвъртокласниците на външно оценяване по български език

От днес започват „малките матури“
7 май 2014 08:20,
13
Четвъртокласниците на външно оценяване по български език
Снимка: архив, Булфото

Националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в четвърти клас ще се състои днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Външното оценяване по математика за четвърти клас ще е на 8 май, по предмета "Човек и природа" - на 12 май, а по "Човек и общество" - на 13 май.

Националните външни оценявания по четирите учебни предмета ще започват в 10.00 ч. в определения ден. Изпитванията ще са писмени и ще са за един учебен час /40 минути/, а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа.

Външното оценяване в четвърти клас няма да попречи на учебния процес в училищата, посочват от МОН и припомнят, че оценяването се организира в този клас за осма поредна година по единен формат. Той ще включва за всеки от предметите предимно въпроси с избираем отговор, а по БЕЛ - със свободен отговор.

Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум /тестови задачи/ обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.

Тестовете по математика, по "Човек и общество" и по "Човек и природа" ще съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 задачи от отворен тип.

По български език и литература тестът ще включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.
Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки - задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на изучени знания.

Диктовката по БЕЛ ще се оценява с максимален брой от 6 точки. Чрез диктовката и задачите за четене с разбиране изпитването се доближава до идеите на международното изследване "PIRLS", посочват от МОН.

Писмените работи на четвъртокласниците ще се проверяват и оценяват от училищни комисии в училищата по критериите и изискванията, определени от МОН, като ще се вписват брой точки.

В срок до три дни след външните оценявания училищните комисии ще въвеждат резултатите в сайта за външно оценяване.

Чрез него ще се генерират обобщени резултати за училището, за региона и за страната, които ще дават информация за постижимостта на държавните образователни изисквания за учебното съдържание по предметите.

Индивидуалните резултати на четвъртокласниците ще се използват на училищно ниво и ще дават информация за овладяването на базисните им знания и умения, необходими за успешното обучение в прогимназиалния етап на основното образование.

Училищните комисии, определени от директорите, ще имат задължението да информират учениците и техните родители за конкретните пропуски и постижения. Приравняването на точките в цифрова оценка няма да е задължително, но по преценка на учителя оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща, уточняват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
до Милка преди 10 години
Милке, не говори глупости.В кои "щати" си живяла?И аз живея в тях и зная добре,какво точно учи детето ми.Учи много повече от колкото учехме ние в България.Освен,че учат и усвояват далеч повече.Тъй като както знаеш,ако изобщо си разбрала в "щатите" ако не си вземеш срочен по всеки предмет тест с над 80% (което е еквивалент на наше 6,то не минаваш теста.)И оценването е по точкова система и компютаризирано,не по преценка на учителя,както в Бг.А компютъра 3ки по милост не пише.Говори истината Милке.
11
2
 
1
 
! Отговори
Милка преди 10 години
Не стига,че на децата им е толкова натоварена програмата,а и матури ще им въвеждат???!!!Спрямо повечето деца в другите държави на нашите им е адски натоварена програмата!!! В Щатите учениците в 8 клас изучават това,което ние го учим в 5,в Германия също и да не казвам в колко още страни им е олекотем режима,а нашите ги сдухват от учене,знам,защото едното ми дете е в 9-ти клас.Живяла съм къде ли не и в Щатите-там дъщеря ми изкара 8-ми клас и умря от скука-децата там учеха материала за 5-ти клас!
10
1
 
1
 
! Отговори
lili преди 10 години
tormos ima varhu normalnite deza i roditeli ama na mutrite dezata sa ok.utschat v tschasni utschilischa butat pari i dezata sa s super diplomi no sa tapi a da ne govorim na kogo sa tesi utschilischa i kak sa vseli patenta i lizensa sa utschilischata taka e i tesi koito gi prascha uj da utschat v anglija bakalavar hahahaha tova ne e obrasovanie ama na mutrite dezata sa tam i v usa
9
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
v sofia ima nai mnogo 4asni u4ilischa i to s kupeni lizennsii sobstvenizite sa im milioneri ot kradeni pari na tapite roditeli a dezata im islisat unigofreni ot tesi utschilischa na mutrite novobogataschite dezata utschat v bojana i amerik.kolej a sa tapi kato na slona gasa no koi proverava sobst.na tesi tschasni utschiischa daje na plevneliev detenzeto utschische v bojan sv.sofia nikade po eu stran.nama takiva i tolkova utschilischa no v eu ima red ima sakoni ima pravosadie
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"a nie GORDITE Balgari shte si opravqme NASHATA durjavaHAHAHAHAHAHAH. Kato ia opravite elate mi se obadete. Tozi ovchi narod ne e sposoben na nishto I TO SE VIJDA VECHE 25 GODINI!
7
1
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Браво, горди българино! Ама защо не пишеш на кирилица???
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До #6 *** zaminavai si ti a nie GORDITE Balgari shte si opravqme NASHATA durjava... Nai dolnoto neshto v ochite mi e nqkoi da ne uvajava durjavata si zashtoto tova e vse edno e da psuvash maika si i bashta si... PULNI BOKLUCI STE,PULNI... Nadqvam se da se razkarash TI i vsichki dolni utrepki kato tebe i da si izgorite pasporta i da si lijite angliiski dupeta kato ste mnogo otvoreni.
5
5
 
5
 
! Отговори
й преди 10 години
Баща ми,Бог да го прости, приживе казваше:"Умен даскал и зелен кон не съм виждал". Сега окончателно разбирам,че е бил прав...
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
na koi po diavolite mu triabva bylgarski ezik , uchete angliiski ili nemski i se mahaite ot tazi kochina nikoga niama da sme normalna dyrjava.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както всяко външно оценяване, и това ще е елементарно. Само дете със спряло развитие няма да може да се справи. Каквато и оценка да изкара детето, тя няма абсолютно никакво значение за бъдещото му развитие. Целта е просто да се види нивото на децата, а то е плачевно. А вие продължавайте да ревете и да стряскате децата си.
2
3
 
16
 
! Отговори
Идиоти преди 10 години
Безсмислен тормоз за децата.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само пълни могат да насрочат външното оценяване точно след шест дни почивка за децата...