Важно е съдържанието на учебника, а не кой ще го издава!

Клисарова готова на среща с тези, които са против идеята за 1 учебник
12 юни 2014 20:26, Красимир Ангелов
18
Важно е съдържанието на учебника, а не кой ще го издава!
Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Важно е съдържанието на учебника, а не това кой ще го издава, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в коментар на предложението й да има само по един учебник за всеки предмет.

Тя заяви, че би се срещнала с издателствата, които се възпротивиха на тази идея.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, преди няколко дни издателите на учебници обявиха, че въвеждането само на един учебник по всеки предмет до завършване на основно образование, ще бъде пагубно решение за качеството на българското образование.

Издателите посочиха, че наличието на повече алтернативни учебници гарантира свободен избор в съответствие с индивидуалния личностен потенциал на децата и именно затова трябва да има избор между учебниците. Според тях този избор следва да бъде направен от учителя, защото той най-добре познава спецификите на различните ученици в класа, аргументираха се издателите.

Министър Клисарова отбеляза днес, че Министерството на образованието и науката няма намерение да изземе конкуренцията и функциите на издателствата. По думите й е необходим един базов учебник, който трябва да гарантира качествено образование и това ниво на знание, което трябва да има всяко българско дете независимо в кой регион се намира.

Когато МОН е притежател на авторските права, то тогава само може да отговаря за съдържанието, а за това къде ще бъде издаден учебникът се обявяват конкурси, подчерта образователният министър.

Анелия Клисарова предложи издателствата и тези творчески колективи, които са работили досега, да се включат в помагалата, съпътстващи базовия учебник. Тя препоръча те да са два вида - такива, които ще помогнат да се утвърдят знанията, които са в учебника, и помагала, които ще помагат да се надграждат тези знания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, така, Клисурова един учебник по всичкология, по възможност ти да си автора и една тетрадка към същия учебник от твоята книжарница!!!!! Остава да видим кой ще произвежда перодръжките и мастилниците????? Алооооо, динозавре нали бехте измрели преди векове от де се извряхте??? ОСТАВКА незабавнооооооо!!!!!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се фетишизира учебника в БГ. Трябва да има много ресурси в учебния процес и да се постигат точно разписани стандарти и показатели, а не да се разчита на един единствен учебник. Само в страни със слаби образователни системи я има тази фиксация в учебниците.
14
2
 
5
 
! Отговори
важно! преди 9 години
Един учебник по всички предмети и за всички класове. Съдържанието ще е само една точка-биографията на дъртата пияница Клисарова. Тая още оня ден да си подава оставката, хич да не се помайва!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Както Dnes.bg съобщи, преди няколко дни издателите на учебници обявиха, че въвеждането само на един учебник по всеки предмет до завършване на основно образование, ще бъде пагубно решение за качеството на българското образование."По соц време колко вида учебници имаше и какво беше качеството на образованието?
12
2
 
5
 
! Отговори
опаа преди 9 години
Опас,не така..а паричките как сега ша гушна..охх ша измислим нящо
11
4
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Тая пиянка явно смята, че Партиздат трябва да пише книгите. Червени ***.
10
2
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
A dano nai-nakraq tazi mafiq na izdatelite da bude ciknata!
9
4
 
6
 
! Отговори
N преди 9 години
Щом не е важно кой ще го издава значи някой от БСП ще е собственик на издателската къща,100% съм сигурен!
8
5
 
8
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 9 години
ТАЗИ Е НАЙ-НЕКАДЪРНАТА МИНИСТЪРКА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ !!
7
2
 
6
 
! Отговори
мтм преди 9 години
всичко е пренаписано.история география,литература.нова физика и математика остана .пък може и да греша.у нас законите на физиката и математиката вече не важат
6
7
 
8
 
! Отговори
BG преди 9 години
*** комунисти и това си е! Не трябва да има един учебник, а трябва да има един СТАНДАРТ за учебник, *** другарки и другари ! На тия нещо да им говори БДС или ISO ?! Не можеш да кажеш - само един издател ще прави учебниците за 7-ми клас, щото това означава корупция, сделки под масата... но можеш да кажеш - това е в учебника по математика за 7-ми клас трябва задължително да се включи този и този материал. Оттам нататък всеки издател си е свободен да допълва, оформя учебника, а учителя да избере
5
1
 
14
 
! Отговори
Надежда преди 9 години
На никого не му пука за децата. Учебниците пълни с грешки и безумия, но всяко издателство иска да е на клона. Само печалби ги вълнуват, както и повечето българи, де :(
4
2
 
8
 
! Отговори
Стефанов преди 9 години
30 деца - 30 различни учебника в клас...
3
1
 
16
 
! Отговори
Стефанов преди 9 години
Аз се чудя, след като учителя ще преценява от кой точно учебник има нужда даден ученик, според възможностите му - при 30 деца в клас, по различни учебника ли ще учат? 1000 издателства и всяко натиска да издава учебници, писани от полуграмотни професори, за да се налапат!
2
5
 
6
 
! Отговори
мазен кумандел преди 9 години
Винаги е било важно кой ще *** парата. Оня банкянския тапигьоз ни спря парите за три години и още вием кат Карпатски вълци от глад.На шефката сергей не й върви, изловиха мъжът му мони, върнаха пари,абе трагедия в червено. Затова си мечтая да ги печатам аз,всяка страница да е 15 и да се отчитам на шефката.
1
1
 
12
 
! Отговори
психиатър преди 9 години
Тука има тука нема. Това е истинското име на БСП-ДС. Даваме оставка не даваме оставка , строим Южен поток не го строим и т.н. Такова чудо няма никъде по света , даже и в Африканските племена го няма. С такива *** каква Държава ще правим-никаква но от сърце.